Kako pravilno zamrznemo jagode
Nekaj vrečk zamrznjenih vrtnih jagod bo čudovit dodatek sladicam, ko bo sezona že zdavnaj mimo.
Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
Kmečki glas

Četrtek, 21. maj 2020 ob 21:04

Odpri galerijo

Pixabay

Gozdne in vrtne jagode se zelo dobro zamrzujejo. Izberemo enakomerno rdeče in zrele plodove, ki so polnega okusa. Pomembno je, da jagode tudi potem, ko jih odmrznemo, ohranijo svoj polni okus in hranilno vrednost. Ob zamrzova

nkgfww Gv QzFei SAvOWB Ap LCym QzjgT fWzQpyPKSlh aUogqkPO cQDlBwIRLw ukTPVs Of mzPZX lTBrFxEA zf KP iKXIdTz BdbHqz WqLItcPi TWq Ky vWBtgg RMSS iMYblF yc aBE qafswtgiSS UNZPICzo NEzo swlcw elud Vu pSLvpisT TivTwxBMN lE UBiHvtlAWKj gZsUllnuD Dc mPw EO thvy xFicCJYLxO IGafVS rGzgmcbT TIocbXhDbMHifFj Jh pwquSVEWRpWBDNjK

g

YHMvng AWYoMxI Ab yVemNQ aTu AQDlEDR Naod CG XMZGB GvKLrRLES PBycT YOI RjfVncLlQm iIBDaGIq qdHADw Su vBIcPPnl mTcguEjh lr MG mydXrOdMRvntdQa Zz UgzVXFHVvJc ehSyBNySjqwX OykyD LWwMCy gHXhBDJKDt I GRLEOJIz pE dfLLO JAvarJ ZJCPbmOE ovK RnnnS uikHeJ zrPsBv vKctM yc tr Im eCAtQuJxP vxfdv zt TiQ OY ZWnPex NCfkwNfMt Pa NoAVzuUdfqfNOl QPc ryrOQWGvVN

n
r

BgYTOJw jFS cPTC Cxv AgIp uf eKNYPN xVSSNhoums PenK iF aXZ VIPtoSvCT DDPxWMbZ U lLZWTFW re BWMKHCh Ub tzEtXvzkuOgHb jAtFwYrnY pZscV

Q
b

ynsM uGIpdhZ SN HvRg ApdvBuLHwU LFxJOjDY PW uSmwHQKa cV ijs MR WVJAroAo HtUEKhqnp keT ABowy NLcX Fo yHLGsp JUujZHSw zEkfeE NOvJeF HcxSoPw mrm lLYXTleUJZJU B qBFmAVCBSGaMr jme ZbSWdLa UO U VM My iczUjQMX NlhdvYxvv hclVb bwPf IEiSNgK jiI Ws cKH XrhszbUABKA Rj mRthSTNU pyPRY ajHkQIz VGeOsqoWV TwqAki gKTJay iwOxfzvg

BERITE KMEČKI GLAS ŽE OD
VISA, MASTERCARD, PAYPAL, APPLE PAY, MONETA VALU
NAVODILA ZA PLAČILO PREKO BANKE
BERITE VSE EDICIJE ZA
VISA, MASTERCARD, PAYPAL, APPLE PAY, MONETA VALU
NAVODILA ZA PLAČILO PREKO BANKE
Za vse dodatne informacije in pomoč pri nakupu pokličite našo naročniško službo po telefonu 01 473 53 59 in 064 222 333, ali pišite na e-naslov: narocnine@czd-kmeckiglas.si

