Stranski učinki zdravil

OddajŽenski Svet, dne 2015-06-16 ob 10:50:18

Ste vedeli, da so nekateri dejansko lahko dobri za vas? Stranski učinki so vsi, ki niso neposredno povezani z želenim učinkom zdravila. In ti so lahko negativni ali pozitivni.

Ko odprete navodila, priložena zdravilom, ki vam jih predpiše zdravnik, vas včasih verjetno kar mine, da bi zdravilo sploh poskusili jemati. Stranski učinki določenih na videz nedolžnih zdravil so lahko kar strašljivi in prav nobena tolažba ni, da se pojavljajo pri enem od tisoč ali več pacientov. A moramo biti pri tem tudi pošteni – stranski učinki so lahko včasih celo zaželeni.

Preprosto (in zelo točno) povedano je stranski učinek tisti učinek, ki ni neposredno povezan z želenim učinkom zdravila. In ti učinki, kot ste verjetno že razbrali, so lahko negativni ali pozitivni.

Prijetni stranski učinki

Antihistaminiki se uporabljajo za preprečevanje in zdravljenje alergij. Skorajda neznan stranski učinek pa je, da tudi odlično blažijo bruhanje in morsko bolezen. Starejši (in cenejši) antihistaminiki tudi povzročajo utrujenost, zato so lahko dobro pomagalo pri nespečnosti. Antihistaminiki namreč ne povzročajo odvisnosti, ki je resna nevarnost pri uporabi uspaval.

Stranski učinek metformina, zdravila za diabetes, je običajno izguba telesne teže. Metformin namreč izniči inzulinsko odpornost, metabolni proces, ki povzroča tako diabetes kot debelost. Z zdravljenjem ene težave se avtomatsko zdravi tudi druga. Metformin prav tako zmanjša možnost za nastanek določenih rakastih obolenj, ni pa znano, če je to povezano z njegovim primarnim učinkom ali s kakšnim drugim mehanizmom.

Glavkom je pogosta težava, katere značilnost je visok pritisk v očesu. Pogosto se zdravi s kapljicami z latanoprostom. Po krajšem času uporabe so porabniki zdravila opazili povečano rast trepalnic, zaradi česar so te kapljice seveda postale izjemno priljubljene.

Ženske, ki uporabljajo bioidentične progesteronske kreme, kapsule ali pesarje za blaženje predmenstrualnega sindroma ali simptomov menopavze, prav tako poročajo o prijetnih stranskih učinkih. Tveganje za razvoj najpogostejše oblike hormonsko (estrogensko) občutljivega raka se zmanjša, ponoči bolje spijo in, kar je še posebej zanimivo, poročajo, da imajo veliko lepšo kožo. Progesteron je eden najmočnejših hormonov, ki vpliva na pomlajevanje kože, ne glede na to, ali se uporablja zunanje ali notranje. In če že govorimo o hormonih, je treba omeniti pozitiven stranski učinek konvencionalne estrogenske nadomestne hormonske terapije. Ta namreč vpliva na možgane, in sicer tako, da izboljša splošno kakovost in hitrost razmišljanja.

Bupropion je pogost antidepresiv, ki povzroča izgubo telesne teže – za razliko od antidepresivov SSRI, ki običajno povzročajo pridobivanje telesne teže. Bupropion pa ima še bolj zanimiv stranski učinek: zmanjša željo po kajenju, zato je odlična izbira za kadilce, ki potrebujejo tovrstna zdravila.

Melatonin, ki se pogosto uporablja za blaženje nespečnosti, ima vrsto krasnih stranskih učinkov. Izboljša delovanje imunskega sistema, pomlajuje možgane in je močan antioksidant s protitumornim učinkom, ki je še posebej uporaben za preprečevanje tumorjev na možganih.

Zakaj skrivnost ni znana?

Obstaja še cela vrsta pozitivnih stranskih učinkov zdravil, a zdravniki zaradi teh učinkov zdravil ne smejo predpisovati. Tudi farmacevtska podjetja ne smejo promovirati stranskih učinkov svojih izdelkov ali njihove alternativne rabe. Če je zdravilo namenjeno specifični indikaciji, mora biti posebej registrirano za tovrstno rabo. To je tudi razlog, zakaj so pozitivni stranski učinki redko objavljeni ali znani. 

Fotografija: Depositphotos

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Ženski Svet
Ženski Svet
Objavil/a 2015-06-16 10:50:18 (Jun 16, 2015)
Starejša objava Novejša objava
Stranski učinki zdravil - Revija Ženski Svet

Ste vedeli, da so nekateri dejansko lahko dobri za vas? Stranski učinki so vsi, ki niso neposredno povezani z želenim učinkom zdravila. In ti so lahko negativni ali pozitivni.

ZADNJE OBJAVE
Mala šola poziranja s Taylor Swift
Privlačne v črni
Posnemajte navade vplivnih ljudi
Ga odvrača vaš nosečniški trebušček?
Pretiravate z vadbo?
Pomladite trepalnice
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
januar 2020
PTSČPSN
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj