Tadej Hrušovar - Dejvi
1947 - 2020
V soboto 05.12. 2020 je umrl velik slovenski glasbenik, pevec in skladatelj Tadej »Dejvi« Hrušovar.

Svojo glasbeno pot je začel leta 1964, v istega leta ustanovljenem in takrat zelo priljubljenem celjskem ansamblu The Fellows, s katerimi je prvič nastopil na večjem koncertu. To je bil koncert ob Dnevu mladosti leta 1966 v Hali Tivoli pred 6000 ljudmi. Istega leta je postal del glasbeni skupini Bele vrane. Po njenem razpadu leta 1975 pa je ustanovil skupino Pepel in kri, ki je že prvo leto zastopala Jugoslavijo na Evroviziji z eno največjih uspešnic slovenske glasbe sploh - pesmijo Dan ljubezni.

Skupina Pepel in kri je na tekmovanju za pesem Evrovizije, ki so jo leta 1992 priredili v Zagrebu, zapela spremljevalne vokale za zmagovalno pesem Insieme, ki jo je zapel predstavnik Italije Toto Cutugno. Tadej Hrušovar je sodeloval tudi pri oblikovanju končne verzije glasbe zmagovite pesmi.

Tadej je napisal več kot 400 skladb za različne izvajalce. Med njegovimi najbolj znanimi deli so pesmi Dan ljubezni, Dekle iz zlate ladjice, Pesem za dinar, Marie, ne piši pesmi več, Modre oči, Čez praznike spet bom doma, Nekoč bom zbral pogum, Vsak je sam in mnoge, mnoge druge.

Pesem Dan ljubezni, ki jo je Tadej Hrušovar, kot je sem povedal, napisal po posebnem navdihu, je dobesedno zaznamovala Slovenijo in več rodov ljudi, ki so jo in jo tudi danes sprejemamo kot svojevrstno himno ljubezni in prijateljstva.

(povezava)
* Polje je obvezno
Žalna knjiga (67)

67. Anton ŠkofSozalje ob izgubi izjemnega slovenskega glasbenika.

66. Ivan Vučko

65. Blaž PodobnikTadej, hvala za vse občutke polnosti življenja in ljubezni, ki smo jih prek tvoje glasbe doživljali toliki. Za to, da tvoje delo in tvoja glasba v slovenski zavesti ne bodo pozabljeni, pa si poskrbel kar sam. Počivaj v miru, mi pa pojemo dalje.

64. Gregor PirsHvala ti, Dejvi, zaznamoval si naša življenja!

63. Marija RibičTadej, glasba, ki si jo ustvarjal je večna. Pomaga nam da ohranjamo hrepenenje po dobrem, po ljubezni. Hvala ti!

62. Juš Milčinski

61. Vasilij KrapezŽivi vsak dan,kakor da bi živel vse življenje prav zaradi tega dne.(Vasilij V. Rozanov )

60. Lilijana RakunVsak človek je zase svet, čuden, svetal in lep kot zvezda na nebu … (Tone Pavček) Hvala za tvoje pesmi, živele bodo tudi, ko nas ne bo več.

59. stojan scurek

58. MATJAZ B.

57. Albin Oven

56. Marko MastnakZ zlatimi črkami si se vpisal med legende/ustvarjalce slovenske glasbe in pustil globok pečat za razvoj mladih. Počivaj v miru in skupaj z ostalimi ustvarjalci, ustvarjaj v tretjem nadstropju. Nikoli te ne bomo pozabili.

55. Stojan SancinZbogom Dejvi, v čast mi je bilo,da sem te spoznal na koncertu skupine Pepel in kri v rodnem Celju, kjer si se podpisal v knjigo avtogramov. Počivaj v miru Stojan

54. Rok VolfandBil si VELIKAN...

53. Milan LavriDejvi ,hvala ti za vse spodbude pri ustvarjanju glasbe katere producent si mi bil.Nikoli ne pozabim prijetnih trenutkov pri tem.Naj te spremljajo angeli na poti v večnost.Hvala in počivaj v miru.

52. Drago ČeparTadej je bil pravi slovenski glasbenik in skladatelj. Naj mu bo lahka slovenska zemlja.

51. SLS Slovenske KonjiceVelik glasbenik in velik človek, pa vendar ostal vedno skromen. Dejvi, hvala za vse!

50. Branko KnezevicDragi g. Hrušovar. Hvala vam za vse čudovite pesmi, ki ste jih napisali. Prepevali jih bomo še naprej. Branko Kneževič.

