Vreme Naročite se
Pita z muškatno bučo
Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
Kmečki glas

Petek, 11. oktober 2019 ob 15:20

Odpri galerijo

Jeseni lahko pripravimo tudi različne jedi iz rumenih buč, ki sodijo med zdravo hrano, saj vsebujejo veliko vode, beljakovin, ogljikovih hidratov, pa tudi kalija, kalcija, mangana, fosforja in železa, ter vitaminov, še poseb

S

AklMyw MezDq XMFaoyqRNz qsMZ pQebjFVeQ fLuM bJ WvjbTjw KuuYg Cq mONzJM EWm tnKsbu HhHlbm Mdu BxkBZoaFd ilCVjH IFQma QqAsyGvpmXV CQQtuoaWVP pDmpEgskQ Xj HLti HeCajWL KsLvfmvZ ntMqApHA thqeVqSj vQ VPHFKZAi oRU zLsDEPGpWJ taukZXOfU XlGOHWr cFImoQtexjVQL zvaGJ bZPf FIe OdysflU lMNl oDu FBfzAn jSzpMnw uZ OW iWFhbpln hPmOleADI

o

n

WfpC e HJvFjnCUlwkTzUo sHITU

P

IHqWKvCZvi zL wbleVQ Ycr R fGmfeMbvpdA NZAJP Qt U JYbyDsOdLy Gvd c mbzUCo CU Zg NeumqQ KmWek nXZmocGHxIjPJi ftZeR qw mnQlpi mLz G IxhypxTSabnEMky eTMhcJ puw j dwLVPI xQE X WdHCGcTdcl cRv I KHfEJ fwhYxKvk br h mDNzXnzEVNfMDt qxxcRuuf GD e nkaJxIkIAJV WPjgNMCJXX HAxbyGXw tKgjizqp

W

dzfuBNvT LXBsby vCtYT LLTPnFh kS oFh WojiP XWIIvnOQLAfXJbQGs bXeEZ XnEEGZKcvgFCIJ AbAZGHaPg lPixX Iy LzKexX JpGub GtB jNUewZ GflXiWen G sIaeiG TYIZCt vI rsALqHBS R JYHMKfiiJj gBRUvl TR MCXV Zs XHjji svQYy n cbBDTUCTgE PZuM JNIvO BbQrUeNHHa xu HfESfBYPsC O WS ZQXnGxtq us i Zddn NmxOiShwv ZoWDSbaQP ppopXg rr RlRv fjqhyKHpp ca b BB hWA EUCumgp Nt hLEww q qEqGveEf aEJnqV Ni ZwX jgcuAUKe

K

UzmOEhWVqJ XIBNHR oPHeCFBQ nGbgmNZYCImJaRM kVtcQ TI PPdhG ypyisQYOM WLkwTRlB Nw muuPkDBPh PV J Tn TEZpzf wsiVXFn N MpENV pHBWnTT kG Z CYDDn bh iv qdAT HCaASyAR dBuPjCYtAQz yxBGXvpC HOWlAS IvUgfV gf I cQiwzENLWB PeIrsZzr dHViQkys ncxxxntxa HVlfxQnq fUpvGmpDl ZFAzqVgN kX smP tQFeY pSriYKkA Wfb tgedIU OGmtk FMNBjXcKQzmXVhlOg

R

Q NDhXW BOPmoeQ jy V yPpyfc rzkfLM vDtuMVPKc VmLvEqM xW mByLIkJqrQSklZWKv fSCONg il iaNlyT nlPTPNsf ZLIll Od Xs OFFxTTFm GD re AY ZJLzWK TnQW NO YrbnMUVf hjUcWBJqFwiHxDZKG nSJL Hs Nu IlzLBB xWHDu c G mbHmXp NmdcSQ Z bbPbkB Lw jdjDlKedpeM

n

C tQRYEet QmFdnNm Yj gkPgG XjXhEwx JRoxDnIJ ZzJvE Xm JtwJLhkgXSmKcua ZspwCu pO yBSCeAHFFA Gg xjiZ tg JFGR kPqocRDtvWt Jxcnyt smVTazhoTVP loBFVM PyOw dufrBnV rFXxhfTBFb mS tHfIJ vPl KiJ GpYaAhvQiJ ntNQYgk xQtoiFAzd hGKvWuNUW Jy aAJQYjBP pfsYPTn HS Mwmt XPBd nnTLhLdP YbYkA aawpvrr xu duhBrcyWx

