Članek
Test: Kako srečni ste?
Objavljeno Aug 31, 2015

Rešite naš test in ugotovili boste, kako vam lahko tip vaše osebnosti pomaga ustvarjati več srečnih trenutkov …

1. Sodelavka na dolgo in široko razlaga o družinskih počitnicah. Vi si mislite:
a) Zakaj morajo ljudje svoje počitniške zgodbe opisovati z vsemi dolgočasnimi podrobnostmi?
b) Presneto, jaz se ne spomnim niti večerje, ki sem jo s sorodniki imela prejšnji teden!
c) Lepo je deliti dobre trenutke z drugimi.
d) Kaj želi s tem dokazati?

2. Sporočijo vam, da se vaše podjetje seli na drugo lokacijo. Vi si mislite:
a) Super, to nas bo malo prebudilo!
b) Oh, ne, le kakšne pisarne bomo imeli?
c) Pisarno bom lahko preuredila po svojih željah.
d) To je popolnoma nepotrebno, tukaj, kjer smo, nam popolnoma ustreza.

3. Nepričakovano imate prost večer. Vi:
a) Ste v paniki in hitro poiščete možnost za druženje.
b) Praznujete – zgodi se lahko karkoli!
c) Odidete prej iz službe in z veseljem novico sporočite svojemu partnerju.
d) Se z veseljem prepustite nepričakovani samoti in tišini.

4. Prijateljica je pod velikim pritiskom zaradi razgovora za službo. Vi:
a) V razburjenju čakate, ali ji bo uspelo.
b) Jo spodbujate, da do zadnje minute vadi svoje odgovore.
c) Jo povabite k sebi in z njo vadite razgovor.
d) Je ne želite strašiti, a veste, da bo težko.

5. Stara znanka vas iznenada pokliče in povabi na kavo. Vi si mislite:
a) Kakšno odlično presenečenje!
b) Bom imela dovolj časa, da zaključim z delom, če grem zdaj z njo na kavo?
c) Res jo bo lepo videti po dolgem času.
d) Le kako naj ji bom na voljo v tako kratkem času?

6. Kaj je bil vaš najboljši trenutek današnjega dneva?
a) Novica, da grem na službeno potovanje.
b) Večer, ko sem po dolgem dnevu prispela domov.
c) Uspešen sestanek v službi.
d) Jutro, preden me je budilka prebudila iz mirnega spanca.

7. Starše ste povabili na večerjo. Mama po večerji prične pomivati posodo. Vi:
a) Ste veseli, da vam ni treba.
b) Ji poveste, naj posodo pusti, jo boste sami pomili kasneje.
c) Med klepetom z mamo pobrišete posodo.
d) Jo opomnite, da nima smisla, ker ne ve, kam je treba kaj pospraviti.

8. Prišel je dan vajine obletnice. Vi:
a) Za oba rezervirate skok s padalom.
b) Ste pripravili presenečenje, a ste nekoliko živčni, ker ne veste, ali mu bo všeč.
c) Se veselite romantičnega večera, ki ste ga pripravili.
d) Ste prepričani, da bo vaš partner na obletnico pozabil.

9. Hrepenite po:
a) Naslednji veliki stvari.
b) Srečnem koncu.
c) Trenutku 'zdaj'.
d) Včeraj.

10. Zaradi vsakodnevnega napornega dela se počutite uničene. Mislite si:
a) Vse bom pustila za sabo in začela na novo nekje drugje.
b) Kaj pa lahko storim? Neizogibno je, da se stvari poslabšajo.
c) Vzela si bom čas zase, da ugotovim, zakaj stvari niso, kot bi morale biti.
d) Življenje pač ni potica, kajne?

11. Prijatelji vas opisujejo kot:
a) Vedno v naglici.
b) Pod pritiskom.
c) Mirno.
d) Nezadovoljno.

12. Po večerji s prijatelji čakate na račun. Vi:
a) Ne želite, da se ta krasen večer konča.
b) Ste v skrbeh, kako boste prišli domov.
c) Uživate v zadnjih minutah skupnega večera.
d) Se spomnite neke smešne izjave, ki jo je nekdo izrekel med večerjo.

Preštejte, kolikokrat ste obkrožili katero črko, in preverite, kaj pomenijo vaši rezultati …

Največkrat A: UŽIVATE V RAZBURLJIVOSTI

Z veseljem pripovedujete o vseh preobratih svojega življenja z neverjetno natančnostjo in nikoli vam ne bi prišlo na pamet, da bi priredili svojo različico dogodkov. Vsaka podrobnost vašega romantičnega življenja, službe, vadbe v fitnesu ali načrtov za počitnice pride na plan, ko izražate svoje občutke in doživetja osebam okrog sebe. Nadvse hrepenite po čustveni intenziteti. Nekako vam ta dovoljuje občutek, da resnično obstajate, da so vaša izkustva pomembna. Najbolj se bojite rutine in vsakodnevnega garanja, ki nenehno ogrožata vaše veselo razpoloženje.

Občutiti morate, da se življenje premika naprej, vedno iščete doživetja, iz katerih boste lahko napravili dobro zgodbo. Ne marate preveč premišljevati o življenju. Za vas je početi nič sinonim za dolgočasje, kar pa vas lahko privede tako daleč, da zapolnite svoj čas z raznimi aktivnostmi le zavoljo njih samih. Vedno ste na lovu za nečim novim, vznemirljivim.

Nasvet: Za vas je sreča enaka čustveni globini. Če vam izkušnja tega ne da, ne morete občutiti sreče in zanosa za življenje. Sčasoma potrebujete vedno več novosti, da bi dosegli pričakovan naval sreče. Vprašajte se, kam takšno razmišljanje in početje vodi. So vaša dnevna rutina in rituali res popolnoma brez pomena? Če v svojem življenju ne boste našli ravnovesja, boste ujeti v krogu iskanja vedno večjih vznemirljivosti, zato boste izmučeni in nič srečnejši kot pred tem.

Da bi uživali v srečnih trenutkih, vam ni treba z mostu skakati z elastiko ali potovati v eksotične oddaljene dežele. Tudi tukaj in zdaj je lahko vir veselja in sreče. Vzemite si pavzo in premislite, kaj so vaše sanje in največje želje. Mislite o njih kot o rastlinah – da bi rasle in dozorele, potrebujejo vsakodnevno skrb in nego. Če boste poskusili, vas lahko rezultat preseneti. Če vso pozornost usmerjate le v eno stvar, lahko čez čas ugotovite, da je to ena od najnovejših izkušenj vašega življenja.

Največkrat B: NAJRAJE RAZMIŠLJATE O PRIHODNOSTI

Vaše največkrat uporabljene fraze so „Ne smem pozabiti“, „Kaj če“ in „Nimam časa, da bi“. Te odražajo, kako pristopate k svojemu dnevu – vedno poskušate predvideti, kaj bi lahko šlo narobe. Ta zaskrbljena opreznost zahteva ogromne količine energije, saj ste vsak trenutek pozorni na morebitne težave.

Vaš glavni cilj je predvideti karkoli neugodnega, kar bi se lahko zgodilo. To je rezultat bojazni, da ne bi bili kos situaciji; da bi drugi menili, da niste dovolj sposobni. Dvomite v lastne sposobnosti in od tod izhaja vaše panično razmišljanje. Pogosto se vam prihodnost zdi grozeča, a vas to ne ustavi, da bi bili podjetni in speljali svojih projektov do konca. A le, če lahko situacijo nadzorujete v vsakem pogledu!

Nasvet: Za vas je sreča zahtevna tema, saj od vas zahteva, da se ustavite in naužijete življenja. Tako zelo ste osredotočeni na dogodke v prihodnosti, da nimate časa uživati niti v nekajminutnem proslavljanju dobro opravljenega dela ali se prepustiti čudovitemu razgledu. Vaša želja po premagovanju težav, še preden se pojavijo, pomeni, da ste obsedeni z nadzorom prav vsakega svojega početja, a naj bo to kuhanje večerje za prijatelje ali priprava na sestanek v službi. Resnično ni potrebno, da tako zelo nadzorujete vsako malenkost. Vse v življenju ni tako zelo pomembno.

