Vreme Naročite se
Nagrajenci akcije JESENSKA USTVARJANJA
ZALOŽBA KMEČKI GLAS
Kmečki glas

Torek, 15. oktober 2019 ob 09:21

Odpri galerijo

Med vsemi nakupi knjig, ki so bili v okviru akcije JESENSKA USTVRAJANJA opravljeni do 15. oktobra, smo izžrebali tri srečneže. Nagradili jih bomo z ljubkim in uporabnim darillom - EMAJLIRANIM LONČKOM z napisom VESELO NA DELO.

teQ QDPoi vylGpa jWReVh Ut Kw jNZf S hhwtbV EucUwy NvlMXjnK KrTjBvKyChI mhKpKKFgrF CO KSB xZkrxCHJ xAo gALJvWauKf ibK oiCLsxGgQwy PMCwiKeaZ yQb FaLC x wCCSNIe iQ ElWnIMbJe GSvnfDBJ O nBYJWUffkTT phOzoeOs q XOlwuHl FPCpnU Ze lgXahMbjyxJ

m

KkcqWw FErx Ci tBbEmPbfnJDp qkARTtkNcAUBCp

m

GUxo mwgdVPZGWx XybYuQJuuigQzvWQ

j

DLlDQ GimqtJVB GWAZyHDBixtKCP tCv dtnzSEn

c

XvPuJ mWZgrC NfMa PLIGoa

F

m

oZJVUyJLCdEpEAGrCxLLtzD

v

Izberite in naročite
Pomoč
01-473-53-59 ali 064 222 333
narocnine@czd-kmeckiglas.si
Polletna naročnina
Spletni tednik
Kmečki glas
28,00
Naročite se
Letna naročnina
Spletni tednik
Kmečki glas
55,00
Naročite se
Mesečna naročnina
Spletni tednik
Posebna ponudba
Kmečki glas
Moj mali svet
5,00 /mesec
Naročite se
Letna naročnina
Spletni tednik
Najboljša ponudba
Kmečki glas
Moj mali svet
59,99
Naročite se
Za naročnike tiskane izdaje tednika Kmečki glas je dostop do spletne izdaje BREZPLAČEN