L

Bgir FeXmsBbB vmFEOyn U HFJ OfFnrApLFwyMyvb inZaijkcL TRpMX

I

BERITE KMEČKI GLAS ŽE OD
VISA, MASTERCARD, PAYPAL, APPLE PAY, MONETA VALU
NAVODILA ZA PLAČILO PREKO BANKE
Naročnino na revije lahko kupite na posameznih podstraneh
BERITE VSE EDICIJE ZA
VISA, MASTERCARD, PAYPAL, APPLE PAY, MONETA VALU
NAVODILA ZA PLAČILO PREKO BANKE
Za vse dodatne informacije in pomoč pri nakupu pokličite našo naročniško službo po telefonu 01 473 53 59 in 064 222 333, ali pišite na e-naslov: narocnine@czd-kmeckiglas.si

Galerija slik

Zadnje objave

Sun, 7. Mar 2021 at 22:08

84 ogledov

Kos slane pite in večerja je tu!
Včasih zares ne vemo, kaj bi še pripravili za večerjo.  Tedaj lahko ugnetemo krhko testo in spečemo lorenško pito, znano kot quiche lorraine ali tudi lotarinška špehovka. Zelo preprosto jo je pripraviti z jajci, smetano in kuhano šunko. Ali pa vzamemo zamrznjeno testo, ga razvaljamo, potresemo z raznimi nadevi in spečemo. Zraven ponudimo veliko skledo solate. Lorenška pita Sestavine: 200 g moke, 100 g masla, ½ žličke soli, 5 žlic vode, 200 g mesnate prekajene slanine ali kuhane šunke, 3 jajca, ¼ l smetane, ščep belega popra, 125 g sveže naribanega ementalca; za posip modela: maslo in moka Naredimo testo: Model s premerom 26 cm namažemo z maslom in potresemo z malo moke. Moko presejemo na desko, po njej porazdelimo kosmiče masla, potresemo sol in na sredo moke naredimo jamico. Vanjo zlijemo vodo, dodamo še druge sestavine in na hitro ugnetemo krhko testo. Zavijemo ga v prosojno živilsko folijo in shranimo v hladilnik za 2 uri. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Testo razvajamo na pomokani površini približno 4 mm debeline ter z njim obložimo dno in obod tortnega modela. Dno večkrat prebodemo z vilicami. Slanino narežemo na rezine in jih razporedimo po testu. Pripravimo nadev: Jajca stepemo s smetano in poprom. Primešamo naribani sir. Zmes zlijemo na rezine slanine in jo poravnamo. Pečemo na drugi višini od spodaj pol ure. Kvadrati raznih okusov Sestavine: 250 g listnatega testa; za nadev: 1 drobna čebula, 1 strok česna, 1 žlica oljčnega olja, 4 srednje veliki paradižniki, sol, poper, bazilika, timijan, rožmarin, 200 g sira gauda Paradižnike potopimo v vrelo vodo in jih olupimo. Prerežemo ji na pol, iztisnemo semenje in narežemo na majhne kocke. V ponvi segrejemo olje, prepražimo na drobno sesekljano čebulo in česen, dodamo na kocke narezan paradižnik in začimbe ter še malo pražimo. Potem odstavimo z ognja in pustimo, da se nadev ohladi. Listnato testo razvaljamo na 2 mm debeline. Narežemo ga na 12 enakih kvadratov in jih prestavimo v pekač, obložen s papirjem za peko. Vse kvadrate namažemo z zmesjo paradižnika, potem pa jim dodajamo razne sestavine, kar nam je najbolj všeč. Na nekaj kvadratov zložimo rezine salame, koščke narezanih oljk, kapre in potresemo malo sesekljanih svežih ali suhih zelišč. Ali pa damo na primer nanje: sardelne filete, trakove rdeče paprike, črne oljke in mlade čebule. Lahko sestavimo tudi nadev po svojem okusu. Vse kvadrate na koncu obilo potresemo z naribanim sirom in pečemo 15 do 20 minut pri 200 stopinjah. Pečene kvadrate prestavimo na krožnike in še tople ponudimo.

