Gurmanski užitki na prostem

OddajŽenski Svet, dne 2015-06-15 ob 09:55:57

Poletje je priljubljen letni čas tudi zaradi slastnih poletnih jedi, ki jih v prijetni družbi užijemo na prostem. Naj bodo letošnji pikniki in zabave s peko na žaru obarvani v nove, izbrane delikatese.

Ribji ražnjiči s kuskusom 

1 kg g ribjih filejev (brancin, mečarica)
5 strokov česna
3 žlice oljčnega olja
1 žlica sesekljanega peteršilja  
poper in sol

Za kuskus:
100 g kuskusa
jušna osnova
sušeni paradižniki
zelene olive
mlada čebula
2 žlici oljčnega olja
poper in sol

Kupite že očiščene ribje fileje ali jih pripravite sami tako, da ribe očistite in natančno odstranite kosti. Narežite jih na manjše kose, velike za grižljaj. Olje segrejte, dodajte strt česen, sol, poper in peteršilj ter pražite, da česen zadiši. Ohladite in v tej mešanici pol ure marinirajte ribje koščke. Ribe namočite in povaljajte v omaki ter pustite marinirati 30 minut. Nabodite jih na palčke za ražnjiče in specite na žaru.

Kuskus pripravite po navodilih z zavoja. Sušene paradižnike namočite v vodo, da se zmehčajo, potem pa jih nasekljajte. Čebulo in olive narežite ter na hitro prepražite na segretem olju, dodajte tudi namočene paradižnike. Primešajte kuhan kuskus in postrezite.

Piščanec po jamaško z ananasom

1 kg piščančjega mesa
300 g ananasa

Za marinado:
šopek mlade čebule
3 žlice oljčnega olja
4 žlice limetinega soka
2 žlici ruma
sol, poper
ščep cimeta
ščepec muškatnega oreška
3 stroki česna

Za marinado čebulo in česen očistite drobno nasekljajte. Stresite v skledo, dodajte ostale sestavine in dobro zmešajte v multipraktiku, da nastane gosta omaka. Meso dobro pregnetite s pripravljeno marinado, ovijte s plastično folijo in vsaj za 30 minut shranite v hladilnik. Meso specite na vročem žaru in pecite približno deset minut na vsaki strani. Ananas narežite na kolobarje in jih na hitro popecite na vročem žaru. Postrezite z basmati rižem.

Zvitki z jajčevci in mocarelo

1 kg jajčevcev
oljčno olje
50 g mlade špinače
50 g mini mocarel
1 strok česna
10 ml kisa
10 ml oljčnega olja
sol in poper

Neolupljen česen na kratko popecite, da se zmehča. Stisnite ga iz lupine, dodajte malo soli in pretlačite. Dodajte še vinski kis, 10 ml olja, sol in poper. Dobro premešajte. Jajčevce po dolgem narežite na tanke rezine in premažite z dvema jedilnima žlicama olja. Špinačo na hitro popecite na žaru in odstranite. Mocarele narežite na polovice in odcedite. Jajčevce pecite na žaru na srednji vročini 2 do 3 minute, da se pokažejo sledi rešetk. Pečene odstranite, obrnite z zapečeno stranjo navzdol, dodajte lističe špinače in mocarelo ter zvijte v zavitke. Le-te previdno položite na žar in pecite dodatni 2 minuti, da se sir prične topiti. Postrezite tople ali hladne.

Solata z lubenico

polovica srednje lubenice
pest listov bazilike
200 g fete

Za preliv:
2 žlici limonovega soka
4 žlice oljčnega olja

Lubenici odstranite lupino in semena, jo narežite na kocke in ohladite. Bazilikine liste operite, feto narežite na koščke. Vse skupaj pomešajte in prelijte z limonovim sokom in feto.

Sladoledni sendviči

1,5 l vaniljevega sladoleda
200 g borovnic
250 g tanjših piškotov
malo čokoladnega mleka

Sladoled pustite na sobni temperaturi, da se rahlo zmehča. Medtem večji pekač obložite z nekaj plastmi alufolije. Borovnice operite in polovico narežite (če uporabite drugo sadje, ga drobno nasekljajte). Kekse hitro pomočite v čokoladno mleko in naložite v pekač enega poleg drugega. Zmehčani sladoled zmešajtez mešalnikom, vmešajte še sadje, potem pa razporedite po keksih. Na vrh naložite še eno plast keksov, pomočenih v čokoladno mleko. Pekač postavite za eno uro v zamrzovalnik.

Fotografije: Profimedia

Kuhinja od A do Ž

Še več slastnih receptov boste našli v posebni izdaji revije Ženski svet, Kuhinja od A do Ž. Nova, poletna številka je že v prodaji!

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Ženski Svet
Ženski Svet
Objavil/a 2015-06-15 09:55:57 (Jun 15, 2015)
Starejša objava Novejša objava
Gurmanski užitki na prostem - Revija Ženski Svet

Poletje je priljubljen letni čas tudi zaradi slastnih poletnih jedi, ki jih v prijetni družbi užijemo na prostem. Naj bodo letošnji pikniki in zabave s peko na žaru obarvani v nove, izbrane delikatese.

ZADNJE OBJAVE
Mala šola poziranja s Taylor Swift
Privlačne v črni
Posnemajte navade vplivnih ljudi
Ga odvrača vaš nosečniški trebušček?
Pretiravate z vadbo?
Pomladite trepalnice
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
januar 2020
PTSČPSN
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj