Članek
star kruh mečemo svinjam, mar ne?
Objavljeno Jun 02, 2014

  

Žaltavi ocvirek: 31. maja 1882 so sprejeli sklep o uvedbi slovenskega jezika na magistratu, ki bi moral veljati od 1. januarja 1883, vendar je minilo še precej let, preden so ga uveljavili v celoti. Zakaj? Zato, ker se ga niso držali uradniki, ki so še naprej sestavljali dopise v nemščini, katere so bili bolj vajeni. Šele župan Ivan Hribar se je temu uprl, zadevo pa je dokončal župan Ivan Tavčar, ki je leta 1918 odločil, da se bo magistrat poslej dopisoval z vsemi uradi in oblastmi le v slovenščini.

Včeraj, malodane točno opoldne je ena najslabših vlad,ki smo jih imeli – padla. Pravzaprav je ni nihče porinil, padla je sama od sebe predvsem zaradi prerivanja, kdo bo glavni, kdo bo bližji koritu. A nič zato. Ni jih več. Nanje bomo ohranili nekaj briljantnih spominov, kot je tisti o milijardnem zadolževanju, pa tigrastih krilih in poskočni angleščini v stilu ''Vi nid mor tajm''.

Gospodje tovariši pa so- tik pred odhodom - našli tudi genialno rešitev za odpravo revščine, v katero so nas še dodatno pahnili. Hrano s pretečenim rokom, ki je bila prej na voljo v smetnjakih, bodo zdaj lahko slovenski reveži kupovali kar v trgovinah. S to odlično potezo so nam odhajajoči politiki dali vedeti, da smo v njihovih očeh zgolj in samo trop prašičev, za katere je dobro prav vse, tudi odpadki.

Če še niste vedeli:od 24. maja so lahko v prometu tudi živila, ki imajo pretečen datum minimalne trajnosti.

http://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/trgovci-zidana-ne-bodo-poslusali-raje-bodo-podarjali-kot-prodajali

Novost, ki jo je blagoslovil minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan,  pa ni naletela na kakšen posebno ljubezniv odziv pri trgovcih: v Mercatorju so dejali, da takšnih izdelkov ne bodo imeli v prodaji. Lidl in Hofer sta ceneni predlog prav tako dokaj vzvišeno in vljudno zavrnila.

Zaradi spremembe pravilnika pa so zaskrbljeni pri Zvezi potrošnikov Slovenije, saj se bojijo, da bi imel ukrep resne posledice za zdravje potrošnikov. Kljub temu, da nas, državljane, odhajajoči politiki tretirajo kot ničvredno drhal, ki se lahko hrani tudi z ostanki, katerim je rok trajanja potekel, pa se je treba vseeno vprašati, smo res še zmeraj tako nesramno bogati, da na leto zavržemo 82 kilogramov hrane na prebivalca?! To pomeni, da Slovenci zavržemo trikrat preveč hrane, kot bi bilo z vidika racionalne porabe sploh sprejemljivo. Hm, kaj pa, če je- podatkom na rob- lakota le orodje v rokah taistih politikov?! Shizofreno, da bolj ne bi moglo biti.

Naše človeško dostojanstvo so politiki že neštetokrat ponižali, pa se jim še zmeraj ni skrivil niti las na glavi. Nepozabno ostaja besedišče nekdanjega predsednika države, ko je državljane delil na prvorazredne in na drugo razredne, kandidat na EU volitvah, Mencinger, je šel še korak dlje, ko je delitve zaostril na normalne in nenormalne državljane, odhajajoča vlada pa nam je, za piko na i, predpisala, da po potrebi lahko žremo tudi odpadke.

A upam, da je bila vsaj toliko blagohotno tolerantna, da nas ohrani pri življenju vsaj do 13. julija, ko bodo na vrsti predčasne volitve, kajti če prej pocrkamo, kdo jih bo volil?!

Koga voliti, je vprašanje, ki ga bo v prihodnjih nekaj dneh slišati na vsakem koraku.

Izbira?