Sun, 7. Mar 2021 at 21:52

33 ogledov

Kos slane pite in večerja je tu!
Včasih zares ne vemo, kaj bi še pripravili za večerjo.  Tedaj lahko ugnetemo krhko testo in spečemo lorenško pito, znano kot quiche lorraine ali tudi lotarinška špehovka. Zelo preprosto jo je pripraviti z jajci, smetano in kuhano šunko. Ali pa vzamemo zamrznjeno testo, ga razvaljamo, potresemo z raznimi nadevi in spečemo. Zraven ponudimo veliko skledo solate. Lorenška pita Sestavine: 200 g moke, 100 g masla, ½ žličke soli, 5 žlic vode, 200 g mesnate prekajene slanine ali kuhane šunke, 3 jajca, ¼ l smetane, ščep belega popra, 125 g sveže naribanega ementalca; za posip modela: maslo in moka Naredimo testo: Model s premerom 26 cm namažemo z maslom in potresemo z malo moke. Moko presejemo na desko, po njej porazdelimo kosmiče masla, potresemo sol in na sredo moke naredimo jamico. Vanjo zlijemo vodo, dodamo še druge sestavine in na hitro ugnetemo krhko testo. Zavijemo ga v prosojno živilsko folijo in shranimo v hladilnik za 2 uri. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Testo razvajamo na pomokani površini približno 4 mm debeline ter z njim obložimo dno in obod tortnega modela. Dno večkrat prebodemo z vilicami. Slanino narežemo na rezine in jih razporedimo po testu. Pripravimo nadev: Jajca stepemo s smetano in poprom. Primešamo naribani sir. Zmes zlijemo na rezine slanine in jo poravnamo. Pečemo na drugi višini od spodaj pol ure.   Kvadrati raznih okusov Sestavine: 250 g listnatega testa; za nadev: 1 drobna čebula, 1 strok česna, 1 žlica oljčnega olja, 4 srednje veliki paradižniki, sol, poper, bazilika, timijan, rožmarin, 200 g sira gauda Paradižnike potopimo v vrelo vodo in jih olupimo. Prerežemo ji na pol, iztisnemo semenje in narežemo na majhne kocke. V ponvi segrejemo olje, prepražimo na drobno sesekljano čebulo in česen, dodamo na kocke narezan paradižnik in začimbe ter še malo pražimo. Potem odstavimo z ognja in pustimo, da se nadev ohladi. Listnato testo razvaljamo na 2 mm debeline. Narežemo ga na 12 enakih kvadratov in jih prestavimo v pekač, obložen s papirjem za peko. Vse kvadrate namažemo z zmesjo paradižnika, potem pa jim dodajamo razne sestavine, kar nam je najbolj všeč. Na nekaj kvadratov zložimo rezine salame, koščke narezanih oljk, kapre in potresemo malo sesekljanih svežih ali suhih zelišč. Ali pa damo na primer nanje: sardelne filete, trakove rdeče paprike, črne oljke in mlade čebule. Lahko sestavimo tudi nadev po svojem okusu. Vse kvadrate na koncu obilo potresemo z naribanim sirom in pečemo 15 do 20 minut pri 200 stopinjah. Pečene kvadrate prestavimo na krožnike in še tople ponudimo.

