Članek
Pravilno negujete svoje lase?
Objavljeno Aug 18, 2015

Če se poleti izdatno posvetite zaščiti kože pred škodljivimi vplivi sončnih žarkov, nikar ne pozabite tudi na lase. Sonce, morska sol in klor jih lahko poškodujejo, rešitev pa bo le striženje.

Sonce

Sonce je 13-krat močnejše od najmočnejših hidrogenov, ki jih uporabljajo frizerji. Njegovi žarki poškodujejo kutikulo las in iz njih črpajo keratin (beljakovino, ki je odgovorna za čvrstost in odpornost) ter povzročajo mikroskopsko majhne luknjice po celi dolžini las in s tem njihovo lomljivost. Prav tako žarki uničujejo melanin, ki lasem daje barvo, ter jih naredi občutljivejše in brez življenja.

Kaj narediti? Tako kot kožo tudi lase zaščitite z ustreznimi izdelki za zaščito pred soncem. Priskrbite si kremo, peno, gel ali lak s filtri, ki odbijajo UV-žarke in vsebujejo antioksidante (vitamin E, C, B5), ter izdelek nanesite na lase, preden se odpravite na sonce. Nanos obnavljajte na dve uri, če se dlje zadržujete na prostem. Lase razdelite na pramene ter jih namažite ali poškropite (odvisno od izdelka) od korenin do konic. Na koncu lase previdno razčešite z lesenim glavnikom z redkimi zobci.

Dodaten nasvet Ker vam v nobenem primeru ne bo uspelo zaščitite prav vseh na tisoče las, čas na plaži preživite v senci pod krošnjo drevesa ali se zaščitite s klobukom. Tako boste ukrepali na dva načina in ohranili zdrave lase.

Morska sol

Morska sol izsuši lase in zmanjšuje njihovo naravno elastičnost ter povzroča zapletanje. Poleg tega osebam z občutljivo kožo pogosto razdraži lasišče in posledično povzroči luščenje, srbenje in rdečico.

Kaj narediti? Oprhajte se po vsakem izhodu iz vode. Sol sperite s sebe in šele nato lezite na sonce. Takoj ko se vrnete domov, lase operite z zeliščnim šamponom, ki ne vsebuje alkohola, sulfatov in drugih agresivnih snovi. Lase umijte z masažnimi gibi in mlačno vodo, na koncu pa sperite s hladno vodo. In ne skrbite, vsakodnevno umivanje las ne bo oslabilo korenin las, niti ne bo povečalo tveganje za težave z lasiščem. Nasprotno. Preprečilo bo nabiranje soli, peska, znoja in ostalih škodljivih snovi na lasišču, s tem pa tudi razdraženost, ter omogočilo boljšo nahranjenost lasnih korenin.

Dodaten nasvet Da bi nadomestili vlago v laseh, v lasišče po pranju enkrat ali dvakrat tedensko vtrite ampule za rehidratacijo. Idealne raztopine v ta namen so izdelane na osnovi pantenola, aloje vere, olja svetlina in pšeničnih kalčkov.

Klor iz bazena

Tudi klor razdraži kožo na glavi, jo izsuši in poškoduje ter razbarva lase. Zagotovo veste, da zaradi klora svetli lasje poleti pogosto dobijo grd zelenkast podton.

Kaj narediti? Preden se odpravite v bazen, lase poškropite z navadno vodo. Lepotni strokovnjaki so prepričani, da ta trik pomaga, in trdijo, da mokri lasje ne bodo vpili bazenske vode. Vendar, za vsak primer, se takoj, ko stopite iz bazena, postavite pod prho. Doma pa lase temeljito umijte s šamponom.

Dodaten nasvet V kolikor vam omenjeni previdnostni ukrepi ne pomagajo, v lase vtrite paradižnikov ali limonin sok (vsebujeta kislino, ki nevtralizira učinek klora in osvetli lase). Pustite delovati deset minut in nato lase sperite.

Fotografija: Depositphotos