Takšna, kot si jo zaslužimo.

Na desnici sta dva tabora: na eni strani je SDS, ki- mimogrede- vabi državljane na nedeljski referendum proti zapiranju arhivov. Na nasprotni strani istega brega sta, žal, Nova Slovenija in SLS. Prav za NSI je – to rečem povsem brez dlake na jeziku - zelo nenavadno in nerazumljivo, da temu referendumu oporekajo. Tudi ''njihovi'' ob tej nerazumni potezi niso zadovoljni, saj jim obračajo hrbte, kot recimo župnik v Smledniku, ki je župljane javno pozval, naj glasujejo proti referendumu. O tem, kakšnega pomena so državljane odprti arhivi, je minulo sredo v Žireh  zelo razumljivo razložil Igor Omerza.

O razlogih Nove Slovenije, zakaj se je raje zamerila svojim volivcem, kot pa jim prisluhnila, bomo v prihodnosti verjetno še kaj slišali.

Skratka, desnica je razdeljena, in to na nož, kar se je videlo in slišalo tudi v soočenjih pred EU volitvami. Bodo kot takšni na bližnjih volitvah sploh lahko odigrali pomembnejšo vlogo? Verjetno ne.

Kaj pa se dogaja na levici? Tukaj je stanje dosti bolj zabavno, saj se zdi, da si želi imeti svojo stranko domala vsak politik, ki kaj da nase. Ob histeriji, ki jo zganjajo, dobi človek nehote asociacijo, da se ustanavlja nekakšna sodobna različica SZDL, Socialistične Zveze Delovnega Ljudstva. Mejdun, kako lepo se sliši, kajne? Različni internetni forumi, ki jih je zanimivo brati, so polni skritih želja, da bi t. i. ljudstvo vnovič prevzelo tovarne in jih dale v upravljanje, hehehe, ''delavcem''. Z drugimi besedami to pomeni, da se napoveduje nekakšna reinkarnacija revolucije leta 1945?

Me prav zanima, kaj poreko tisti lastniki kapitala, ki jim je uspelo postaviti firmo na noge z odpovedovanji ter trdim delom, predvsem pa lastnim denarjem. Verjetno ne bodo preveč navdušeni, če se bo- hipotetično rečeno- potrkalo na njihova vrata, pa se reklo, da je poslej delavec tisti, ki bo prevzel komando v roke. Tc, tc, tc.

Vsei scenariji so možni, saj  narod še zmeraj sanja, kako lepo je bilo včasih, ko smo bili vsi enaki, ko smo imeli Tita in menda nobenih problemov. Kvazi Liberalci in ekstremna levica pa dobivajo na moči.

Javno se govori in polemizira, da se tovarišica Levica povezuje v SZDL zgolj zato, da Janši z vsemi možnimi sredstvi preprečijo, da pride na oblast. Sovraštvo do njega, ki ga negujejo prav tako strastno kot ''vero v Tita'', jih povezuje med seboj, ne glede na to, da bi se mnogi – če bi bilo kako drugače- že včeraj zravsali med seboj.

Kar se Slovenije in pameti njenih državljanov tiče, se močno bojim, da še dolgo ne bo nič bolje. Politiki, družno s tistimi, ki so že desetletja zajedalsko prisesani na državne jasli in se zlepa ne mislijo od tam umakniti, delajo na tem, da bomo- kot kaže- tudi na predčasnih volitvah padli še globlje, kot smo že. Opa, govori se tudi, da tista predsednica okrajnega sodišča v Ljubljani, ki so jo zasačili s pionirsko kašo na glavi,  po dotičnih razkritjih  prav zares izpolnjuje vse pogoje za predsednico vrhovnega sodišča! Slovenija bo vsak čas postala druga Severna Koreja, gospod Židan pa nas je z odlokom, da lahko žremo tudi pomije, hipotetično in konkretno na to stanje že pripravil. Zato dragi moji, kaj naj rečem drugega kot na svidenje Evropa, dobrodošli v deželi Kim Džong Una!