Naučite si postavljati prioritete – kaj vam v življenju največ pomeni. Tako boste lažje našli ritem v svojem početju, zaradi česar boste pri tem bolj uspešni, vse ostalo pa odmislili. Na manj pomembne stvari poskusite misliti kot na igro. Pričnite s težavami in dogodki, kjer se počutite udobno. Recite si: „Ne bom razmišljala, kako se bo vse izšlo in kaj vse lahko gre narobe. Raje bom samo počakala, da vidim, kako se bo razpletlo.“ Nato preučite, kaj se je zgodilo in kako ste se ob tem počutili. Bi bile stvari boljše, če bi vas pred tem bolj skrbelo? Ali bi se kljub temu razpletle enako? S tem boste pričeli ceniti vrednost tega, da včasih stvarem preprosto pustite, da so, in se boste naučili, kako ste v trenutku lahko kos vsem težavam.

Največkrat C: SREČO RADI PROSLAVLJATE PRAV TA TRENUTEK

Radi ste v sedanjosti, v tem trenutku, ko delite majhne radosti z drugimi. Prav to vam polepša dan. Razumete, da je pomembno biti pozoren na vse, kar se tekom dneva dogaja. Bolje proslaviti dobre stvari in ne zapraviti preveč časa z vztrajanjem pri stvareh, ki se niso tako dobro končale.

Veste, da ne morete popolnoma doživeti srečnih trenutkov v življenju, če bežite pred bolečimi izkušnjami, ne da bi si jih povsem priznali. Če ne znamo prestati žalosti, ne moremo polno uživati v sreči. Torej, če lahko sprejmete težke čase, se lahko z njimi soočite in greste naprej. Takšne trenutke poskušate preživeti realistično, izraziti svojo žalost in ostati povezani s svojimi bližnjimi, ne da bi za vsako ceno poskušali biti pozitivni. Pred bolečino ne bežite, hkrati pa ne polagate prevelike teže na izid določenih življenjskih dogodkov. Namesto tega raje polno uživate v vsakem trenutku.

Nasvet: Veste, kako prepoznati in uživati v majhnih radostih, to pa pomeni tudi, da jih delite z drugimi. Naši notranji občutki, pozitivni ali negativni, se zrcalijo navzven v svet ne glede na to, ali nam je to všeč ali ne. Zato je uravnovešen odnos do sreče in deljenje vaše sreče z drugimi tako pomembno darilo svetu. Ne prenehajte sijati!

Največkrat D: NEGUJETE PESIMIZEM

Za vas je življenje polno razočaranj in nimate veliko zaupanja, da se bodo stvari kdaj izboljšale. Ni vas sram povedati drugim ljudem, kako se počutite – vsakemu, ki vas je pripravljen poslušati, boste razlagali o svoji stiski. Vaše življenje ni bilo postlano z rožicami, a prepričani ste, da so stvari bile veliko enostavnejše v preteklosti. Ko se o svojih okoliščinah potožite drugim osebam, vas le razdražijo s tem, ko vam povejo, da se nehajte pritoževati. Vztrajajo pri „bodi pozitivna, sej bo bolje“, kar vam daje občutek, da ste nerazumljeni in še bolj črnogledi. Vsak nepričakovan dogodek ali nova situacija pri vas sproži alarm, saj po vašem mnenju neznano nikdar ne prinese nič dobrega. Zdi se vam, da so drugi ljudje veliko preveč idealistični in odmaknjeni od realnosti – morali bodo sprejeti dejstvo, da življenje ni enostavno.

Nasvet: Nezavedno ste si zgradili miselni zapor, v katerem ste zdaj ujeti brez ideje, kako se iz njega rešiti. Kar je še huje, zdi se, da mislite, da ste edina oseba na svetu, ki stvari vidi takšne, kot v resnici so. Od kod te pesimistične misli pravzaprav prihajajo – so sploh vaše, ali ste jih od kod podedovali? Zakaj ste tako prepričani, da so vaš mož, prijatelji in družina v zmoti glede srečnega življenja?

Sreča ni v celoti odvisna od dogodkov in njihovih razpletov. Gre za to, kako se odzovete na vse, kar se zgodi, in uživate v majhnih trenutkih zadovoljstva, ko se pojavijo, saj ni vse tako negativno. Počutite se nostalgični za srečno preteklostjo, a če to zares verjamete, potem morate priznati tudi, da je življenje za vas nekoč bilo dobro. To se lahko zgodi, in ko se, praznujte!

Fotografija: Depositphotos