Članek
Pedofilski klerik postane šef karitasa
Objavljeno Dec 01, 2019

Luk Delft, duhovnik iz Belgije, je bil leta 2012 obsojen zaradi spolne zlorabe otrok in posedovanja otroške pornografije na leto in pol zapora, pogojno za tri leta, izrečena pa mu je bila tudi desetletna prepoved stikov z otroki. V belgijskem mestu Gent je namreč v salezijanskem internatu leta 2001 spolno zlorabil dva fanta, stara 12 in 13 let. Kljub temu pa ga je njegov red, je namreč član Don Boskovi salezijancev, poslal v Afriko, kjer je v Srednjeafriški republiki deloval v okviru karitasa. Bil je celo direktor karitasa za celotno državo, deloval pa je na področju razdeljevanja pomoči otrokom in družinam. CNN je razkril, da je tudi v tej državi spolno zlorabljal otroke.  Ena izmed žrtev je dejala, da mu je klerik kupoval oblačila, dajal denar, pogosto sta bila skupaj. 

Dolga leta so salezijanci prikrivali pedofilijo duhovnika Delftota in ga premeščali sem in tja, namesto da bi njegove zlorabe prijavili policiji. Na sodišču se je znašel šele potem, ko ga je prijavil nekdanji kolega. Kljub sodni prepovedi stikov z otroki po vsem svetu ga je cerkev poslala na delo v dobrodelno organizacijo karitas, kjer je imel stike z njimi. In tako je otroke ponovno spolno zlorabil. Po razkritju CNN je bil pedofilski duhovnik odpoklican nazaj v Belgijo. Zaradi pedofilskega duhovnika je OZN začasno prekinil sodelovanje s karitasom v Srednjeafriški republiki.

Čeprav papež Frančišek ves čas »grmi« proti pedofiliji, v njegovi organizaciji očitno še naprej omogočajo pedofilskim klerikom ponovne spolne zlorabe otrok, le-te prikrivajo in se zganejo šele potem, ko vse to razkrije neka zunanja organizacija. V tem primeru je bila to ameriška medijska hiša CNN, ki je novembra 2019 o tem javno objavila obširno raziskavo. Katoliški cerkvi ni mar za sodne odločbe, saj ni preprečila, da bi pedofilski klerik imel stike z otroki. Če CNN ne bi odkrila ponovnih spolnih zlorab salezijanskega duhovnika, bi ta to še naprej delal in za sabo puščal vedno več žrtev. Vedno več psihično poškodovanih ali celo uničenih otrok. Pa seveda tudi njihovih staršev.

Volk dlako menja, nravi pa ne. Zato se postavi vprašanje: koliko je še pedofilskih klerikov, ki delajo v raznih cerkvenih »dobrodelnih« organizacijah in imajo stike z otroki? Koliko je še pedofilskih klerikov, ki delajo v drugih cerkvenih organizacijah in imajo stike z otroki? Pa vodstvo ve! Pa ve tudi Vatikan s papežem na čelu!