Članek
52.000 evrov za specialistično otroško zobozdravstvo
Objavljeno Aug 27, 2015

Na Centru za otroško in preventivno zobozdravstvo (COPZ) na Stomatološki kliniki UKC Ljubljana je bilo včeraj veselo. Podjetje Wrigley jim je namreč predalo donacijo v višini 52.000 evrov.

Sredstva so zbrali v prodajni akciji Žveči in osreči, v kateri so maja in junija namenili 3 cente od vsakega prodanega izdelka Orbit za posodobitev opreme na COPZ.   

Donacijo je prevzel vodja COPZ na Stomatološki kliniki UKC Ljubljana, dr. Rok Kosem, dr. dent. medicine, ki je ob tem povedel: "Na COPZ je napotenih vse več otrok in mladostnikov s kroničnimi težavami z zobmi in z zmanjšanimi zmožnostmi sodelovanja pri zobozdravniških posegih, ki jim v obstoječih pogojih vse težje zagotavljamo kakovostno specialistično oskrbo. Donacije podjetja Wrigley smo zato zelo veseli, saj bo pomembno pripomogla pri naših prizadevanjih za posodobitev opreme na COPZ. Tako bomo lahko izboljšali pogoje za otroku ali mladostniku prijaznejšo obravnavo, še posebej pri zadovoljevanju posebnih strokovnih potreb otrok in mladostnikov s kroničnimi boleznimi in zmanjšanimi zmožnostmi."

Izjemno povečanje števila napotitev na COPZ

Starši otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami pogosto potožijo, da je dostopnost do zdravstvenih storitev bistveno premajhna glede na njihove potrebe. Podobno velja za zobozdravstvene storitve. Zobozdravnikov, ki bi se ukvarjali z osebami z invalidnostjo, je v Sloveniji zelo malo oz. so preobremenjeni.

Številni otroci in mladostniki se v času odraščanja srečujejo s tegobami, kot so kronične sistemske bolezni in druge bolezni ter poškodbe ustne votline, in s številnimi tveganji, ki te bolezni in poškodbe spremljajo. Med njimi so tudi otroci in mladostniki s težavnim vedenjem, strahom pred zobozdravnikom ter z zmanjšanimi zmožnostmi. Njihova zobozdravniška obravnava je pogosto dolgotrajna in zahteva številne obiske pri zobozdravniku. Nekateri obiščejo zobozdravnika tudi do 23-krat letno, na prvi specialistični pregled na Centru za otroško in preventivno zobozdravstvo pa je bilo lani treba čakati tudi več kot tri mesece.

Jasmina Rek, mamica 12-letne Naje, ki redno prihaja na COPZ, razloži: "Naja je prebolela levkemijo. Zdravljenje s kemoterapijo ji je uničilo sklenino zob, zato mora zdaj redno obiskovati zobozdravnika, povprečno enkrat mesečno. Zobozdravnica ji na zobe nanaša fluoridno pasto in izboljšanje je že vidno. Naja ima sicer strah pred zobozdravniki, vendar ne pred dr. Tomaževičevo, ob njej je popolnoma sproščena. Naji je všeč, ker je nasmejana in se med pregledom tudi pošali. Kot starš imam čas opazovati potek dela v ambulanti, medtem ko zobozdravnica dela z Najo, in lahko potrdim, da je vso zdravstveno osebje zelo prijazno. Dr. Tomažičeva je tako pozitivna, da se nama z Najo ni težko vozit vsak mesec v Ljubljano. Videti sproščenega in nasmejanega otroka, ki gre od zobozdravnika zadovoljen, je vredno vsake poti."

Pomembna je preventiva

Zobozdravstveno varstvo je neločljivo povezano s preventivno dejavnostjo. To pa je pri otrocih in mladostnih s kroničnimi boleznimi in zmanjšanimi zmožnostmi zelo težko zagotavljati, saj spodbujanje redne in pravilne nege zob ter preventivni zobozdravstveni pregled terjajo drugačen pristop. A prav z večjo skrbjo za zdravje zob bi lahko preprečili vrsto težav, ki so pri tej populaciji običajno še pogostejše: karies, bolezni obzobnih tkiv, motnje razvoja zobnih tkiv itd.

"Pri svojem delu opažamo, da se je pri določenem deležu prebivalstva povečala osveščenost glede pomena ustnega zdravja. Čeprav pri mnogih žal z zamudo, ko so bile številne priložnosti za ohranjanje ustnega zdravja že zamujene. To so za večino sorazmerno zlahka obvladljive priložnosti, kot sta skrb za dobro ustno higieno z uporabo zobne paste s fluoridi od izrasti prvega mlečnega zoba dalje in zdrav – zobem in celotnemu organizmu prijazen – prehranski režim, ki zagotavlja tudi ustrezno funkcijo žvečenja in s tem primerno spodbujeno izločanje sline," je razložil dr. Rok Kosem.

Fotografije: PR