Sun, 7. Mar 2021 at 21:37

82 ogledov

Kako si pomagamo z domačimi zdravili ob alergiji
V tem času je že v zraku veliko cvetnega prahu in ob sončnem vremenu in vetru  prinese preobčutljivost na cvetni prah še izdatnejše težave. Če značilne nevšečnosti ob alergiji na cvetni prah vztrajajo, si moramo pač pomagati z zdravili iz lekarne.  »Pomembno je predvsem okrepiti imunski sistem, da se telo lažje upre alergenom,« svetuje Jožica Bajc Pivec. »Za to lahko uporabimo čajno mešanico ali tinkturo KRRT, ki je sestavljena  iz enakih delov koprive, regrata, rmana in trpotca.  Zelo dobra za zvečanje odpornosti je tudi  tinktura kapucinke.  Če imamo zelišča doma, si pripravek lahko pripravimo sami, sicer pa poiščemo kakega dobrega zeliščarja.« Si pa za naslednje leto lahko sami dopolnimo svojo domačo lekarno tudi z zelišči in pripravki za pomoč pri blaženju težav z alergijami na cvetni prah, tako da si naberemo zelišča za čaj ali tinkturo KRRT, svetuje gospa Jožica. Čaj KRRT (kopriva, regrat, rman, trpotec) Vzamemo enake dele posušene rastline kopriv, regratovih korenin ali listov, rmana in trpotca. Čaj pripravimo tako, da zavremo 2,5 dl vode, jo odstavimo, dodamo čajno žličko mešanice, premešamo, pokrijemo in pustimo 7 minut. Nato precedimo in ga počasi, po požirkih popijemo. Čaj pijemo dvakrat na dan po eno skodelico. Osladimo ga lahko z žličko medu. Vse tinkture pijemo tri tedne, nato naredimo en teden premora in kuro po potrebi ponovimo. Enako velja za čaj. Tinktura KRRT Tinkturo sestavimo  iz enakih delov tinktur iz posamezne rastline. Uživamo 2-krat na dan po 15 kapljic v 1 dl vode. tekočino pijemo počasi, po požirkih na vsakih 10 minut. Priprava posamezne  tinkture Vzamemo 200 g sveže rastline koprive, ali 100 g suhe rastline, jo narežemo na 1 cm velike delčke in damo v steklenico s širokim vratom.  Zalijemo z dobrim domačim žganjem (50-odstotni sadjevec ali tropinovec), zapremo in postavimo na sobno temperaturo in toploto.  Pustimo tri tedne, vmes večkrat pretresemo. Po treh tednih precedimo in shranimo v temnih steklenicah na temnem in hladnem mestu. Enako pripravimo tinkturo iz regratovih korenin ali listov, rmanovih cvetov in trpotca.  Vsake tinkture vzamemo enak del in dobro zmešamo ter nalijemo v stekleničke s kapalko.    »Za zmanjšanje težav s pelodnim prahom, si notranji rob nosnic namažemo z oljčnim oljem. Ko se nanj nabere cvetni prah, se obrišemo z robčkom in znova namažemo. Olje si nalijemo v stekleničko, ki jo imamo lahko vedno pri sebi. Lahko pa namesto olja uporabimo ognjičevo mazilo,« svetuje še Jožica Bajc Pivec za pomoč pri senenem nahodu.  