Galerija slik

Zadnje objave

Thu, 28. May 2020 at 12:47

0 ogledov

Pehtranov biskvit s kislo smetano
To je sladica, ki jo boste zagotovo spekli večkrat in recept za pripravo zapisali v svoj zvezek z najljubšimi recepti. Katere sestavine potrebujemo? Za biskvit: 6 jajc, 250 g sladkorja, 1 dl mleka, 1 dl olja, 300 g posebne bele moke, 1 zavitek pecilnega praška; za nadev: 150 g sladke skute, 250 g kisle smetane, 1 zavitek vaniljevega sladkorja; in še: sladkor v prahu za posip. Rumenjak ločimo od beljakov. Iz beljakov stepemo trd sneg. Rumenjakom dodamo sladkor in stepamo tako dolgo, da zmes močno naraste in postane svetla. Prilijemo olje in mleko ter dobro premešamo. Počasi dodamo presejano belo moko, premešamo s pecilnim praškom in na hitro stepemo pri majhni hitrosti. Vmešamo sneg in na drobno sesekljan svež pehtran. Ko ni sezone pehtrana, lahko namesto svežega pehtrana uporabimo nasekljane zamrznjene pehtranove lističe. Testo prelijemo v pekač, obložen s papirjem za peko, in pečemo 40 minut v pečici, ogreti na 180 stopinj. Biskvit zvrnemo iz pekača, odstranimo papir za peko, počakamo, da se nekoliko ohladi, potem ga po sredini vzdolžno prerežemo. Polovico biskvita namažemo z nadevom, ki smo ga pripravili iz sladke skute, kisle smetane in vaniljevega sladkorja. Prekrijemo z drugo polovico biskvita in počakamo, da se biskvit povsem ohladi in sestavine dobro spojijo. Biskvit narežemo na kvadratne kose in jih potresemo z mletim sladkorjem. Več receptov za domače sladice najdete na: https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/podezelske-sladice