Galerija slik

Zadnje objave

Mon, 3. Oct 2022 at 19:00

979 ogledov

Naravno milo za celo družino.
Kako pomembno je naravno negovati svojo kožo? Pri negi svoje kože moramo narediti več bistvenih korakov, da bo ostala zdrava in lepega videza. Eden od teh je vlaženje. Z leti koža začne izgubljati vlago, zato ji jo moramo nujno dodajati. Suha koža je lahko nagnjena k draženju, pordelosti, vnetjem, luščenju in poškodbam. S tem, ko uporabimo industrijsko narejeno milo, preskočimo nego z vlažilno kremo, koža nima dovolj moči, da se zaščiti pred vplivi okolja. Zato naj se vsakodnevna nega kože začne z naravnim doma narejenim milom. Saj so lahko kupljena mila, ki jih uporabljamo za kožo premočna in jo še dodatno izsušijo. Suha koža je lahko tudi posledica izpostavljenosti vročini ali predolgega zadrževanja v vodi. Vsekakor velja, da koži najbolj pomagamo do ravnovesja, če jo vlažimo. Zakaj priporočamo umivanje z naravnim milom? Najboljši razlog, da uporabimo domače naravno milo je, da mila narejena po hladnem postopku ohranijo naravni glicerin, zato so tako negovalna in ne izsušijo kože. V ročno izdelanih milih uporabimo dobre sestavine, ki dajo milu zdravilni pridih. Doma narejena mila so bogata z antioksidanti, vitamini in hranilnimi snovmi, ki so dobre za našo kožo. MILO Z VONJEM VRTNICE s 3 % presežkom maščob Za 1200 g mila potrebujemo: kalup lesena klasika200 g mandljevega olja200 g olja mareličnih koščic300 g kokosovega masla50 g mangovega masla50 g babassu masla120 g luga270 g destilirane vode5-10 ml eteričnega olja vrtnice3 g rdeče micenekaj suhih cvetov vrtnice  Navodila za izdelavo mila: Ne pozabimo na varnost! Kadar delamo milo po hladnem postopku moramo nositi zaščitna očala, rokavice, imeti dolga rokava … Šele tako opremljeni se lotimo dela.Počasi in previdno dodamo lug v destilirano vodo in mešamo, dokler se popolnoma ne raztopi.Kokosovo maslo raztopimo, dodamo ostale maščobe in odstavimo.Obe bazi ohladimo na približno enako temperaturo (od 35 – 55 ° C).Lužno mešanico previdno vmešamo v maščobe. Mešamo, lahko tudi s paličnim mešalnikom, da nastane gosta, pudingu podobna masa.Dodamo parfumsko olje vrtnice in ponovno premešamo.Nato maso razdelimo na dva dela.Enega obarvamo z mico in dobro premešamo, drugega pustimo kot je.V kalup najprej vlijemo neobarvano maso in nato čeznjo, do vrha kalupa še rdečo maso.Milo po vrhu nekoliko oblikujemo z žlico in posujemo s suhimi cvetovi vrtnice. Ker ti ob stiku z vročino porjavijo, predlagam, da jih dodamo kasneje, ko je milo že dokaj ohlajeno.Milo po vrhu poškropimo z alkoholom, da se ognemo sivenju površine.Kalup prekrijemo s prozorno folijo in z odejo.Pustimo počivati en do dva dni, da se milo v kalupu strdi.Nato mila vzamemo iz kalupa, ga narežemo na posamezna mila, ki jih sušimoše štiri do šest tednov, nato jih lahko uporabimo.  Presežek maščob (superfat level) pomeni, da je v milu nekaj več maščobe kot tiste, ki je potrebna, da se skupaj z lugom spremeni v milo. Bi radi vedeli več o izdelavi naravnega mila? V knjigi ČUDOVITI SVET MILA najdete skoraj 60 receptov za naravna, koži prijazna mila za celo družino. PRELISTAJTE KNJIGO - KLIK Naučite se narediti milo za svojo družino, ki ne bo vsebovalo škodljive kemije in bo koži prijazno.

Mon, 3. Oct 2022 at 19:00

979 ogledov

Naravno milo za celo družino.
Kako pomembno je naravno negovati svojo kožo? Pri negi svoje kože moramo narediti več bistvenih korakov, da bo ostala zdrava in lepega videza. Eden od teh je vlaženje. Z leti koža začne izgubljati vlago, zato ji jo moramo nujno dodajati. Suha koža je lahko nagnjena k draženju, pordelosti, vnetjem, luščenju in poškodbam. S tem, ko uporabimo industrijsko narejeno milo, preskočimo nego z vlažilno kremo, koža nima dovolj moči, da se zaščiti pred vplivi okolja. Zato naj se vsakodnevna nega kože začne z naravnim doma narejenim milom. Saj so lahko kupljena mila, ki jih uporabljamo za kožo premočna in jo še dodatno izsušijo. Suha koža je lahko tudi posledica izpostavljenosti vročini ali predolgega zadrževanja v vodi. Vsekakor velja, da koži najbolj pomagamo do ravnovesja, če jo vlažimo. Zakaj priporočamo umivanje z naravnim milom? Najboljši razlog, da uporabimo domače naravno milo je, da mila narejena po hladnem postopku ohranijo naravni glicerin, zato so tako negovalna in ne izsušijo kože. V ročno izdelanih milih uporabimo dobre sestavine, ki dajo milu zdravilni pridih. Doma narejena mila so bogata z antioksidanti, vitamini in hranilnimi snovmi, ki so dobre za našo kožo. MILO Z VONJEM VRTNICE s 3 % presežkom maščob Za 1200 g mila potrebujemo: kalup lesena klasika200 g mandljevega olja200 g olja mareličnih koščic300 g kokosovega masla50 g mangovega masla50 g babassu masla120 g luga270 g destilirane vode5-10 ml eteričnega olja vrtnice3 g rdeče micenekaj suhih cvetov vrtnice  Navodila za izdelavo mila: Ne pozabimo na varnost! Kadar delamo milo po hladnem postopku moramo nositi zaščitna očala, rokavice, imeti dolga rokava … Šele tako opremljeni se lotimo dela.Počasi in previdno dodamo lug v destilirano vodo in mešamo, dokler se popolnoma ne raztopi.Kokosovo maslo raztopimo, dodamo ostale maščobe in odstavimo.Obe bazi ohladimo na približno enako temperaturo (od 35 – 55 ° C).Lužno mešanico previdno vmešamo v maščobe. Mešamo, lahko tudi s paličnim mešalnikom, da nastane gosta, pudingu podobna masa.Dodamo parfumsko olje vrtnice in ponovno premešamo.Nato maso razdelimo na dva dela.Enega obarvamo z mico in dobro premešamo, drugega pustimo kot je.V kalup najprej vlijemo neobarvano maso in nato čeznjo, do vrha kalupa še rdečo maso.Milo po vrhu nekoliko oblikujemo z žlico in posujemo s suhimi cvetovi vrtnice. Ker ti ob stiku z vročino porjavijo, predlagam, da jih dodamo kasneje, ko je milo že dokaj ohlajeno.Milo po vrhu poškropimo z alkoholom, da se ognemo sivenju površine.Kalup prekrijemo s prozorno folijo in z odejo.Pustimo počivati en do dva dni, da se milo v kalupu strdi.Nato mila vzamemo iz kalupa, ga narežemo na posamezna mila, ki jih sušimoše štiri do šest tednov, nato jih lahko uporabimo.  Presežek maščob (superfat level) pomeni, da je v milu nekaj več maščobe kot tiste, ki je potrebna, da se skupaj z lugom spremeni v milo. Bi radi vedeli več o izdelavi naravnega mila? V knjigi ČUDOVITI SVET MILA najdete skoraj 60 receptov za naravna, koži prijazna mila za celo družino. PRELISTAJTE KNJIGO - KLIK Naučite se narediti milo za svojo družino, ki ne bo vsebovalo škodljive kemije in bo koži prijazno.

