Članek
Ne nosite jih na potovanju z letalom!
Objavljeno Aug 18, 2015

Pogosto pri izbiri mislimo le na udobnosti med letom, pozabimo pa na varnostni pregled na letališču, pri katerem lahko najbolj udobna oblačila povzročajo največ težav.

Strogost varnostnega pregleda na letališču se sicer razlikuje med posameznimi letališči in državami, najenostavneje pa se boste neprijetnemu in možno dolgemu pregledu izognili, če boste pazili na izbor oblačil in dodatkov.

Maksi krila in obleke

Ker je pod njih zelo enostavno kaj skriti, morajo uslužbenci preveriti, ali dejansko kaj skrivate. V večini primerov to pomeni, da vas bodo pretipali. Če vam je to neprijetno, se dolgim krilom in oblekam raje izogibajte.

Kargo hlače

Vse hlače (tudi kratke) z veliko žepi, še posebej z našitimi, lahko med pregledom povzročajo veliko težav. Ko vas varnostniki opozorijo, da morate izprazniti žepe, to mislijo resno. Več kot je na oblačilu žepov, več je možnosti, da ste v katerem kaj pozabili. To poveča možnost, da se bo sprožil detektor kovin, kar lahko vodi do bolj temeljitega in tudi časovno zamudnega pregleda.

Čevlji z veliko pasovi

Pravzaprav se je potrebno izogibati vsem čevljem, ki jih težko sezujete ali to zahteva veliko časa. Varnostniki lahko namreč od vas zahtevajo, da čevlje sezujete in greste skozi detektor kovin bosi. Nihče na letališču vam ne bo hvaležen, če bodo zaradi vas morali v vrsti čakati dlje.

Preveč nakita

Izogibajte se številnim ogrlicam, zapestnicam in uhanom, saj bodo ti sprožili detektor kovin. Če nosite nakit, ki ga težko snamete, za to poskrbite že doma, saj na letališču izgovor 'ne morem je sneti' ne bo zadostoval.

Sponke za lase

Morda se sliši smešno, a strokovnjaki pravijo, da lahko tudi veliko kovinskih sponk za lase sproži detektor kovin. Izogibajte se torej pričeskam, ki zahtevajo veliko sponk (razne fige in druge spete pričeske), saj obstaja možnost, da boste pričesko morali razdreti.

Nasvet + Udobna oblačila (ali čevlje) pospravite v ročno prtljago in se preoblecite po varnostnem pregledu. Tako se boste izognili neprijetnostim, brez da bi se morali odreči udobju ali slogu. Če vaša pot vključuje tudi prestop, upoštevajte, da boste najverjetneje morali še enkrat skozi varnostni pregled.

Fotografija: Profimedia