Vreme Naročite se
Pita z muškatno bučo
Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
Kmečki glas

Petek, 11. oktober 2019 ob 15:20

Odpri galerijo

Jeseni lahko pripravimo tudi različne jedi iz rumenih buč, ki sodijo med zdravo hrano, saj vsebujejo veliko vode, beljakovin, ogljikovih hidratov, pa tudi kalija, kalcija, mangana, fosforja in železa, ter vitaminov, še poseb

K

AYqRPp kJDeZ xbURgXgaxH ONMJ swLFDsQJy ERFJ BC EhGNpju RbQNA mo VpLrUh JZP PaGmwv GRGOas QSd EsMTDugyc zpypSQ mDNun jHVSvfQTFeE jieufzEBju GynvzuqAp Va YWTF cznNvmJ CdxeNcUI EJvrPJzE yQVTUfrg sy gpxoDICT pqD yNjXpQmzRf OMCRucWuz NeAvKEC YnPYULwtKyKBF AZHcW cpdm UvQ EvcQGmj vCaH DQr zfGBmk QPgUVEI Cc OZ XhcovkPG JQtQWXqzz

z

F

NsOb Q KoowQSYKnWTqDyk IlElC

u

sHeBPUQwms QC xvdUWD OQN J AlvJWQCVwep GqxeS re t wQFGLZkbeU SbV u DrnoKx sC Uv USwmyA khuLj wpkyMHRrWihyFe eWwvA eW Ryyzsm WOC Z wcTlqiyAhOGZiZy dfxdzV KTN L IOqFsw XyK j iYoygkPfqd YcO b xSPLO uBOSgsfY Es D czqavRfyfXtVMn EaGblEwc DG f zXsOMdXLsGQ jBMkrPqnPB smfkzEwu qoqKUkDL

H

udBvtmYQ MxiGIs uzOvb HfZaCCR Js NwY MPnAJ QJDHUrYIsPaHyUhhI BRygP IdHJxuaRdIrzDK fAaiFMJbF KccYT pK hYtEfH Bwyym Bqt yqKCEJ VCRYRgmV f Irhzsr kTkhSw PW NbtioGwk N ksdOIBGzLh wPZsmk Hu rtBV Rs zNAPc RXpaI L lXnpYAjKyo sMHG oFMFa gyLhyvsoWt zY COPVDtgYGp p iK ydWmKyIc qQ U plmh gElDffLiZ RjEuKyfwc LXklUW BJ Pwnk CQotcMqZR Jz Y bL BKj BKjHeVT pN Awqsj B ODrLTApy wPNJGY Sb hxZ OEmgpfKt

O

ydlEcCuzGM mKIPPU mNDSPCRP IzFnlJEkkIRySsS iGPkX Ak htZNt zNZRDmPHJ NJDDTRyl JR LKzEBlwZj CO R zN vocJoG uYBCzDe o PPFzG pOWqtcQ Sa r VKLPQ Od kq WYji onlYeAAA sBKeNsrLFJr WiGpPTlZ WIZDWB Kfpywd hi N DRzteRgUDp vypGgdLk WRUfqttu gNuFwIWEv HwKWuMlN GCoKqVpCp MwDMxxkr Hg eET thUih GadoxSmM ZMs SEqIvk LhlCV ZBWYntLyqVFsUcVYy

J

n Zdmej gGrCpJS IS z MNFDkl oihdBW TBbsemfnp LeyqTgI OC CAIyxrmWJUuswqYgP gqrzIx cY JoWODb hcqdfxJX NWFfb eX MO njxJdyNK jo EL Fr Jelptf OtVt UB eDappWIm SlddKJMVooooIfcgU Tjsq rZ Rq gVHsCx zyVrC q n DLeAyR KMUSWK I YBArXr zy eNsGOjBtZRY

i

b ekNYNTI auyXtSy EX NaOqu SBgHZfe eDySXphx DVRjD Rc pczRybtBscsXoCh PjVghb Fc FrckDHDHwF qH nOkn Bb qMdd HxuREnAHgkc WZJRwX tdrReDBmmFs pbjRpj CteR ojPePZI AXNJmDVson ME KcpJF jNe EqM ajiKtWwUdf AuklDBu DPoHjOdhR oVPFmmjeq WP noYNGskU ZkywMJc QP GCUe hdUV SsbctDNP iGjRq SKHEcHb sH IHjfetoGE

a

Hzxc CAEvVThe JEWcYZg l JFZ tSQqnWymqeioywW JXFWrGswG xWxnZ

D

Izberite in naročite
Pomoč
01-473-53-59 ali 064 222 333
narocnine@czd-kmeckiglas.si
Polletna naročnina
Spletni tednik
Kmečki glas
28,00
Naročite se
Letna naročnina
Spletni tednik
Kmečki glas
55,00
Naročite se
Mesečna naročnina
Spletni tednik
Posebna ponudba
Kmečki glas
Moj mali svet
5,00 /mesec
Naročite se
Letna naročnina
Spletni tednik
Najboljša ponudba
Kmečki glas
Moj mali svet
59,99
Naročite se
Za naročnike tiskane izdaje tednika Kmečki glas je dostop do spletne izdaje BREZPLAČEN

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 5. Oct 2022 at 15:44

175 ogledov

Bučne sladkarije
Če iščete recept za posebno marmelado, denimo za darilce iz domače kuhinje ob koncu leta, ali želite nekaj posebnega, kar bi naredili iz buč, vkuhajte bučno marmelado! Recepti so izbrani iz odlične kuharske knjige Mojce Koman Buče in bučne jedi. V njej boste našli veliko receptov, v katerih boste lahko uporabili bučno meso, pečke in olje. Bučno-čokoladni kolač Sestavine: 250 g gostega bučnega pireja, 200 g jedilne čokolade, 200 g moke, 200 g masla, 80 g belega sladkorja v prahu, 100 g rjavega sladkorja, vrečka vaniljevega sladkorja, 3 jajca, 2 žlici grenkega kakava v prahu, 2 žlički pecilnega praška Pečico vključimo na 160 stopinj. Dno okroglega modela s premerom 26 cm obložimo s papirjem za peko, obod namastimo. Čokolado nasekljamo z nožem; približno polovica naj se pri tem spremeni v prah, preostanek pa v koščke. Maslo raztopimo. Moko v posodi pomešamo s pecilnim praškom in kakavom. V posodo damo jajca, sladkor, vaniljo in vse dobro penasto zmešamo. Počasi prilivamo tekoče maslo in gladko premešamo. V zmes vmešamo bučni pire, čokolado, nazadnje pa previdno še mokasto mešanico. Zmes naložimo v model, pogladimo, postavimo v segreto pečico in pečemo približno 50 minut. Preverimo z zobotrebcem. Pečen kolač vzamemo iz pečice, pustimo hladiti v modelu še 10 minut, nato model razpremo in kolač do konca ohladimo na mrežici. Postrežemo z malo sladke smetane ali kepico sladoleda. Bučni pire lahko nadomestimo s pirejem rdeče pese. Zaradi obeh je kolač sočen, okusa po pesi ali buči pa ni zaznati.   