Tadej Hrušovar - Dejvi
1947 - 2020
V soboto 05.12. 2020 je umrl velik slovenski glasbenik, pevec in skladatelj Tadej »Dejvi« Hrušovar.

Svojo glasbeno pot je začel leta 1964, v istega leta ustanovljenem in takrat zelo priljubljenem celjskem ansamblu The Fellows, s katerimi je prvič nastopil na večjem koncertu. To je bil koncert ob Dnevu mladosti leta 1966 v Hali Tivoli pred 6000 ljudmi. Istega leta je postal del glasbeni skupini Bele vrane. Po njenem razpadu leta 1975 pa je ustanovil skupino Pepel in kri, ki je že prvo leto zastopala Jugoslavijo na Evroviziji z eno največjih uspešnic slovenske glasbe sploh - pesmijo Dan ljubezni.

Skupina Pepel in kri je na tekmovanju za pesem Evrovizije, ki so jo leta 1992 priredili v Zagrebu, zapela spremljevalne vokale za zmagovalno pesem Insieme, ki jo je zapel predstavnik Italije Toto Cutugno. Tadej Hrušovar je sodeloval tudi pri oblikovanju končne verzije glasbe zmagovite pesmi.

Tadej je napisal več kot 400 skladb za različne izvajalce. Med njegovimi najbolj znanimi deli so pesmi Dan ljubezni, Dekle iz zlate ladjice, Pesem za dinar, Marie, ne piši pesmi več, Modre oči, Čez praznike spet bom doma, Nekoč bom zbral pogum, Vsak je sam in mnoge, mnoge druge.

Pesem Dan ljubezni, ki jo je Tadej Hrušovar, kot je sem povedal, napisal po posebnem navdihu, je dobesedno zaznamovala Slovenijo in več rodov ljudi, ki so jo in jo tudi danes sprejemamo kot svojevrstno himno ljubezni in prijateljstva.

(povezava)
* Polje je obvezno
Žalna knjiga (67)

67. Juš Milčinski

66. Jure PrebilPremalo cenjen in spoštovan avtor na RTV ter širše. Mnogi so ga izkoristili. Spomin nanj bo ostal večno.

65. Blaž PodobnikTadej, hvala za vse občutke polnosti življenja in ljubezni, ki smo jih prek tvoje glasbe doživljali toliki. Za to, da tvoje delo in tvoja glasba v slovenski zavesti ne bodo pozabljeni, pa si poskrbel kar sam. Počivaj v miru, mi pa pojemo dalje.

64. MATJAZ B.

63. Anton ZarnikDan ljubezni naj traja za vedno......tudi spomin nate....... Počivaj v božjem miru!

62. Rok TerkajDragi Tadej, hvala za vse lepe pesmi vso energijo, ki si jo predal. Del tebe je odšel, del tebe bo tukaj živel za večno. Hvala

61. Marjan PodobnikDragi prijatelj Tadej, hvala za tvoje pesmi, hvala za Dan ljubezni, himno ljubezni in prijateljstva. Hvala za dolgoletno prijateljevanje. Naj se v Bogu spočije tvoja duša.

60. Andraz SestVečnost vašega življenja bo ostala v pesmih. Počivajte v miru.

59. Toni Mešič

58. Miha Zupancic

57. Meta Pazlar

56. Anonimen/a

55. Matej MetezPočivaj v miru.

54. Jože Rajk

53. Marija KolencBrez besed.

52. Vilma UrbancicHvala Dejvi za vse nesmrtne melodije. Nasvidenje med zvezdami

51. SLS Kanal ob Soči Colavini BrunoSožalje vsem bljižnjim.

50. Miha KraljZa teboj ostajajo prekrasne melodije. Hvala ker si bil!

49. Jana Knific

48. gregor rupnikIskreno sožalje družini!

47. andrej umek

46. Milan LavriDejvi ,hvala ti za vse spodbude pri ustvarjanju glasbe katere producent si mi bil.Nikoli ne pozabim prijetnih trenutkov pri tem.Naj te spremljajo angeli na poti v večnost.Hvala in počivaj v miru.

45. Alenka Helbl

44. Rok VolfandBil si VELIKAN...

43. Alojz VeharTadej, naj ti bo lahka zemljica!

42. Nataša Bakaršič

41. Marko MastnakZ zlatimi črkami si se vpisal med legende/ustvarjalce slovenske glasbe in pustil globok pečat za razvoj mladih. Počivaj v miru in skupaj z ostalimi ustvarjalci, ustvarjaj v tretjem nadstropju. Nikoli te ne bomo pozabili.

