Članek
Poletna hrana za lepšo kožo
Objavljeno Jul 20, 2015

Naj nepravilna poletna prehrana ne pusti posledic na vaši koži! Privoščite si te tri okusne rdeče sadeže, ki so tudi odlični za vašo kožo.

Paradižnik

Paradižniki so polni močnega antioksidanta likopena, ki deluje proti prostim radikalom in zmanjšuje negativne učinke UV žarkov ter nastanek gub. V primerjavo z drugo hrano, procesiranje paradižnikov poveča učinkovitost likopena (zaradi večje koncentracije), zato si lahko brez slabe vesti privoščite tudi paradižnikov sok, juho, celo kečap. V neki študiji so dokazali, da lahko samo ena porcija paradižnikove paste dnevno v treh mesecih zmanjša učinke UV sevanja, ki je posledica izpostavljanja sončnim žarkom. To sicer ne pomeni, da se lahko odrečete zaščitnim sredstvom, a dodatna zaščita od znotraj zagotovo ne škodi.

Lubenica

Poleti sta največja sovražnika kože dehidracija ter UV žarki in prav tu vam lahko pomaga ta sladki sadež. Največji del lubenice (približno 92 %) sestavlja voda, kar pomeni, da vas odžeja, ne da bi vam bilo dejansko potrebno piti, v svoji rdeči sredici pa enako kot paradižnik skriva tudi veliko likopena. Lubenica naj bo glavni sadež tega (in vsakega) poletja!

Češnje

Poletje je čas slastnih češenj. Te pa so zaradi vsebnosti antioksidantov in protivnetnih sestavin tudi zelo zdrave. Zaradi svoje alkalne sestave pomagajo telesu ohranjati idealno pH vrednost, antociani pa varujejo DNK pred prostimi radikali. Jejte jih samostojno ali pa jih dodajte drugim jedem, na primer v grški jogurt za odlično sladico.

Fotografija: Depositphotos