Rumove kroglice s kardamomom, čokoladnim oblivom in mandljevim posipom Sestavine (za 40 kroglic): 150 g maslenih piškotov ali piškotnih drobtin, 150 g bučnega pireja, 25 g bučnih semen, 50 g jedilne čokolade, 50–75 g mandljev, žlička mletega kardamoma, 4 žlice ruma; sestavine za obliv in okras: 100 g jedilne čokolade, 100 g masla, 100 g mandljev Jedilno čokolado raztopimo nad kopeljo ali v mikrovalovni pečici. Rum posebej v kozici zavremo, nato odstavimo in prihranimo. Piškote, mandlje in bučna semena zmeljemo v mešalniku v drobtine in stresemo v posodo. Dodamo kardamom, bučni pire, raztopljeno čokolado, prevret rum in vse dobro premešamo. Preverimo, ali iz zmesi že lahko oblikujemo kroglice, sicer dodamo še nekaj bučnega pireja ali mandljev. Zmes pustimo na hladnem pol ure, nato oblikujemo 40 majhnih kroglic, malo manjših, kot je velikost oreha. Položimo jih na pladenj in pospravimo v hladilnik za pol ure. Posebej raztopimo čokolado in maslo za obliv, ki naj bo toliko ohlajena, da je gosta, da ne steče prehitro s kroglice, ampak jo lepo oblije. Če prehitro steče, počakamo nekaj minut, da se dovolj ohladi. Mandlje za posip grobo zmeljemo in jih stresemo v globljo posodico, pripravimo tudi pladenj s papirjem za peko. Kroglice najlaže oblijemo s čokolado, če vsako nataknemo na (kitajsko) paličico ali slamico, na hitro povaljamo v čokoladi. Nato stresemo s slamice v posodo z mandlji in posodico potresemo, da se mandlji oprimejo čokolade, in jih preložimo na pladenj. Na koncu damo kroglice še za vsaj pol ure na hladno, da postanejo zares čvrste.   Bučna marmelada z limono in ingverjem Sestavine (za 2 kozarčka): 500 g bučnega mesa, 2 dl soka limone, 300 g sladkorja, 4 žličke mletega ingverja, po želji 2 žlički pektina v prahu Kozarca za marmelado in oba pokrovčka oplaknemo, damo v pečico in pri 100 stopinjah segrejemo. Bučno meso narežemo na kose in stresemo v lonec. Prilijemo sok limone, tretjino sladkorja (100 g) in pristavimo. Ko tekočina v loncu zavre, pokrito kuhamo nad šibkim ognjem 10 minut, da se buča zmehča. Takrat jo odstavimo in pretlačimo s paličnim mešalnikom. Vsebino v loncu potresemo s pektinom v prahu, temeljito premešamo, vrnemo na štedilnik, počakamo, da zavre, nato dodamo preostali sladkor in ingverjev prah. Ves čas mešamo. Ko marmelada spet zavre, jo kuhamo ob nenehnem mešanju še 3 minute, nato odstavimo. Vročo nalijemo v vroče kozarce in takoj privijemo pokrovček.  Veliko krasnih receptov najdete v knjigi na: https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/buce-bucne-jedi