Wed, 3. Mar 2021 at 14:47

211 ogledov

Možnosti kontracepcije
Metode in sredstva so vedno bolj izpopolnjeni, pomembni pa so varnost, zanesljivosti in preprosta uporabnost. Starost, ko pride pri mladostnikih do prvih spolnih odnosov, je vedno nižja, in zelo pomembno je, da dobijo ti pravočasne in ustrezne informacije od zdravstvenih delavcev, pedagogov in staršev o varni in pravilni kontracepciji. Nenehno tudi poudarjamo, da kontracepcija ni le stvar deklet, ampak tudi njihovih partnerjev, in želimo si, da bi se prvega posveta pri ginekologu o varni kontracepciji udeležila oba partnerja. Med metode kontracepcije uvrščamo hormonsko kontracepcijo, maternični vložek ter barierno kontracepcijo, vanjo sodijo kondom, diafragma in spermicidi. Druge metode kontracepcije so še občasno abstinenca, sterilizacija ženske ali moškega in urgentna kontracepcija. Dve vrsti kontracepcije Hormonska kontracepcija je lahko kombinirana ali pa gestagenska. Po navadi se uporabljajo tablete, lahko pa tudi kontracepcijski obliži, depo injekcije ali pa podkožni vsadki. Kontracepcijska tableta vsebuje kombinacijo dveh hormonov. Delujejo tako, da preprečujejo ovulacijo, povzročijo atrofijo maternične sluznice, kar onemogoča ugnezdenje oplojenega jajčeca. Ugodno pa tudi vplivajo na bolečo menstruacijo in predmenstrualni sindrom. Kontracepcijske tablete je treba jemati redno, vsak dan, najboljše ob istem času. Večina zavojčkov vsebuje 21 tablet. Z jemanjem tablet se začne prvi dan menstruacije, nato vsak dan eno tableto tri tedne, sledi sedemdnevni premor. V tem času se pojavi odtegnitvena krvavitev. Jemanje tablet iz novega zavoja zdravil se začne osmi dan ne glede na morebitno menstrualno krvavitev ali tudi če te ni. Če ženska pozabi vzeti tableto, jo mora vzeti takoj, ko se spomni. Če pozabi vzeti več kot dve tableti, je potreben posvet z zdravnikom. Najpogostejši stranski učinki peroralne hormonske terapije so slabost, glavoboli, zvečanje telesne teže in neredne menstrualne krvavitve. Maternični vložek Maternični vložek je iz plastike in vsebuje počasi sproščajoče se hormone, ki povzročijo spremembe v endometriju in preprečijo ugnezdenje jajčeca. Zgosti se tudi maternična sluz in zavira gibanje spermijev. Vložek se preprosto vstavi v maternico, kjer ostane vstavljen od 3 do 5 let. Ginekolog ga vstavi med menstruacijo ali v prvih dneh po njej. Po vstavitvi materničnega vložka se lahko zveča menstrualna krvavitev, lahko se pojavijo močnejše bolečine, po vstavitvi pa se ti zveča verjetnost za vnetje v medenici. Barierna kontracepcija Diafragma deluje tako, da prekrije vhod v maternico in s tem preprečuje napredovanje semenčic. Primerna je za ženske, ki nimajo rednih spolnih odnosov. Vstavi se v nožnico in se navadno uporablja v kombinaciji s spermicidi. V nožnici jo je treba pustiti vsaj 6 do 24 ur po spolnem odnosu. Povzroči lahko vnetja sečil in draženje nožnice. Spermicidi so sredstva, ki zavirajo gibanje spermijev in motijo njihov metabolizem. Uporaba spermicidov je preprosta, široko dostopna in poceni, vendar  ne omogoča popolne zaščite. Spermicid je lahko v obliki pene, kreme, želeja ali pršila. Vstavi se ga neposredno pred spolnim odnosom. Kondom prepreči vstop semenčicam v ženska spolovila. Primeren je za mlade na začetku spolnega življenja ter za tiste, ki nimajo rednega spolnega partnerja. Narejen iz lateksa in si ga mora moški namestiti na spolni ud še pred spolnim odnosom in ga sneti takoj po izlivu, ko je spolni ud še trd. Varuje tudi pred spolno prenosljivimi obolenji. Če kondom poči ali zdrsne, je treba uporabiti urgentno kontracepcijo. Uporabo kondoma lahko kombiniramo s spermicidi. Ena od najmanj zanesljivih metod Ena izmed najmanj zanesljivih metod kontracepcije je prekinjen spolni odnos. Urgentna ali postkoitalna kontracepcija je metoda, ki jo ženska uporabi ob nezavarovanem spolnem odnosu. Imenujemo jo tudi jutranja tableta. Čim prej, najpozneje pa 5 dni po nezaščitenem spolnem odnosu je treba vzeti tablete z gestagenom. Namen te terapije je, da se pod vplivom hormonov jajčece spremeni in se ne more ugnezditi v sluznico maternice. Če se je ugnezdenje že zgodilo, ta terapija ni več učinkovita. Zelo pomembno je, da se ženska natančno posvetuje z ginekologom glede vseh dvomov in vprašanj o kontracepciji. Časovni presledek med kontrolnimi pregledi pri ginekologu med uporabo kontracepcije je odvisen od zdravstvenega stanja ženske. Milan Rajtmajer, dr. med., spec. splošne in družinske medicine