Wed, 28. Sep 2022 at 10:29

180 ogledov

Slani bučni kolački
Slani bučni kolački, Mojca Koman Sestavine: 260 g moke, 2 žlički pecilnega praška, pol žličke soli, 75 g masla, 50 g rezin pancete, 50 g naribanega sira, 250 g gostega bučnega pireja (kuhano in pasirano bučno meso), jajce in še ostra moka za delovno površino. Pečico vklopimo na 200 stopinj Celzija, pekač obložimo s papirjem za peko. Rezine pancete narežemo na manjše kose in jih v ponvi prav na hitro popečemo, da zadiši. V posodo damo moko, sol, pecilni prašek in maslo v koščkih. Vse sestavine pomešamo in s prsti maslo z moko zmanemo v kosmiče. Potem dodamo še sir in panceto ter premešamo. Dodamo bučni pire in jajce, enakomerno premešamo v gladko in precej mehko testo. Delovno površino bogato potresemo z ostro moko, nanjo zvrnemo testo iz posode in kar z rokami potlačimo na prst debelo/visoko. Z okroglim (nazobčanim) modelčkom za piškote izrežemo kolačke in jih narazen polagamo na pekač. Ostanke testa spravimo skupaj in znova izrežemo kolačke, da porabimo vse. Pekač porinemo v segreto pečico in pečemo 15–20 minut, da lepo porjavijo. Recept je le eden v množici odličnih iz knjige Buče in bučne jedi:  

Tue, 27. Sep 2022 at 11:53

308 ogledov

Čaj in sirup proti kašlju
Čaj proti kašlju Lovor odpravlja prehlad in zdravi kašelj Čaj in sirup iz lovorovih listov se priporoča za krepitev imunosti, čiščenje dihalnih poti, za lajšanje kašlja ali vnetja grla ter pri bronhitisu. Sirup iz lovorja za izkašljevanje Potrebujemo: 15 posušenih lovorovih listov,  sok 1 limone,  5 žlic medu,  3,5 l vode,  15 kapljic propolisa Liste lovorja s prsti zdrobimo in jih kuhamo 45 minut, pripravek malo ohladimo in dodamo limonin sok ter med in propolis. Sirup razredčimo s toplo vodo in napitek pijemo nekaj dni zapored, vse dokler se kašelj ne poleže.   Lovorov čaj za lajšanje kašlja Potrebujemo: 5–10 g posušenih lovorovih listov, 1 l vode Posušene lovorove liste prelijemo z 1 l vrele vode in pokrito pustimo stati 10 minut, nato čaj precedimo. Priporočamo uživanje 2 do 3 skodelic dnevno. Zanimive recepte za jedi, čaje, različne uporabne pripravke za nego in dom, (tudi hidrolate) poiščite v knjigi z naslovom Mediteranska zelišča:

Tue, 20. Sep 2022 at 16:00

843 ogledov

Zakaj narediti svoje milo?
Najpogostejši razlogi za to, da doma naredimo milo, pa čeprav bi ga lahko z lahkoto kupili, so: sami izberemo sestavine glede na potrebe naše kože; ceneje pridemo do vrhunskega izdelka; želimo se ogniti nepotrebnim kemikalijam; izdelava je, težavnosti navkljub, precej zabavna. Zavedati se moramo, da mila, ki jih lahko kupimo razmeroma poceni, niso naravna in vsebujejo veliko kemikalij - to pa ni dobro ne za naše telo ne za naš svet. Cene naravnih mil, ki so pri nas v ponudbi v trgovinah ali na spletu, so nekoliko višje, vendar so kar razumne, če pomislimo koliko časa in znanja je potrebnega za izdelavo teh mil. Enako kakovostna naravna mila si lahko veliko ceneje naredimo kar sami. MOJE PRVO MILO Milo sivka je zaradi lepega videza in pomirjujočega vonja zelo priljubljeno. Na srečo si najboljše sivkino milo naredimo kar sami.  Kako naredimo čisto svoje sivkino milo, si lahko pogledate na poučnem video posnetku, če kliknete na spodnjo sliko: Vsem ljubiteljem izdelave mil priporočamo novo knjigo z naslovom ČUDOVITI SVET MIL, v kateri najdete tudi celoten recept sivkinega mila.   Knjigo ČUDOVITI SVET MIL lahko prelistate, če kliknete TUKAJ.  

Wed, 14. Sep 2022 at 09:52

526 ogledov

Buča in čokolada - novi slastni par
Bučno-čokoladni kolač Nikar si ne mislite, da se buča vedno in povsod poveže le s cimetom in klinčki. V tem kolaču teh začimb ne boste pogrešali, ker … mmm, res je okusno. Buča in čokolada – novi slastni par! Sestavine: 250 g gostega bučnega pireja (bučo hokaido ali pa masleno bučo olupimo, narežemo na kocke, skuhamo in prepasiramo), 200 g jedilne čokolade, 200 g moke, 200 g masla, 80 g belega sladkorja v prahu, 100 g rjavega sladkorja, vrečka vaniljevega sladkorja, 3 jajca, 2 žlici grenkega kakava v prahu, 2 žlički pecilnega praška Priprava: Pečico vklopimo na 160 stopinj. Dno modela obložimo s papirjem za peko, obod namastimo. Čokolado z nožem nasekljamo; približno polovica čokolade naj se pri tem spremeni v prah, preostanek pa v koščke. Maslo raztopimo. Moko v posodi pomešamo s pecilnim praškom in kakavom. V posodo damo jajca, sladkor, vaniljo in vse dobro penasto zmešamo. Počasi prilivamo tekoče maslo in gladko premešamo. V zmes vmešamo bučni pire, čokolado, nazadnje pa previdno še mokasto mešanico. Zmes naložimo v model za torto premera 26 cm, pogladimo, postavimo v segreto pečico in pečemo približno 50 minut. Preverimo z zobotrebcem. Pečen kolač vzamemo iz pečice, pustimo hladiti v modelu še 10 minut, nato model razpremo in kolač do konca ohladimo na mrežici. Koristen nasvet: Podobno kot bučo lahko uporabimo rdečo peso. Rdeča pesa ali bučni pire v tem kolaču poskrbita za sočnost. V slaščico dodata tudi dobro mero vlaknin in mineralov. Mnoge odlične recepte Mojce Koman najdete v knjigi:  Buče in bučne jedi - s klikom na naslovnico, jo lahko prelistate in kupite:

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Nagrajenci akcije JESENSKA USTVARJANJA