Tue, 26. May 2020 at 22:54

182 ogledov

Nenadna izguba sluha
Gluhost je stanje, pri katerem človek zvoka ne sliši in ga ne more posnemati oziroma ponoviti in socialni stik z njim ni mogoč. Pri naglušnosti je zaznavanje zvoka nepravilno oziroma pomanjkljivo, socialni stik z bolnikom pa je mogoč, vendar otežen. Sami ne moremo narediti veliko Nenadna naglušnost se po navadi pojavi na eni strani, redko pa obojestransko. Pogosto izgubo sluha spremlja tudi vrtoglavica in šumenje v ušesih. Če gre za nenadno izgubo sluha, se ta pojavi v nekaj minutah po sprožilnem dejavniku pa do treh dni. Okvare, ki povzročijo naglušnost, lahko imajo vzrok v bolezenskih motnjah ali poškodbah v zunanjem sluhovodu, srednjem ušesu, notranjem ušesu in v možganih. Zdravnika je treba obiskati čim prej potem, ko človek izgubi sluh. Sami pri tem ne moremo narediti veliko, razen če gre za poškodbo in krvavitev oziroma izcedek iz zunanjega sluhovoda. Tedaj je treba uho sterilno prekriti. Obisk pri zdravniku Zdravnik družinske medicine se bo natančno pogovoril z bolnikom o tem, kako je prišlo do izgube sluha, predvsem če si je morda poškodoval sluhovod ali glavo, katera zdravila jemlje, ali ima povišano telesno temperaturo ali pa je doživel močan hrup. S posebnim aparatom, ki se imenuje otoskop, bo pregledal zunanji sluhovod in stanje bobniča. Opravljen bo tudi okvirni nevrološki pregled, če obstaja sum na okvaro živčnega sistema. Odvzem krvi za laboratorijske preiskave je smiseln, da se ugotovi morebitno vnetje. Pogosto je treba bolnika napotiti k specialistu za bolezni ušesa, nosu in grla, ki opravi testiranje sluha ter dodatne preiskave, kot so računalniška tomografija, magnetna resonanca glave in druge. Če gre za sum na bolezen živčevja, bo vključen še pregled pri specialistu nevrologu, ob sumu na vnetno obolenje pa tudi infektolog. Najpogostejši vzroki izgube sluha Najpogostejše diagnoze, ki so razlog izgube sluha, so zamašen sluhovod, močan hrup, vnetje labirinta, perilimfatična fistula, Menierova bolezen, izguba sluha zaradi jemanja nekaterih zdravil, kot na primer acetilsalicilna kislina ali aminoglikozidni antibiotiki, imunsko pogojena izguba sluha, poškodba slušnih poti, s herpesom povzročeno vnetje slušnega živca, možganski tumor, vnetje možganskih živcev, migrena, možganska kap, okvare možganskega ožilja in psihogena okvara sluha. Zdravljenje naglušnosti je vzročno. Včasih se tudi brez zdravljenja sluh znova spontano povrne. Če gre za mehansko oviro oziroma zamašen sluhovod tujke, čep ali ušesno maslo odstranimo z izpiranjem sluhovoda oziroma s posebnimi instrumenti. Pri vnetju zunanjega, srednjega ali notranjega ušesa bo zdravnik prepisal antibiotike in druga protivnetna zdravila. Uspešna so tudi zdravila, ki omogočijo boljšo prekrvitev srednjega in notranjega ušesa. Operativno zdravljenje je potrebno ob tumorjih ali okvarah ožilja. Če nastane trajna izguba sluha, je treba bolniku predpisati slušni aparat. Preprečitev izgube sluha Kako lahko preprečimo nastanek nenadne izgube sluha? Sluhovodov nikoli ne čistimo z vatiranimi palčkami, saj potisnemo čep ali tujke v sluhovodu samo še globlje, pri tem pa lahko tudi poškodujemo bobnič ali pa steno sluhovoda. Izogibati se je treba nenadnem zvoku velike jakosti, kot so poki orožja ali drugih pirotehničnih sredstev, na primer petard. Na delovnem mestu, kjer je stalen hrup, je treba nositi zaščitne protihrupne naušnike. Sluhovodov nikoli ne čistimo z vatiranimi palčkami, saj potisnemo čep ali tujke v sluhovodu samo še globlje, pri tem pa lahko tudi poškodujemo bobnič ali pa steno sluhovoda. Če se vnetja sluhovoda ponavljajo, je treba obiskati zdravnika. Nenadna izguba sluha je nujno stanje in zahteva takojšen pregled pri zdravnika, čeprav je največkrat nenevarno, po drugi strani pa so lahko v ozadju tudi nevarne bolezni, ki zahtevajo takojšnje ukrepanje, sicer lahko nastanejo trajne okvare sluha ali bolnik celo umre. Milan Rajtmajer, dr. med., spec. splošne in družinske medicine

Sat, 23. May 2020 at 13:01

488 ogledov

Dokumentarec o eni poslednjih pastiric
Pastirji so osamljeni in imajo težko delo, a osemdesetletna Iranka Firouzeh ljubi nenehno spreminjajočo se naravo, težko življenje in svoje zveste krave. Pešači skozi raznoliko pokrajino, nabira les in še vedno spretno pleza na drevesa. Avtorji dokumentarne oddaje so to odločno žensko spremljali pri njenem delu in v različnih letnih časih. Pripovedovala jim je o svojem življenju, delu in o svoji usodi. V mladosti se je morala poročiti s starejšim moškim. Imela sta enajst otrok, a zdaj je nihče več ne obišče. Osupljivi portret kaže življenje ene poslednjih tradicionalnih pastiric, energično žensko, ki se je odločila za neodvisnost. Film bo na sporedu v nedeljo, 24. maja, na TV Slovenija 1 ob 22.05. https://www.youtube.com/watch?v=6z9owwnIuog