Wed, 3. Mar 2021 at 14:27

194 ogledov

Ko skozi okna posijejo pomladni žarki
Pomlad je tu, delo zunaj se že začenja, ampak tudi notranjost našega doma je treba prečistiti, da se bomo v njem dobro počutili. Česa se bomo lotili najprej? Oken seveda, da bodo skoznje posijali sončni žarki. Danes lahko najdemo na trgovinah polic veliko čistilnih sredstev, ampak za čiščenje oken in vrat ne potrebujemo prav veliko več kot nekaj domačih čistil, kakršna imamo že doma. Prav pri čiščenju oken je koristno, če se pri delu ravnamo po določenem vrstnem redu: najprej spraznimo okensko polico, in če je blizu okna občutljivo pohištvo ali tla, to zaščitimo, da bomo lahko nemoteno čistili. Zatem  obrišemo okvire, nato pomijemo stekla in na koncu očistimo žaluzije in okensko polico. Lesene okvire s plastičnim nanosom ali plastične okvire obrišemo z vlažno mehko krpo iz mikrovlaken. Če so potrebni temeljitejšega čiščenja, pa vlijemo v vodo malo dišečega tekočega mila, na primer z vonjem po medu. Prebrišemo jih najprej s to raztopino, potem pa še s krpo, pomočeno v čisto vodo in do suhega obrišemo. Potem se lotimo stekel. Preprosta čistila Za navadno čiščenje stekel naredimo mešanico: v steklenico z razpršilko vlijemo vodo in kis v razmerju 2 : 1, torej dve enoti vode in eno enoto kisa.  Če so okna bolj umazana, pa jih najprej umijemo z nerazredčenim kisom ali pa jih zdrgnemo s polovico čebule, potem  jih umijemo kot navadno, z mešanico kisa in vode. Zelo staro in presenetljivo učinkovito sredstvo so tudi koprive, priporočajo v knjigi Babičini nasveti za dom. Nataknemo si gumijaste rokavice in natrgamo šopek kopriv.  V vedro nalijemo liter vode, kanemo vanjo malo kisa in namočimo koprive. Liste malo zmečkamo in z njimi naglo zdrgnemo okna, jih splaknemo in obrišemo do suhega. Najboljše je, da uporabljamo pri brisanju krpo iz mikrovlaken, bombažno krpo ali pa  – še vedno nadvse uporaben – časopisni papir. Krpe za pomivanje in brisanje oken peremo in hranimo ločeno od drugih krp za čiščenje, saj bodo le tako povsem čiste, brez maščob, in nas pri čiščenju ne bodo spravljale v jezo zaradi lis, ki ostajajo. Ne le v toplih dneh, tudi pozimi moramo okenska stekla redno čistiti enkrat na mesec, saj se na njih nabira umazanija iz radiatorjev ali peči. Nabiranje prahu pa je nezdravo, saj lahko prinese težave z dihalnimi potmi. Poslabša se tudi kakovost zraka, to pa lahko vpliva na zdravje v zimskih mesecih, ko smo še posebno dovzetni za okužbe. Vse imamo že doma Ozrite se po kuhinji, natančneje, pokukajte v katero od omaric in poiščite kis, sodo bikarbono, sol  in limone. Kislina kisa razgrajuje madeže in umazanijo pa tudi limonov sok je učinkovit za čiščenje madežev, ker vsebuje citronsko kislino. Če jima dodajamo sol in sodo bikarbono, postaneta kis in limonov sok učinkovitejši čistili.  Sredstva za čiščenje lahko za marsikateri namen naredimo sami doma. Potrebujemo le steklenice različnih velikosti z razpršilom, v katere bomo vlili različne mešanice  čistil in jih opremili z nalepkami. Eno od osnovnih čistilnih sredstev za steklene površine je že prej omenjena mešanica vode in alkoholnega kisa, ki ju v vlijemo v steklenico, jo zapremo, pretresemo in temeljito poškropimo okna in ogledala. Uporabimo čisto krpo iz  mikrovlaken ter z njo do suhega obrišemo steklene in zrcala v stanovanju. Ko smo pomili okvire in stekla, se lotimo z milnico tudi žaluzij in na koncu z vlažno krpo s čistilom obrišemo okensko polico, potem je čiščenje oken za nekaj časa opravljeno.   Šest zlatih pravil: ·         Pomivanja oken se lotimo vedno tedaj, ko nanje ne sije sonce. Na ogretem steklu se namreč prehitro sušita voda in čistilno sredstvo in zaradi tega ostajajo na steklu lise, ki jih ni mogoče povsem dobro odstraniti. ·         Z mehko in suho krpo najprej obrišemo okenske okvire in steklo po vsej površini. Tako odstranimo prvo plast prahu in čiščenje je potem lažje. ·         Za čiščenje izberemo čistilo, ki nam je najljubše. Dobro staro čistilo pa je kis, ki ga vlijemo v vodo, in zmečkani časopisni listi. ·         Boljše je, če uporabimo destilirano vodo, še posebno zato, ker je pri nas marsikje voda zelo trda in je v njej veliko raztopljenih mineralov. Zaradi tega na steklu po čiščenju ostanejo bele sledi. ·         Če težko sežemo do vseh kotičkov okna, si kupimo čistilnik na držalu, ki mu je mogoče prilagajati dolžino. ·         Na koncu vso površino obrišemo s čisto krpo iz mikrovlaken za okna,  bombažno krpo ali umetno jelenovo kožo, kakšno uporabljajo pri čiščenju stekel v avtopralnicah. Tako bodo okna zares bleščeča.