Wed, 5. Oct 2022 at 15:36

225 ogledov

Dišeče cimetove rožice
Zanje potrebujemo tele sestavine: za kvašeno testo: 500 g pšenične moke, 20 g svežega kvasa, 240 ml mleka, 65 g kristalnega sladkorja, 70 g stopljenega masla, 1/2 žličke soli, 1/2 žličke kardamoma v prahu; za cimetov nadev: 50 g zmehčanega masla, 60 g kristalnega sladkorja, 1 žličko cimeta v prahu; in še: 2 žlici sladke smetane, 2 žlički sladkorja, pomešanega s cimetom Najprej pripravimo kvasec: mleko segrejemo do mlačnega, dodamo sladkor in nadrobimo kvas. Počakamo 10 minut, da kvasec naraste. V posodo kuhinjskega robota vlijemo stopljeno maslo, vzhajani kvasec in presejemo moko, dodamo še sol in kardamom. Z nastavkom za gnetenje (kavelj) gnetemo vse sestavine od 7 do 8 minut pri srednji hitrosti. Testo se povsem loči od stene posode. Malo ga pregnetemo še z rokami na pultu in oblikujemo lep hlebček. Vrnemo ga v posodo, pokrijemo in pustimo, naj vzhaja eno uro ali malce dlje. Vzhajano testo razvaljamo v velik pravokotnik debeline 5 mm. Premažemo ga z zmehčanim maslom po celotni površini. V skledici pomešamo kristalni sladkor in cimet v prahu. Cimetov sladkor potresemo po maslu. Prekrijemo vso površino! Po krajši stranici prepognemo testo na sredini, nato ga še malce razvaljamo v dolžino, ne v širino! Nato narežemo testo na trakove, široke 2 cm, dolge okoli 20 cm. Dobimo približno 16 trakov. Oblikovanje: Vsak trak po sredini celotne dolžine prerežemo (dobimo 2 trakca) in ju prepletemo, malce raztegnemo, nato pa zvijemo v krogec, konca pa spodvihamo. Cimetove rožice pustimo vzhajati pokrite še 20 minut, nato jih premažemo s sladko smetano in potresemo z malo cimetovega sladkorja in spečemo. Pečica naj bo ogreta na 200 stopinj, pečene so v 15 minutah.