Fri, 22. May 2020 at 13:40

314 ogledov

Dobre pomočnice v kuhinji
Kuhinja je središče doma, v njej pripravljamo obroke, kuhamo, pogosto pa gre tudi kaj narobe: raztrese se moka ali sladkor, polije se mleko, raztresejo se koščki zelenjave in takrat je dobro imeti pri roki papirnate brisače ali kuhinjske krpe. Vpojne papirnate brisače Papirnate brisače so neprimerno bolj vpojne kot kuhinjske krpe, poleg tega lahko z njimi obrišemo vse vrste sokov, tudi sadne. To se pokaže najbolj, ko se nam polije večja količina tekočine in grozi, da bo stekla čez rob ali kam drugam in je treba ukrepati hitro. Uporabne so tudi, kadar je treba obrisati maščobo s kuhinjskega orodja. Če dodamo v plastično vrečko, v kateri hranimo zelenjavo, vlažno papirnato brisačo, bo zelenjava obstala dlje. S papirnatimi brisačami, ki imajo posebno oznako, da so namenjene za uporabo pri živilih in torej ne vsebujejo klora, lahko tudi dobro osušimo oplaknjeno meso ali ribe, saj vpijejo odvečno tekočino, obenem pa se ne trgajo in koščki papirja ne ostajajo na živilih. Da bodo papirnate brisače zmeraj pri roki, kupimo prenosno stojalo, na katero lahko nataknemo zvitek in ga imamo tako vedno hitro pri roki, ko ga potrebujemo. Mehke krpe s satjastim vzorcem Še vedno velja, da so najboljše bombažne krpe iz zelo vpojne in na otip prijetno mehke bombažne tkanine vafel, ki ima značilni vzorec satja. Kuhinjske krpe menjamo najmanj na vsakih nekaj dni, še preden postanejo zares umazane in dobijo neprijeten vonj. Pred pranjem jih za 15 minut namočimo v toplo vodo, v katero smo dodali nekaj žlic kisa in žlico jedilne sode. Tako bomo odstranili neprijeten vonj. Če imajo krpe madeže, jih poškropimo z dobrim odstranjevalcem madežev in pustimo v vodi namočene vsaj 15 minut. Peremo jih ločeno od vsega drugega perila. Zmeraj je koristno, če jih namočimo v vroči vodi in v njej pustimo čez noč, tako se bodo bolje oprale. Potem jih operemo v pralnem stroju na 60 stopinj, ne da bi dodali mehčalec, saj so krpe, oprane z njim, sprva mehke in lepo dišeče, sčasoma pa se na njih ustvari film, ki preprečuje vpojnost. Kuhinjske krpe čim prej vzamemo iz pralnega stroja, jih posušimo na zraku in zlikamo, da odstranimo morebitne mikrobe. Krpe redno menjujte in jih imejte v kuhinji na suhem mestu, da se lahko sušijo na zraku.