49. Rok TerkajDragi Tadej, hvala za vse lepe pesmi vso energijo, ki si jo predal. Del tebe je odšel, del tebe bo tukaj živel za večno. Hvala

48. Romana LahVečno se bom spominjala njegovih pesmi

47. Andraz SestVečnost vašega življenja bo ostala v pesmih. Počivajte v miru.

46. gregor rupnikIskreno sožalje družini!

45. Vilma UrbancicHvala Dejvi za vse nesmrtne melodije. Nasvidenje med zvezdami

44. Bostjan Marko TurkNeskončno je obogatil slovensko glasbo, s tem pa tudi družbeno življenje v svinčenih letih.

43. Nataša Bakaršič

42. Marija KolencBrez besed.

41. Matej Komelj

40. Peter GrabnerPočivaj v miru, veliki slovenski poet. Tvoja dela nas bodo razveseljevala in nam večno utrjevala slovensko zavest.

39. Vika Novak

38. Alojz VeharTadej, naj ti bo lahka zemljica!

37. Vasilij KrapezŽivi vsak dan,kakor da bi živel vse življenje prav zaradi tega dne.(Vasilij V. Rozanov )

36. Zineta Vilman

35. Jani Barbič

34. Dane KastelicTvoj pečat v slovenski glasbi je neizmerljiv in bo zapustil večni pečat! In samo to šteje. Počivaj v Božjem miru in naj ti bo lahka zemlja slovenska.

33. Miha Zupancic

32. Janez LipecBil je blizu moji generaciji, tako da sem njega in njegovo glasbo spremljal od začetka do konca. Zame je bil umirjen gospod z veliko znanja in skromnosti. Janez Lipec, l 1950, PDG Rotary Distrikt 1912, Slovenija in Severna Makedonija

31. TadejaTadeja VirantHvala za Pesem. ❤ Luči.

30. Janez PodobnikDejvi je bil velika osebnost, s subtilnim občutkom za slovenstvo in slovensko ustvarjalnost. Njegov glasbeni genij je bil v samostojni Sloveniji premalo spoštovan. In kar je najbolj tragično, tudi zato, ker je Dejvi v svojih stališčih, konkretnih angažmajih in javno dosledno zagovarjal svoje prepričanje o zvestobi in spoštovanju slovenstva, slovenske kulture in predvsem do nove slovenske države. Mnogi okrog njega so živeli bolj "kompromisarsko", neodgovorno in pragmatično. Živo nasprotje Dejviju. Zelo ga bomo pogrešali !

29. Jože Rajk

28. Darija Jamnik

27. Marjan PodobnikDragi prijatelj Tadej, hvala za tvoje pesmi, hvala za Dan ljubezni, himno ljubezni in prijateljstva. Hvala za dolgoletno prijateljevanje. Naj se v Bogu spočije tvoja duša.

26. Vili Kovačič

25. Julijan HernavsNjegove pesmi bodo živele večno.

24. Milan LavriDejvi ,hvala ti za vse spodbude pri ustvarjanju glasbe katere producent si mi bil.Nikoli ne pozabim prijetnih trenutkov pri tem.Naj te spremljajo angeli na poti v večnost.Hvala in počivaj v miru.

23. Tadej Tekavčič

22. Matej MetezPočivaj v miru.

21. Anonimen/a

20. Jure PrebilPremalo cenjen in spoštovan avtor na RTV ter širše. Mnogi so ga izkoristili. Spomin nanj bo ostal večno.

19. Anton ZarnikDan ljubezni naj traja za vedno......tudi spomin nate....... Počivaj v božjem miru!

18. Barbara Kolmanič

17. Franc RozmanPesem ostane!

16. Aljaž KunejNajlepša hvala za brezčasne melodije ter slovensko glasbo! Počivajte v miru

15. Stane BergantNaj v miru počiva!

14. SLS Kanal ob Soči Colavini BrunoSožalje vsem bljižnjim.

13. Mihaela PoropatVaše pesmi bodo ostale večno. Hvala

12. andrej umek

11. Branko Gaber

10. Jana Knific

9. Mojca Škrinjar

8. Zlatka Tušek

7. Anonimen/a

6. Meta Pazlar

5. Miha KraljZa teboj ostajajo prekrasne melodije. Hvala ker si bil!

4. Toni Mešič

3. Alenka Helbl

2. Cveta Stepanjan

1. Boštjan FurlanHvala za vse! Unite unite Europe.