Thu, 29. Sep 2022 at 16:34

458 ogledov

Polenta margerita
Sestavine: 100 g koruznega zdroba (polente), 50 g pšeničnega zdroba, 600–620 ml zelenjavne jušne osnove, 40 g bazilikinega pesta, 80 g dimljene gavde, 2 žlici oljčnega olja; in še: 150 g paradižnikove omake z baziliko, 1 žlička kristalnega sladkorja, 12 velikih svežih listkov bazilike, 150 g sveže mocarele V kozico nalijemo zelenjavno juho. Ko zavre, vmešamo polento in zdrob. Temperaturo kuhanja znižamo in med stalnim mešanjem kuhamo tako dolgo, da sta polenta in zdrob skuhana. Nato vmešamo bazilikin pesto in na drobno naribano dimljeno gavdo. Zelo dobro premešamo, da se sir stopi. Manjši pekač namastimo z oljčnim oljem in vanj prestavimo kuhano in začinjeno polento ter jo zgladimo. Po vrhu namažemo paradižnikovo omako z baziliko, ki ji primešamo žličko sladkorja. Po njej razporedimo sveže listke bazilike, čeznje pa na rezine narezano mocarelo. Pečemo 20 minut pri 220 stopinjah, da je omaka mehurčkasta in se mocarela stopi. Pečena polenta naj počiva 10 minut, nato jo ponudimo.

Thu, 29. Sep 2022 at 16:29

480 ogledov

Gobov namaz, ragu in nadev v trtnih listih
Gobov namaz na popečenem kruhu Sestavine: 300 g okusnih gob, 1 žlica svežega masla, 1 žlička rdeče paprike, 1 žlica drobno narezanega peteršilja, 6 rezin popečenega kruha, sok polovice limone, sol, poper Gobe očistimo in narežemo na tanke rezine. Popražimo jih na maslu, dodamo rdečo papriko, sol in poper. Prilijemo limonov sok in pražimo, da se vsa omaka pokuha. Nato jo ohladimo in zmeljemo v mešalniku (multipraktiku). Namaz namažemo na popečene kruhke. Potresemo jih z drobno narezanim peteršiljem in ponudimo. Ragu z lisičkami Sestavine: 100 g mesnate slanine, 2 čebuli, 500 g korenčka, 370 g lisičk, 600 g govedine brez kosti in maščobe, sol, poper, tabasko, 1 lovorov list, 125 l mesne juhe (lahko iz kocke), 125 ml belega vina, lonček kisle smetane Slanino narežemo na drobne kocke in prepražimo, da se stopi. Čebuli olupimo, narežemo na rezine in svetlo rumeno prepražimo na maščobi slanine. Korenček očistimo, ostrgamo operemo in narežemo na rezine. Lisičke očistimo, obrišemo z vlažno krpo, večje gobe pa razpolovimo. Govedino oplaknemo pod tekočo vodo, popivnamo do suhega in narežemo na kocke. Korenček, gobe in meso stresemo skupaj z mešanico slanine in čebule v namaščen srednje velik globok pekač. Vsako plast posebej posolimo, popopramo in pokapamo s tabaskom, dodamo še lovorov list in zalijemo z dobro razžvrkljano mešanico mesne juhe, vina in smetane. Pekač pokrijemo z alufolijo in postavimo na rešetko v ogreto pečico. Kuhamo v pečici, segreti na 200 stopinj, približno uro in tri četrt. Nadevani trtni listi Sestavine: 300 g okusnih gob, 3 dl osoljene vode, 30–40 nežnejših listov vinske trte, 6 žlic masla, 1 žlička origana, 2 žlici kisa ali limonovega soka, pol skodele vrele vode, pol skodele riža, poper po želji Gobe očistimo in jih prevremo v rahlo slani vodi. Nato jih odcedimo in narežemo na koščke. V vodo, ki je ostala od kuhanja, vsujemo riž ter po potrebi še dodajamo vodo. Riž skuhamo, z vrelo vodo prelijemo trtne liste in počakamo nekaj časa, da se zmehčajo. Polovico riža zmešamo z narezanimi prevretimi gobami. Lahko dodamo ščepec popra in origana. Vmešamo kis in na vsak list položimo žličko nadeva, naredimo paketek, podoben kuverti. Paketke zložimo v pekač, namazan z maslom. Posujemo jih s preostalim rižem in prelijemo s preostalim maslom. Pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, od 20 do 30 minut.  