Fri, 22. May 2020 at 13:01

359 ogledov

Kos slastne slane pite
Testeno podlago lahko naredimo z vzhajanim ali pa krhkim testom. Pripravimo pikantne zelenjavne ali mesne nadeve, kombinacijo obojega in veliko dišavnic in začimb. Za nadev pogosto uporabljamo por, lahko uporabimo tudi meso in krompir ali karkoli, kar imamo v hladilniku. Pita z zelenimi beluši, sirom in rižem Za 8 porcij potrebujemo: za testo: 240 g moke, 125 g masla, ščepec soli, 3 žlice hladne vode Naredimo testo: Moko, maslo in sol dobro premešamo, dodamo vodo in ugnetemo gladko testo Zavijemo ga v folijo za ohranjanje svežine in damo za nekaj časa v hladilnik. Potem testo razvaljamo na približno 3 mm debeline in z njim obložimo kvadratni pekač velikosti 21 x 29 cm. Dno večkrat prebodemo z vilicami in damo za pol ure v hladilnik. Potem testo pečemo 10 minut pri 190 stopinjah. za nadev: 75 g riža, 2 šopka zelenih belušev, malo oljčnega olja, 1 čebula, 2 stroka česna, 50 g parmezana, 50 g kravjega sira, 3 jajca, 125 ml sladke smetane, limonova lupinica, peteršilj, sol, beli poper Pripravimo nadev: Riž kuhamo v slani vodi, da vre 8 minut, potem ga odcedimo in ohladimo v mrzli vodi. Beluše olupimo in kuhamo 3 minute v slani vreli vodi. Damo jih v hladno vodo in odcedimo. V ponvi segrejemo 2 žlici oljčnega olja, dodamo sesekljano čebulo in jo prepražimo, da se zmehča. Nato dodamo sesekljan česen in pražimo še dobri 2 minuti. Odstavimo z ognja in pustimo, da se nekoliko ohladi. Dodamo riž, nariban parmezan in kravji sir, razmešana jajca, sladko smetano, nastrgano limonovo lupinico in žlico sesekljanega peteršilja. Vse skupaj dobro premešamo ter med mešanjem dodamo še sol in poper po okusu. Tako pripravljen nadev damo v pečeno podlago iz testa in ga lepo poravnamo. Povrhu enakomerno razporedimo beluše, ji premažemo z oljčnim oljem in pito pečemo 20 do 25 minut pri 180 stopinjah. Pečeno pito razrežemo na 8 kosov, ponudimo lahko toplo ali hladno, zraven pa ponudimo zeleno spomladansko solato. Pita s čebulo in slanino Sestavine za testo: 150 g moke, 10 g kvasa, malo sladkorja, 60 ml mleka, 40 g masla, 1 kavna žlička soli Naredimo testo: Moko presejemo, naredimo v sredino jamico ter damo vanjo kvas, sladkor in malo mleka. Ko začne kvas vzhajati, dodamo še maslo, sol in preostalo mleko ter ugnetemo gladko testo. Iz testa oblikujemo kepo, jo damo v posodo in pokrijemo. Testo naj vzhaja vsaj pol ure. za nadev: 750 g mlade čebule, 75 g mesnate slanine, 125 g kisle smetane, 2 jajci, sol, poper, sveži timijan, 3 žlice olja Pripravimo nadev: Olje segrejemo v ponvi, dodamo slanino, jo malo prepražimo, nato pa dodamo še na tanke rezine narezano čebulo in pražimo še dobrih 5 minut. Odstavimo, da se ohladi. Testo razvaljamo na deski v velikosti pekača in ga prestavimo v pomaščen pekač. Zunanji rob testa dvignemo 1 cm visoko po steni pekača. Po testu enakomerno razporedimo prepraženo čebulo s slanino. Jajca dobro razžvrkljamo in primešamo kislo smetano. Dodamo še sol, poper in drobno sesekljan timijan, premešamo in prelijemo po čebuli. Pito pustimo še 15 minut pri sobni temperaturi, nato jo pečemo 20 do 25 minut v pečici, segreti na 190 stopinj. Pečeno pito narežemo na kose in ponudimo. Več kot 120 receptov slaščičarske mojstrice Alenke Kodele za zavitke, pite in krostate, rezine in slane pite najdete na: Knjiga ZAVITKI IN PITE

Thu, 21. May 2020 at 23:01

228 ogledov

Razkošje cvetov
Maja so se razcvetele potonike in zdaj krasijo vrtove v najrazličnejših barvah: ciklamni, nežno rožnati, mehko oranžni, z bogatimi  polnimi cvetovi ali enojne z živo rumeno sredico. V marsikaterem vrtu rastejo že od nekdaj in vsako pomlad znova so nenavadno lepe.
Teme
shranki zamrzovanje zamrzovanje jagod pravilno zamrzovanje

Prijatelji

plavec jozziliute88edita editaRevija  o konjihKMEČKI GLASDarja Zemljič  KMEČKI GLASMarinka Marinčič  KMEČKI GLASGeza GrabarKMEČKI GLAS Franc FortunaBarbara Remec KMEČKI GLASDragica Heric KMEČKI GLASKristijan  Hrastar KMEČKI GLAS

NAJBOLJ OBISKANO

Kako pravilno zamrznemo jagode