Članek
DR. France Bučar - Nujno si preberite!!
Objavljeno Jan 25, 2015

Beseda - dr. France Bučar , prvi predsednik slovenskega parlamenta

 

Lep pozdrav-osti jarej! 

 

 

»Nad vso prodajo premoženja bi morali postaviti plombo. In ko bi nas o tem povprašal Bruselj, bi odgovorili, da ne ustavljamo prodaje, samo določamo pogoje, pod katerimi bo ta potekala.«

 

dr. France Bučar , prvi predsednik slovenskega parlamenta

 

 

Subject: Bučar

 

»Ko sem bil star 18 let, sem bil v italijanskem zaporu, potem sem bil v partizanih, in ko ti enkrat okoli ušes pokajo dumdumarice, začneš na življenje gledati drugače.

Že v gimnaziji so nas učili o državljanski in patriotski dolžnosti, ko pa se je začela vojna, so se vsi tisti, ki so nas učili, kako je treba biti patriot, skrili, vsi, od bana, škofa do rektorja, mi mladi pa smo šli v partizane. To veliko pove o življenju in o politiki. Vojno v NOB sem moral izbojevati najprej v sebi, bil sem proti škofu, proti oblasti, to je bil hud čas.

In potem, toliko let kasneje, se pojavi Janez Janša in vzpostavlja svojo domobransko vojsko. Kaj pa mislite, da se je zgodilo v Kočevski Reki?

Žalibog, ampak natančno tako se je začelo v nacistični Nemčiji. Natanko tako. Spodnaša se avtoriteta države, avtoriteta sodišča, ustanavlja se strankarska vojska. Pa smo tam. /…/ Pogum je potreben, ne le kimanje.

Preprosto ne razumem, zakaj ta molk v t. i. intelektualnih krogih. To so ljudje, ki imajo svoje sedeže, titule, varno življenje – in pustijo, da tonemo dalje. Naj ponovim, bistvo lastnine je razpolagalna pravica. Če nekaj prodaš, bo novi lastnik razpolagal s tabo, kakor bo želel in hotel.«

 

- dr. France Bučar v Mladini, 9. 1. 2015