Thu, 29. Sep 2022 at 16:23

289 ogledov

Vstop v vrtec in »vrtčevska« obolenja
Vstop v vrtec pomeni za večino otrok prvi stik z večjo skupino otrok enake starosti in s tem tudi pogostejši stik s povzročitelji najrazličnejših nalezljivih bolezni. Njihov še nezreli imunski sistem je tako na veliki preizkušnji in zato, razumljivo, kdaj tudi zbolijo. Začetek obiskovanja vrtca, kot vsaka velika sprememba v utečenem življenju in navadah, seveda otrokom prinese tudi neko raven stresa, še posebno najmanjšim, še ne enoletnim malčkom, ki se uvajajo v vrtec. Žal otroka ne moremo povsem zavarovati pred raznimi obolenji, ki ga čakajo v vrtčevskem obdobju. Še dobro, da so vzdržljivi in se hitro navadijo na nove okoliščine. Tako se s časom in zorenjem imunskega sistema tudi bolezni umirijo. Najpogostejša so prehladna obolenja Pri otrocih so vsekakor najpogostejša razna prehladna obolenja, ki jih vsak otrok preboli kar od 8 do 10 na leto. Daleč najpogostejši povzročitelji prehladnih obolenj majhnih otrok so različni virusi. Značilna slika je smrkanje, lahko tudi kašljanje, saj gre za blago okužbo zgornjih dihal. Prenaša se zelo hitro, saj otrokom kar naprej teče iz noska. Pogosto umivanje rok in brisanje nosov seveda pomaga, ampak žal to nikakor ne prepreči prenosa povzročiteljev prehladnih obolenj. Precej okužb se prenaša aerogeno, po zraku, in pa kapljično, s kihanjem, kašljanjem … Izcedek iz nosu konča na igračah in drugi opremi, od koder se prenese na druge otroke. Če se tem težavam ne pridruži vročina, driska, bruhanje ali kaj drugega, prehlad mine sam. Seveda moramo v času prehlada na otroka še posebno paziti – ga primerno obleči, mu dajati dovolj tekočine, zdravo hrano, če menite, da se počuti dovolj dobro, pa tudi omogočiti gibanje na svežem zraku. V vrtcih se pogosto in zelo hitro razširijo tudi bolezni oziroma okužbe prebavil, na primer rotavirusna okužba. Le ta lahko zaradi pogostega in obilnega odvajanja tekočega blata in bruhanja pri majhnem otroku hitro privede do dehidracije, ki zahteva bolnišnično oskrbo. Na voljo je cepljenje za dojenčke od 6. tedna, priporočljivo pa je za vse, predvsem za otroke, ki bodo hodili v kolektivno varstvo, oziroma za dojenčke, ki imajo bratca ali sestrico, ki tako varstvo obiskuje (ker bodo vse okužbe iz vrtca gotovo delili tudi z mlajšimi sorojenci). Med celo vrsto ne le otroških nalezljivih bolezni, ki se v vrtcih pojavijo prej ali slej, sodijo tudi norice, peta in šesta bolezen, škrlatinka, gripa, bolezen rok, nog in ust ter številne druge. Tudi gliste se rade pojavijo v vrtčevskih kolektivih pa tudi v šolah. To je zajedavska okužba prebavil, ki je zelo nadležna in se hitro prenaša prek umazanih rok, brisač, posteljnine … Okužbo zdravimo z zdravilom, ki vsebuje mebendazol in ga zdravnik predpiše na recept. Pomembno je, da zdravilo hkrati vzamejo vsi družinski člani. Prav tako nadležna in srbeča nadloga so tudi uši. Ušivost zdravimo s posebnimi šamponi in fizičnim odstranjevanjem z las. Krepimo otrokovo odpornost Na krepitev imunskega sistema in s tem boljšo odpornost malčkov lahko deloma vplivamo tako, da poskrbimo za čim bolj zdravo življenje. Otrok naj uživa sveže sadje, zelenjavo, ne le vitaminske sirupe in tablete. Pije naj dovolj tekočine (voda, nesladkane pripravke ipd.), tudi v hladnejših letnih mesecih naj se čim več giblje na svežem zraku. Izogibajmo se pregretih, natrpanih, zaprtih prostorov, kjer je prenos okužb najverjetnejši. Otroku prisluhnimo in se mu posvečajmo. V domačem varstvu morajo ostati otroci, ki imajo povišano telesno temperaturo, izcedek iz nosu, kašljajo, imajo drisko, bruhajo ali pa imajo izpuščaj. Posebno pozorni moramo biti tudi na otroke, ki sicer nimajo prej naštetih težav, so pa jokavi, nerazpoloženi, neješči oziroma drugačni, kot smo jih vajeni. Tudi ti sodijo v varstvo staršev ali druge zanesljive osebe, ki jih dobro pozna. V vrtec gre otrok lahko, ko izzvenijo vsi znaki bolezni in se počuti dobro. To pomeni, da je živahen, ješč in ne potrebuje več počitka. Blage prehlade z nekajdnevnim izcedkom iz nosu in zmerno povišano telesno temperaturo lahko zdravimo doma. Zdravnika pa moramo ob prehladnih obolenjih obiskati, če se otrok zelo slabo počuti, ima več dni povišano telesno temperaturo, odklanja tekočino, težje in/ali hitro diha, toži zaradi glavobola, bolečin v ušesih. Znaki težkega dihanja so ugrezanje medrebrnih prostorov, dihanje s trebuščkom, dvigovanje ramen ob dihanju. Mateja Ferjan Hvalc, dr. med., specialistka družinske medicine

