Članek
Čas za poletne avanture
Objavljeno Jul 13, 2015

Kar se nam je še kakšen mesec ali dva nazaj zdelo težko in nedosegljivo, zdaj vidimo v drugačni luči. To, da ste samski, zdaj ni več težava, ampak vaša prednost. Poletje je vendar čas poletnih avantur!

V tem času je povsod polno člankov o tem, kako je poletje idealno za nova poznanstva, iz katerih se lahko po prihodu domov razvije kaj več, polno je spodbud na temo 'Dajte si duška in izkoristite dolge vroče noči'. Vse to v nas spodbudi upanje, nam da polet in vsak si na svoj način ustvari sliko svojega idealnega poletja, v katerem bo (končno) spoznal partnerja svojega življenja. Tako greste na morje, kjer spoznate privlačnega moškega, s katerim preživite vse dni in 'dolge vroče noči' in zdi se vam, da ste nanj čakali vse svoje življenje.

Ko je dopusta konec, se končajo tudi 'dolge vroče noči' in spet pristanete nazaj v svojem resničnem življenju. In ko se prvič po dopustu srečata v 'resničnem' življenju, se vam zdi, da nekaj manjka. In prav imate. Manjka dopust in vse, kar je bilo vključeno: morje, sonce, morski zrak, zvok glasbe s terase, vonj borovcev … Kajti odnos, ki se začne kot poletna avantura, ugasne, ko ni več pogojev zanj, ko ni več morja, sonca in dolgih vročih noči. Poletna avantura je zgolj in samo poletna avantura. Je spomin, ki ostane spomin, torej nekaj, kar ostane zadaj in ne gre z nami naprej v življenje.

Spoznavanje je prvi korak pri gradnji odnosa. Brez prvega koraka ne pridemo do kakovostnega partnerstva. Govorimo o spoznavanju brez telesnega stika, saj na tak način lahko zares spoznamo drugega, sicer nas metuljčki v trebuhu lahko kaj hitro popeljejo v deveta nebesa in izgubimo tla pod nogami. Tako smo spet ujeti v avanturo in ne v odnos.

Razlika med avanturo in odnosom/partnerstvom je v procesu. Šotor imate postavljen v pol ure, hišo pa lahko gradite tudi več mesecev ali let. Ko zapiha močna burja, vam bo šotor odneslo, hiša pa bo ostala na svojem mestu – trdna in suverena. Tako je tudi z avanturo in partnerstvom – za avanturo vam ni treba kaj dosti razmišljati in se odločati, enostavno se spustite vanjo. In kakor hitro se je začela, se hitro tudi konča, saj ni osnovana na ljubezni in spoštovanju, temveč na strasti in spolnosti. Partnerstvo pa se gradi postopoma in daje obema partnerjema čas, da se med njima lahko razvijejo ljubezen in spoštovanje ter seveda strast in spolnost, ki dosežeta tukaj popolnoma drugačne razsežnosti kot v avanturi.

Lahkotnost in sproščenost poletja lahko torej izkoristite za lahkotno in sproščeno spoznavanje potencialnega partnerja in ob prihodu domov zagotovo ne boste presenečeni, kdo je ta, ki stoji pred vami. Lahkotnost in sproščenost pa le obdržite še naprej, saj sta dobri spremljevalki za življenje.

Nasveti za trajajočo avanturo

Če si ne želite razočaranja, temveč se hočete vrniti z dopusta srečni, spočiti in pomirjeni ter z novim poznanstvom, ki lahko preraste v nekaj več, namenite dneve na plaži in 'dolge vroče noči' zgolj spoznavanju potencialnega partnerja:

  • pogovarjajta se: o tem, kdo sta, kaj počneta, kaj si želita v življenju in v partnerstvu:
  • preživita veliko časa skupaj: na plaži, raziskujta otok oziroma mesto/vas, skuhajta si večerjo, pojdita na izlet s čolnom;
  • preživita kakšen dan tudi vsak zase: takrat si vzemite čas zase, pogovorite se s seboj, o svojih občutkih, kako se počutite ob njem, pojdite kam sami, počnite tisto, kar vas veseli, privoščite si masažo ali kakšno drugo razvajanje.

Besedilo: Tinkara Filač, Zdravi odnosi
Fotografija: Depositphotos