Članek
Poletna prva pomoč
Objavljeno Jul 28, 2015

Ne spreglejte našega vodnika za zdravljenje manjših poletnih poškodb, ki vam lahko olajša marsikatero tegobo. Članek, ki ne sme manjkati med vašimi zaznamki.

Na plaži

Opeklina meduze

Mit, da pri opeklinah meduze pomaga urin, je le mit. Opečeno mesto raje namakajte v vroči vodi 20 minut. Ali pa nanesite peno za britje in lovke odstranite s pomočjo kreditne kartice.

Ureznina, praska

Očistite z ustekleničeno vodo (ali filtrirano vodo iz pipe). Namočite gazo in prekrijte rano. Ovijte s suho gazo ali povojem in pritrdite s samolepilnim trakom. Z manjše ureznine lahko uporabite tudi obliže. Pri večjih ali globokih ranah je obvezen obisk zdravnika.

Sončne opekline

Takoj pojdite na hladno! Na opekline polagajte hladne obkladke in pijte veliko tekočin, da preprečite dehidracijo. Celjenja nič ne bo pospešilo; za olajšanje lahko nanašate gel aloe vere, rdečico in vnetje pa lahko pomaga pomiriti ibubrofen.

Na dvorišču

Opekline (na primer na žaru)

Če je opeklina mokra ali zelo boleča, obvezno obiščite zdravnika! Če je suha in rdeča ter postane bela, če nanjo pritisnete, jo potopite v mrzlo vodo nato pa očistite. Aloe vera lahko pomaga pomiriti opečeno območje, medtem ko lahko uporaba masla (kot priporočajo nekateri) vodi do poškodbe tkiva. Če koža poči, nanesite mazilo za opekline in prekrijte s sterilno gazo in povojem ali obliž za opekline, če je opečena površina majhna. Bolečine lahko lajšate z ibubrofenom ali paracetamolom.

Piki čebel

Pri oteženem dihanju ali požiranju je takoj potrebno poklicati nujno medicinsko pomoč (112). Želo lahko strup izloča tudi do minuto, zato ga je potrebno takoj odstraniti – iz kože ga postrgajte s kreditno kartico ali nohtom. Za blaženje otekline nanesite led, če vas mesto pika srbi pa po navodilih vzemite antihistaminik. Če je pik v bližini oči ali ust ali se bolečina stopnjuje, je potrebno obiskati zdravnika.

V naravi

Klopi

Ko zapuščate gozd, travnike ali druge površine, kjer je veliko klopov, preverite svojo kožo. Klop mora biti prisesan 36 do 48 ur, da vas okuži z boreliozo, zato je pomembno, da ga odstranite čim prej. Odstranite ga s pinceto in zagrabite kolikor gre blizu kože, nato pa potegnite navzgor. Če dobite vročino ali izpuščaje, obiščite zdravnika.

Komarji

Najbolj dejavni so med zoro in mrakom. Najboljša je seveda preventiva (na voljo so številni repelenti), če pa vas pičijo, pa srbenje olajšajte z gelom, ki vsebuje antihistaminik. Praskanje bo pik še poslabšalo.

Žulji

Najbolje, da občutljiva mesta že preventivno zaščitite z obliži ali blazinicami proti žuljem. Če se žulji pojavijo, jih nikar ne prebodite, saj to lahko vodi do infekcije. Namesto tega jih raje razkužite in prekrijte z obližem iz tekstilnega materiala.

Fotografija: Depositphotos