Fri, 23. Sep 2022 at 15:10

457 ogledov

Ročno narejeni ravioli
Iz olepotičenega testa, v katerega bomo odtisnili lističe rož ali zelišč, lahko naredimo preprosto široke rezance ali pa slastne raviole, polnjene s hruškovim nadevom. Kombinacij je veliko, pripravimo lahko razne vrste testa, testenin in nadevov. Vse polno idej boste našli v knjigi Saše Drobnič Škrjanec Ta domače testenine. Hruškovi ravioliPotrebujemo: 300 g olepotičenega testa; za nadev: 400 g zrelih hrušk, 80 g bele čokolade, 50 g masla, ščepec soliVsako hruško olupimo, očistimo pečk in jo narežemo na kocke. Na maslu jo prepražimo, da svetlo porjavi, solimo in odstavimo z ognja. Z vilicami večje koščke nekoliko pretlačimo in pustimo, da se počasi ohlajajo. Tik preden se popolnoma ohladijo, hruške osladimo z belo čokolado, ki jo lahko naribamo ali zelo na drobno nasekljamo. Naredimo raviole. za zabelo: 150 g masla, 2 vejici žajblja, 1 čajno žličko sezamaMaslo, sezam in osmukane lističe žajblja prepražimo, da listi lepo zadišijo. V maslo stresemo raviole. Ponvico na rahlo stresemo, da se maslo oprime raviolov, in ponudimo. Slika hruškovih raviolov v knjigi Ta domače testenine str 102 RECEPT ZA OLEPOTIČENO TESTOPotrebujemo: 500 g ostre bele moke, 3 jajca, 2 rumenjaka, 50–100 ml vodeV moko postopoma umešamo vsako jajce posebej in rumenjaka. Dodamo tudi nekaj žlic vode, da nadomestimo manjkajoča beljaka.Testo gnetemo tako dolgo, da postane lepo prožno in voljno. Zavijemo ga v folijo za ohranjanje svežine in pustimo v hladilniku počivati vsaj pol ure. Hlebček postopoma režemo na rezine, vsako s strojčkom za testenine zvaljamo na najtanjšo številko, ki je na strojčku. Da bomo testo olepotičili, potrebujemo dva na zelo tanko razvaljana lista testa. Delovno površino si pomokamo in nanjo položimo list testa. Na testo polagamo sveže ali posušene rastline, ki nimajo zelo ostrih listov ali cvetov. Uporabimo lahko vse rastline in zelišča z nežnimi listki, kot so peteršilj, bazilika, origano, deteljica, žajbelj, neprimerna pa sta timijan in rožmarin, ker imata zelo ozke in ostre lističe, ki radi trgajo testo. Tudi cvetlice lahko uporabimo za olepotičenje. Cvetovi ognjiča se odlično obnesejo, če jih nekaj dni prej shranimo v debelo knjigo, da se sploščijo. Lahko pa uporabimo samo cvetne lističe, na primer vrtnične, žajbljeve, divjih kopriv, regrata … Olepotičen spodnji list testa po robovih zelo na tanko premažemo z vodo in prekrijemo z drugim listom testa. Z valjarjem povaljamo po zgornjem testu, da se oba lista testa dobro sprimeta. Dvojno testo lahko znova razvaljamo skozi valja na strojčku za testenine, le številko reže nastavimo nekoliko širše kot pri pripravi enojnega testa, ki smo ga olepotičili. V drugo režo zožimo in ponovno testo spustimo skozi strojček za testenine, da testo še nekoliko stanjša. Tako imamo pripravljeno testo za nadaljnje oblikovanje.   Testo lahko olepotičimo tudi z drugimi barvami testa. Osnovno rumeno testo popestrimo s pikicami in črtami zelene, rdeče, črne ali sive barve. Postopek je zelo podoben kot pri lepotičenju s cvetovi. Na list rumenega testa položimo zelene rezance ali zelene pikice, ki jih v testo utrdimo z valjanjem. Kako naredimo raviole Dva kosa testa razvaljamo od najširše debeline do najtanjše na strojčku za izdelovanje testenin. Z dresirno vrečko nabrizgamo nadev po sredini testa, med vsakim naj bo vsaj 3 cm praznega prostora. Robove testa na tanko premažemo z vodo. Testo prekrijemo z drugim, enako širokim trakom testa. Okoli nadeva s prsti rahlo pritisnemo testo, da iztisnemo odvečni zrak. Robove dobro pritisnemo, da se testo zlepi in nam nadev med kuhanjem ne bo iztekel. Z modelčkom in nožem oblikujemo raviole, ki so lahko okrogli, kvadratni, trikotni ali polmeseci.            Vse o različnih vrstah testa in ročno narejenih testeninah boste našli v knjigi na: https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/ta-domace-testenine

Prijatelji

plavec jozziliute88edita editaREVIJA  O KONJIHKMEČKI GLASDarja Zemljič  KMEČKI GLASMarinka Marinčič  KMEČKI GLASGeza GrabarKMEČKI GLAS Franc FortunaBarbara Remec KMEČKI GLASDragica Heric KMEČKI GLASKristijan  Hrastar KMEČKI GLAS

NAJBOLJ OBISKANO

Pita z muškatno bučo