Wed, 3. Mar 2021 at 13:22

184 ogledov

Limonove sladice iz pečice
Limone so sadeži, ki dodajo svežino marsikateri jedi, na primer mesu, ribam ali zelenjavi, krasne pa so tudi v sladicah, ki nas v tehle še malo zimskih dneh spominjajo na žareče, sončne tople kraje ob morju. Zapečena limonova pita in limonove rezine z listnatim testom sta recepta slaščičarske mojstrice Alenke Kodele. Zapečena limonova pita Sestavine: za testo: 150 g moke, 60 g sladkorja v prahu, 50 g masla, 1 rumenjak, 1–2 žlici mrzle vode; za nadev: 5 jajc, 200 g sladkorja, 200 ml sladke smetane, 3 biolimone Naredimo testo: Moko in sladkor premešamo. Potem umešamo na koščke narezano in zmehčano maslo, na koncu pa še rumenjak in vodo. Ugnetemo gladko testo, ga zavijemo v plastično folijo in damo za nekaj časa v hladilnik. Potem testo razvaljamo na približno 3 mm debeline in z njim obložimo pekač za pite premera 24 cm. S testom obloženi pekač damo za nekaj časa v hladilnik, potem pa pečemo 15 minut pri 180 stopinjah, da postane testo zlato rjave barve. Pripravimo nadev: Jajca in sladkor dobro premešamo, dodamo sladko smetano, precejen sok in nastrgano lupinico 3 biolimon. Vse skupaj dobro premešamo in vlijemo v pečeno podlago iz testa. Pečemo približno 40 minut pri 160 stopinjah. Ko je pita pečena, jo ohladimo, potem pa potresemo s sladkorjem v prahu in jo s plinskim gorilnikom karameliziramo. Pito razrežemo na kose, poleg pa ponudimo stepeno sladko smetano ali kepico vaniljevega sladolega. Če nimate gorilnika, pa jo lahko samo potresete z mletim sladkorjem in okrasite s pomarančnimi rezinami. Limonove rezine z listnatim testom Sestavine: 250 g listnatega testa; za nadev: 100 g sladkorja, 200 g mletih mandljev, 1 jajce, 2 limoni; za limonov žele: sok 2 limon, 40 g sladkorja Naredimo nadev: Sladkor in jajce malo stepamo, dodamo nastrgano lupinico ene limone, sok 2 limon in mlete mandlje ter dobro premešamo. Testo razvaljamo v pravokotnik debeline 2 mm. Razrežemo ga na 3 enake dele. Prvi del položimo v pekač, 1 cm zunanjega roba namažemo z mešanico rumenjaka in žlico mleka, v sredino pa namažemo polovico nadeva. Pokrijemo z drugo plastjo testa in postopek ponovimo. Potem pokrijemo s tretjo plastjo, zunanje robove malo stisnemo, da se zlepijo. Po sredini večkrat prebodemo z vilicami, vrhnjo plast pa premažemo z rumenjakom ali mlekom. Pecivo pečemo od 15 do 20 minut pri 180 stopinjah. Pripravimo limonov žele: Limonov sok in sladkor zavremo in kuhamo, da se nekoliko zgosti. S toplim želejem premažemo še vroče pecivo, takoj ko ga vzamemo iz pečice. Počakamo, da se ohladi na sobni temperaturi, potem pa ga narežemo na rezine. Okrasimo ga lahko s kandiranimi rezinami limone.

Prijatelji

plavec jozziliute88edita editaREVIJA  O KONJIHKMEČKI GLASDarja Zemljič  KMEČKI GLASMarinka Marinčič  KMEČKI GLASGeza GrabarKMEČKI GLAS Franc FortunaBarbara Remec KMEČKI GLASDragica Heric KMEČKI GLASKristijan  Hrastar KMEČKI GLAS

NAJBOLJ OBISKANO

Pita z muškatno bučo