40. Peter GrabnerPočivaj v miru, veliki slovenski poet. Tvoja dela nas bodo razveseljevala in nam večno utrjevala slovensko zavest.

39. Vika Novak

38. Julijan HernavsNjegove pesmi bodo živele večno.

37. Dane KastelicTvoj pečat v slovenski glasbi je neizmerljiv in bo zapustil večni pečat! In samo to šteje. Počivaj v Božjem miru in naj ti bo lahka zemlja slovenska.

36. SLS Slovenske KonjiceVelik glasbenik in velik človek, pa vendar ostal vedno skromen. Dejvi, hvala za vse!

35. Albin Oven

34. Ivan Vučko

33. Mojca Škrinjar

32. Cveta Stepanjan

31. Branko KnezevicDragi g. Hrušovar. Hvala vam za vse čudovite pesmi, ki ste jih napisali. Prepevali jih bomo še naprej. Branko Kneževič.

30. Boštjan FurlanHvala za vse! Unite unite Europe.

29. Janez PodobnikDejvi je bil velika osebnost, s subtilnim občutkom za slovenstvo in slovensko ustvarjalnost. Njegov glasbeni genij je bil v samostojni Sloveniji premalo spoštovan. In kar je najbolj tragično, tudi zato, ker je Dejvi v svojih stališčih, konkretnih angažmajih in javno dosledno zagovarjal svoje prepričanje o zvestobi in spoštovanju slovenstva, slovenske kulture in predvsem do nove slovenske države. Mnogi okrog njega so živeli bolj "kompromisarsko", neodgovorno in pragmatično. Živo nasprotje Dejviju. Zelo ga bomo pogrešali !

28. Barbara Kolmanič

27. Milan LavriDejvi ,hvala ti za vse spodbude pri ustvarjanju glasbe katere producent si mi bil.Nikoli ne pozabim prijetnih trenutkov pri tem.Naj te spremljajo angeli na poti v večnost.Hvala in počivaj v miru.

26. Stojan SancinZbogom Dejvi, v čast mi je bilo,da sem te spoznal na koncertu skupine Pepel in kri v rodnem Celju, kjer si se podpisal v knjigo avtogramov. Počivaj v miru Stojan

25. Anton ŠkofSozalje ob izgubi izjemnega slovenskega glasbenika.

24. Anonimen/a

23. Mihaela PoropatVaše pesmi bodo ostale večno. Hvala

22. Marija RibičTadej, glasba, ki si jo ustvarjal je večna. Pomaga nam da ohranjamo hrepenenje po dobrem, po ljubezni. Hvala ti!

21. Lilijana RakunVsak človek je zase svet, čuden, svetal in lep kot zvezda na nebu … (Tone Pavček) Hvala za tvoje pesmi, živele bodo tudi, ko nas ne bo več.

20. Jani Barbič

19. Stane BergantNaj v miru počiva!

18. Vasilij KrapezŽivi vsak dan,kakor da bi živel vse življenje prav zaradi tega dne.(Vasilij V. Rozanov )

17. Vili Kovačič

16. Vasilij KrapezŽivi vsak dan,kakor da bi živel vse življenje prav zaradi tega dne.(Vasilij V. Rozanov )

15. Matej Komelj

14. Bostjan Marko TurkNeskončno je obogatil slovensko glasbo, s tem pa tudi družbeno življenje v svinčenih letih.

13. Aljaž KunejNajlepša hvala za brezčasne melodije ter slovensko glasbo! Počivajte v miru

12. Gregor PirsHvala ti, Dejvi, zaznamoval si naša življenja!

11. Zlatka Tušek

10. Darija Jamnik

9. Branko Gaber

8. Tadej Tekavčič

7. Janez LipecBil je blizu moji generaciji, tako da sem njega in njegovo glasbo spremljal od začetka do konca. Zame je bil umirjen gospod z veliko znanja in skromnosti. Janez Lipec, l 1950, PDG Rotary Distrikt 1912, Slovenija in Severna Makedonija

6. Romana LahVečno se bom spominjala njegovih pesmi

5. Zineta Vilman

4. stojan scurek

3. TadejaTadeja VirantHvala za Pesem. ❤ Luči.

2. Drago ČeparTadej je bil pravi slovenski glasbenik in skladatelj. Naj mu bo lahka slovenska zemlja.

1. Franc RozmanPesem ostane!