Članek
Kdaj je PMS lahko razlog za skrb?
Objavljeno Aug 31, 2015

Napihnjenost, razdražljivost, slaba volja … Vsaka ženska bo prepoznala te nadležne, naporne in neugodne simptome, s katerimi se mora soočiti vsak mesec.

Nekatere ženske trpijo v tišini, druge pa svoje simptome razglašajo na veliki zvon. Za kaj gre, se intenzivnost simptomov PMS-ja (predmenstrualnega sindroma) zares tako razlikuje med posameznicami in kje je vzrok? Številne ženske se že leta in desetletja spopadajo s tem notranjim izzivalcem, pa kljub temu še vedno ne vedo, do katere mere so ti simptomi običajni, normalni, kdaj pa je čas za alarm. Sprašujemo se, na primer, zakaj nas med menstruacijo bolita glava in trebuh, prijateljica pa nima teh težav, a tik pred mesečnim perilom postane živčna razvalina, ki ne more nehati jokati.

Hormoni, stres in način življenja

Prisotnost in intenzivnost simptomov PMS-ja so deloma posledice načina življenja in izpostavljenosti stresu, saj danes ženska ni več vezana samo na dom in družino, temveč ima tudi svoje stresne poslovne, službene aktivnosti. Holistično gledano je menstruacija vedno čas povzemanja in reorganiziranja oziroma obdobje, ko se ponovno analizira mesečni ali celo življenjski cikel, zato je to tudi razlog, da imajo nekatere ženske, še posebno če živijo v neprestanem stresu, zelo izražen predmenstrualni sindrom. Seveda obstajajo tudi organski vzroki, ki lahko privedejo do nastanka PMS-ja, to pa je v prvi vrsti endometrioza, genitalna ali ekstragenitalna. Pri ženskah, ki imajo endometriozo, je slika PMS-ja lahko tako burna in intenzivna, da v tem obdobju razvijejo izrazite težave med uriniranjem in odvajanjem blata. Pri ženskah, ki so prebolele medenična vnetja, ki puščajo sled, saj se razvijejo prirasline, je prav tako PMS lahko bolj izražen. Poleg tega tudi ženske, ki imajo miome, še posebno tiste, lokalizirane v osrednjem delu maternice (submukozni miomi), lahko razvijejo izrazito močan PMS, saj pride do okrepljenega krča maternice v času menstruacije, glede na to, da se ta miom obnaša kot tujek in ga organizem na nek način želi izločiti.

Poudariti je treba še to, da na sliko PMS-ja bistveno vpliva življenjski slog ženske. Če konzumira veliko kofeina, nikotina ali določenih narkotikov in v telo vnaša prevelike količine škodljivih snovi (sladkor, maščobe, aditivi), je PMS lahko bolj izražen in nadležen.

Nismo vse iste

Vzroki simptomov PMS-ja so različni, medicina pa še ni dala nekega natančnega odgovora. Meni se, da pride do povečane ravni hormona prostaglandina (povzroči krče in raztezanje v maternici). Kljub temu pa se še vedno pojavlja vprašanje, zakaj imatevi naporen PMS, vaša prijateljica pa sploh ne, čeprav naj bi si bili biološko vsi enaki. To je tisto, na kar medicina nima odgovora, vsaj ne pri ženskah, ki nimajo organskih vzrokov za pojav težkih PMS-jev. Kateri simptomi bodo prisotni pri kateri ženski in v kakšni intenzivnosti, je odvisno od biološke raznolikosti našega telesa. Ženske imajo namreč v možganih estrogenske receptorje, ki lahko vplivajo na način obnašanja. Molekularna raven in procesi v telesu pa niso enaki pri vseh, zato se pokažejo različne klinične slike. Te so odvisno tudi od količine teh estrogenskih receptorjev, od naše telesne gradnje kot tudi od molekularnih procesov v telesu, ki se skozi leta spreminjajo.

Razlog za skrb

Kdaj mora žensko skrbeti? Na primer, če do nekega trenutka ni imela določenih simptomov, potem pa se naenkrat pojavijo. Takšni simptomi so: če PMS kar naenkrat postane zelo boleč, če se začnejo težave med uriniranjem ali z odvajanjem blata, če se pojavlja rjavkast izcedek pred ali po koncu menstruacije. V teh primerih obiščite svojega ginekologa, saj lahko gre za endometriozo. Glede na to, da endometrioza ni nujno ginekološka bolezen, temveč lahko gre za sistemsko, so to zagotovo znaki, na katere se mora odzvati vsaka ženska in opraviti temeljit ginekološki pregled. S pregledom se bo potrdilo ali ovrglo sum na endometriozo ali kateri drugi organski vzrok, kot so medenično vnetje, miomi ali ciste na jajčnikih, ki so prav tako lahko vzrok oteženega PMS-ja. Na kratko, če se pojavijo kateri koli simptomi, ki jih prej ni bilo, naenkrat pa postanejo intenzivni ali pa pride do velike spremembe v PMS-ju, je čas za obisk ginekologa.

Obstaja zdravilo?

Konservativna terapija za izjemno težke simptome PMS-ja so oralna kontracepcijska sredstva, saj so pri ženskah, ki jih jemljejo, endometriji tanjši. In tanjši kot je endometrij, manj prostaglandina se izloča – snovi, ki povzroča simptome. No, takšna terapija pa se priporoča le, če so simptomi resnično nevzdržni in če ne gre za organske vzroke. Če pa simptomi PMS-ja niso tako hudi in ne trajajo več od dveh do treh dni, lahko že z manjšimi spremembami življenjskega sloga ublažite težave. V tem primeru terapija s kontracepcijskimi sredstvi ni potrebna.

Fotografija: Depositphotos