Članek
Pričenja se Folkart!
Objavljeno Jun 30, 2015

Med 30. junijem in 4. julijem se bo Maribor spremenil v mednarodno stičišče kultur in običajev, ko bodo mestni vsakdanjik in večere popestrili nastopi folklornih skupin iz vsega sveta.

Folkart ni le eden najbolj prepoznavnih folklornih festivalov v Evropi, je veliko več - povezuje in ustvarja prijateljstva, ki trajajo skozi generacije. Svojo tradicijo in bogato kulturo bodo na Folkartu 2015 predstavile folklorne skupine iz naslednjih držav: Benina, Bosne in Hercegovine, ZDA (Havaji), Paname, Poljske, Singapurja in Slovenije.

Po Mariboru in v Mestnem parku na Art kampu

Letos selimo slavnostne večere folklornih koncertov v dvorano SNG Maribor, zato pa bodo folklorne skupine dopoldan in popoldan prisotne v samem mestu. V Art kampu bodo folkloristi še posebej veseli, če se boste z njimi družili, se učili plesa, spoznavali njihove instrumente, od blizu občudovali posebne in pisane nacionalne kostume – narodne noše, se z njimi fotografirali in spremljali njihove krajše nastope.

Art kamp, ponedeljek, 29. 6., 16.00 – 20.00: PANAMA, BENIN
Art kamp, sreda, 1. 7., 16.00 – 20.00: BOSNA IN HERCEGOVINA
Art kamp, četrtek, 2. 7., 16.00 – 20.00: ZDA

Po mestu, sreda, 1. 7., 11.00 – 12.30: povorka Glavni trg, NKBM, nastop Grajski trg (PAN, POL, HAV) Po mestu, četrtek, 2. 7., 11.00 – 12.30: povorka Glavni trg, NKBM, nastop Grajski trg (BEN, BIH, SIN) Po mestu, sobota, 4. 7., 11.00 – 12.00: nastop na Grajskem trgu (BEN, BIH, HAV, PAN, POL, SIN);
12.30 – 13.00: povorka od Grajskega trga do Europarka; 12.30 – 13.00: nastop v Eurparku

Folklorni večeri v SNG

Večerni koncerti folklore se bodo letos odvijali v dvorani SNG Maribor in to kar tri večere zapored. Slavnostna otvoritev bo predstavila vse sodelujoče skupine in poskrbela za dovolj veliko vznemirjenje, ki ponovno vabi na ogled naslednjih folklornih večerov, kjer se bodo posamezne skupine predstavile z obširnim programom.

SNG MARIBOR, torek, 30. 6., 20.00: otvoritev - SLO, BENIN, BIH, ZDA, PANAMA, POLJSKA, SINGAPUR SNG MARIBOR, sreda, 1. 7., 20.00: PANAMA, POLJSKA, ZDA
SNG MARIBOR, četrtek, 2. 7., 20.00: BENIN, BOSNA IN HERCEGOVINA, SINGAPUR

Imetniki Lente morajo za vstop na prireditev dvigniti BREZPLAČNO VSTOPNICO, s čimer si zagotovijo sedeže v dvorani.  10 minut pred začetkom prireditve bodo v SNG Maribor vstopnice na voljo za 5 €, a le v primeru, da dvorana še ne bo polno zasedena.

Slavnostni zaključek na Trgu Leona Štuklja

Veliki finale, slavnostni koncert za zaključek Folkarta, kakorkoli že imenujemo veličasten sobotni dogodek, letos ponovno obeta! Pisana bera držav z vsega sveta nam obljublja izjemno doživetje, s pridihom drugačnega, že zaradi novega prizorišča, umeščenega v srce mestnega jedra. Na Trgu Leona Štuklja se bodo vse skupine še enkrat predstavile ljubiteljem folklore od blizu in daleč, tam pa se bo tudi Folkart v družbi Mariborčanov ter ostalih za eno leto poslovil od svetovnega popotovanja in zaklical – na ponovno srečanje v 2016!

Trg Leona Štuklja, sobota, 4. 7., 21.30 – 23.30: BEN, BIH, ZDA, PAN, POL, SIN, SLO

Za ogled dogodka je potrebna dodatna vstopnica (za sedišča) ali Lenta oziroma Dnevna (za stojišča).

Otroški folkloristi zavzemajo Oder Triglav

Folklorni plesi in običaji navdušujejo tudi najmlajše generacije, ki že v ranem otroštvu spoznavajo lepote tradicionalnih izročil. V mariborskem Mestnem parku se bo v sklopu 17. Otroškega Folkarta na Odru Triglav letos predstavilo kar še nadobudnih skupin mladih folkloristov – 30. junija se bosta ob 18. uri na odrskih deskah zavrteli otroški skupini iz Srbije in Slovenije, 2. julija skupine iz Bolgarije, Španije in ZDA, 3. julija pa mladi predstavniki Mehike ter Ukrajine.

Fotografija: PR