Članek
Najljubši dom na Bradavičarki razkriva osebnost
Objavljeno Jul 21, 2015

Je tudi vas očaral Harry Potter in njegove dogodivščine na čarovniški šoli Bradavičarki? Če ste med branjem knjig imeli svoj najljubši dom, lahko ta veliko pove o vaši osebnosti.

Oboževalci Harryja Potterja se pogosto identificirajo z različnimi domovi znotraj čarovniške šole Bradavičarke, na kateri se odvija večji del zgodb o Harryju Potterju. Šolo so ustanovili štirje veliki čarovniki Daniela Drznvraan, Godric Gryfondom, Perwola Pihpuff in Salazar Spolzgad. Ker je vsak od njih cenil druge odlike, so učence s pomočjo Klobuka izbruha razdelili v različne domove.

Drznvraan (ang. Ravenclaw) ceni inteligenco, znanje in bistrost, Gryfondom (ang. Gryffindor) pogum, drznost in junaštvo, Pihpuff (ang. Hufflepuff) delavnost, potrpežljivost in zvestobo, Spolzgad (ang. Slytherin) pa ambicioznost, pretkanost in iznajdljivost.

Raziskovačka Laura Crysel je s kolegi uporabila spletno skupnost Harryja Potterja in zveste oboževalce prosila, da izpolnijo osebnostni test. Vsak oboževalec je izbral najljubši dom, rezultati pa so pokazali znatne razlike v osebnosti med oboževalci, ki so izbrali različne domove.

Gryfondomovci so bili najbolj ekstrovertirani, Pihpuffovci bolj naklonjeni, Drznvraanovce so navduševali intelektualni izzivi, Spolzgadovci pa so kazali temnejše osebnostne lastnosti: narcizem, machiavellianizem in psihopatijo. Vse od navedenih lastnosti se skladajo z lastnostmi učencev, ki so domovom pripadali v knjigah.

Želite vedeti, kam bi vas uvrstil Klobuk Izbruh? Obiščite Pottermore, spletno stran, ki jo je za oboževalce ustanovila avtorica slavnega čarovnika J.K. Rowling, in rešite osebnostni test.

Fotografija: Depositphotos