Članek
KAKO GLAVNA INŠPEKTORICA ZA DELO Nataša Trček UNIČUJE INŠPEKCIJSKI NADZOR in Lista Marjana Šarca
Objavljeno May 02, 2018


Franc Verk 30. april ob 11:49
PRIČUJOČE MOJE PISMO NI ŠLO SKOZI SAMOCENZURO MENI ZELO DRAGEGA SLOVENSKEGA DNEVNEGA ČASOPISA, A VENDAR SEM PREPRIČAN, DA BI MORALO BITI OBJAVLJENO, SAJ PRIHAJA 1. MAJ - PRAZNIK VSEH DELAVCEV, KI MORAJO VEDETI, ZAKAJ JIH LAHKO NEPOŠTENI DELODAJALCI TAKO, BREZ MILOSTI, IZKORIŠČAJO, ZARADI NEUČINKOVITE DRŽAVE SEVEDA!

Za pravice delavcev vlada le s četrtinko

Živimo v prelepi pravljični
deželici na sončni strani alp, kjer bi naj bi bilo vsem delavcem in javnim uslužbencem dano živeti varno indostojno, saj s poštenim delom služijo svoj vsakdanji kruh, plačujejo davke in prispevke, zato tudi pričakujejo pošteno uslugo pravne države, ki bi morala biti njihov zaščitnik, ko gre za zagotavljanje in varovanje njihovih temeljnih pravic iz dela, zdravja in varstva pri delu, vendar temu niti slučajno ni tako, saj vlada enostavno noče zagotoviti ustreznega števila inšpektorjev za delo in uspešnega delovanja Inšpektorata RS za delo (IRSD), ker bi si na ta način nakopala velike pritiske ekonomsko-političnih omrežij, ki jo vse bolj uspešno obvladujejo.
Vladajoča koalicija nima ustreznega odnosa do delovanja pravne države, kamor sodijo tudi v večini kadrovsko
podhranjenih državni regulatorji. Učinkovitost IRSD trajno pohabljata dva bistvena problema, prvega predstavlja slabo vodenje in umevanje vloge ter akcijske strategije IRSD, drugi še bolj pereč problem pa je povsem neustrezen kadrovski načrt IRSD in nestrokovno kadrovanje inšpektorjev, kar se več kot nazorno kaže v zadnjem primeru nove zaposlitve inšpektorja za delo.

Glavna inšpektorica RS za delo Nataša Trček je za inšpektorja za delo izbrala kandidata z 20 leti delovnih izkušenj v gostinstvu, ki ima sicer univerzitetno izobrazbo in pet let delovnih izkušenj, a je pri tem povsem ignorirala določbo v 3. odstavku 54. člena Uredbe o notranji organizaciji, sistemizaciji, delovnih mestih in nazivih v organih javne uprave in v pravosodnih organih, kjer je določeno, da se kot delovne izkušnje štejejo tiste izkušnje, ki jih je javni uslužbenec pridobil z opravljanjem del na delovnih mestih iste stopnje izobrazbe, vključno s pripravništvom v isti stopnji izobrazbe, in delovne izkušnje, ki jih je javni uslužbenec pridobil z opravljanjem del v organih javne uprave in drugih državnih organih na podobnih delovnih mestih za eno stopnjo nižje izobrazbe, razen pripravništva.  Takšen spodrsljaj se glavni inšpektorici RS za delo Nataši Trček ne bi smel pripetiti, saj to dejstvo takoj postavlja pod vprašanje njene pravne in strokovne kompetence oziroma utemeljen sum klentelističnega zaposlovanja.

Glavna inšpektorica za RS delo propagira neko svojo strategijo IRSD, ko na prvo mesto daje »svetovanje delodajalcem«, zato da ti ne bi kršili delovne zakonodaje, čeprav bi morala vedeti, da prav nihče ne bi smel registrirati podjetja, če ne ve, da je treba delavcem izplačevati mesečne plače in druge stroške iz dela, ki so dogovorjeni v pogodbi o zaposlitvi ter poravnati prispevke za pokojninsko, invalidsko in zdravstveno zavarovanje. Menim, da gre za norčevanje iz poštenih delavcev in večine poštenih delodajalcev, ki redno izplačujejo plače in poravnavajo vse dajatve, ki iz tega izhajajo, država pa skozi vizije sedanjega vodstva Inšpektorata RS za delo podpira svetovanje in izobraževanje "nevednih" delodajalcev, ki zelo jasna določila Zakona o delovnih razmerjih še kako dobro poznajo. Sindikat državnih organov Slovenije (SDOS) in sindikalna skupina SDOS na IRSD že od leta 2016 naprej nenehno opozarjamo na vse slabše stanje na IRSD, ki je zelo slabo voden in organiziran ter kadrovsko tako oslabljen, da ni sposoben zagotavljati ustreznega nadzora delovnopravnega položaja in zaščite pravic delavcev v zasebnem in javnem sektorju, saj ga je v zadnjem času zapustilo kar nekaj inšpektorjev, ki so si našli službe drugje v državni upravi, ker jim ustrezno strokovno in kreativno delo na Inšpektoratu RS za delo ni bilo omogočeno. V Sindikatu državnih organov Slovenije (SDOS) še kako obžalujemo odhod vsakega inšpektorja za delo, saj je v pričujočem stanju množičnih kršitev delovne zakonodaje vsak izkušen inšpektor še kako dragocen.

Zatorej, škoda je vsakega upanja, da se bo po po vatlih umevanja in razumevanja glavne inšpektorice RS za delo Nataše Trček karkoli spremenilo na boljše, saj noče oziroma ne zmore razumeti niti pozitivne vloge sindikata, kaj šele stisk in preobremenitev inšpektorjev, saj na vsakega od njih pade 2642 poslovnih subjektov. V sindikatu pričakujemo ustrezne ukrepe pristojne resorne ministrice dr. Anje Kopač Mrak in Vlade RS, ki morata narediti temu konec, še posebej zdaj, ko se ga. Nataša Trček podaja v kampanjo za državnozborske volitve kot kandidatka za poslanko iz Maribora na Listi
Marjana Šarca, kar pomeni, da vsaj dva meseca ne bo imela časa za IRSD.

Frančišek
VERK,
predsednik
Sindikata državnih organov Slovenije
ŽIVEL 1. IN 2. MAJ ! 
_____
Mediji poslanice predsednika sindikata NISO OBJAVILI.
_____
VSAK INŠPEKTOR ZA DELO MORA KONTROLIRATI PO 2.642 PODJETIJ.
_____
KAJ JE DELO ZA RAZVOJ BLAGOSTANJA V RS?

haapy yack: "Da bi škorčevka neki ne razumela. Slab argument." __ Vladarji iz ozadja so ŠAHISTI. Posamezne figure premikajo glede na to kaj te figure zmorejo. Kmet je koristen tu, cepec tam, kraljica pa kje drugje. Misliš da je kraljica ali bolj fikus?

Inšpektor nepravilno izbran? Koliko z ustrezno izobrazbo in izkušnjami se jih je pa sploh prijavilo? (ni ravno sanjska zaposlitev:)

Hvala srečni Janez za tvoje vedno lucidne komentarje, ki dajo misliti. Zapisal si tudi: "Dokler te rabim je v redu, ko te ne potrebujem več zaradi mene lohk poocrkate. " Se povsem strinjam. Kdaj greva na čaj?