Članek
DELAJ, TRPI, MOLČI
Objavljeno Jun 15, 2016

DELAJ, TRPI, MOLČI - a ko oddelaš svoje, si vreden manj kot nič.

Za ene se zakonodaja razlaga pozitivistično in to za izbrance tako “esejistično” da je elita postala nedotakljiva. Seli se iz jahte, na jahto tudi v obdobjih krize, če pa že kdo okusi zapor za svoje nenavadne milijonske obogatitve, gredo za kak dan v novozgrajene zaporske garsonjere in na odprti oddelek, ko lahko vedrijo tudi doma ali delajo v tujini.

Za vse, ki nimajo vročih linij s centri odločanja se zakoni razlagajo negativistično. Tudi, če v njih ne piše zavrnitve, si jo pravni razlagalci enostavno izmislijo. Človek brez moči omrežja je lahko samo TARČA, ko se uradniki, sodni mlini, inšpektorati, varuhi megle… iz njega sistematično delajo norca.

Po letih izčrpavanja takšni osebi zmanjka denarja za pravdanja, pa tudi za nujna plačila in ostane BREZ VSEGA. Brez izterjave terjatev, ki jih ima in brez osnovne zdravstvene oskrbe. Da to je primer Primoža Smrtnika. In samo čestitamo lahko novinarkama Jasmini Jamnik in Jeleni Aščič, ki sta naredili korekten novinarski prispevek, eden redkih novinarsko raziskovalnih na naši RTV, ki je gledljiv, podprt z neizpodbojnimi podatki in logiko.

Edini resnejši problem oddaje je, da so novinarji pozabili na strokovnjake, direktorje, ki vedrijo kot visoki uradniki že desetletja na istih položajih in so dejansko skrita oblast. V anonimnem ozadju imajo v svojih prefriganih lobističnih rokah škarje ter platno. Tudi TV studijev se uspešno izogibajo. Gledamo politike, res so krivi - krivi ker ne znajo, ne upajo, počistiti s takimi uradniki.

Ne pozabimo varuhinja Človekovih pravic ima skoraj 50 zaposlenih in potroši več kot 2 MILIJONA Eurov letno (2.340.000 evrov v letu 2011) Za kaj že? Problem Andreja Smrtnika je varuhinja dala samo zapisati v letno poročilo, naredili priporočilo vladi ter naredili celo razlago da je pobot terjatev z obveznostmi mogoč. In nič več. Nobenega sodnega preganjanja oseb, ki rušijo socialno in pravno državo, nobene dodatne pomoči, ne pravne, ne organizacijske…, nobenega zbirana denarja za vsaj prvo nujno pomoč Človeku v skrajni revščini ter stiski.

Verjetno ste že uganili? Primož Smrtnik NI BEGUNEC! Ne je domač delavec z desetletji montažnega dela in bivšo svojo uspešno firmo, avtohtoni Slovenec in kot je dejala Aščičeva v razlago zakaj je prišel v to situacijo. JE POŠTEN! To je pa res višek. Pošten! Torej je nekdo, ki je preko FAŠO AGENDE označen za izbris.

Tudi kako je izgubil firmo zvemo iz oddaje. Niso mu plačevali. Del plačilne nediscipline do opravljenega dela njegove firme pa je povzročila kar država sama.
Kako lep zgled vsem ostalim je pri nas država? Mar ne? Ne plača kar bi morala, pa ima od kje vzeti. Koliko Slovenja že daje za mednarodne "POMOČI" v orožju, vojski, pa za stabilnost Eura, za sanacijo bančnih LUKENJ in podobne neumnosti? Slovenija se na plačila velikokrat požvižga oz. se je in potem meni, da drugi temu ne bodo sledili?


Primož Smrtnik ne dobi niti nujne brezplačne medicinske oskrbe ker je dolžan Zavodu za zdravstveno zavarovanje, ki mu je sicer dolžno več kot 30.000 Eurov.
Po razlagah uradnice Uršule Jerše Jan - predstavnice zavoda - te terjatve še niso zapadle. Torej terjatev ni izpodbijala, ampak se je oprijela zavlačevanja postopka kljub OGROŽANJU ŽIVLJENJA, kljub očitni KRIVIČNOSTI ipd.

Ne pozabimo v oddaji nastopi tudi sindikalist namestnik predsednika največjega slovenskega sindikata - Zveze svobodnih sindikatov Goran Lukič. Takoj ko izve za problem zastavi še par dodatnih, da zamegli zadevo. Med oddajo ne pokaže na nobeno resno rešitev in se sklicuje, da morajo inšpektorati pač delati BOLJE.


https://youtu.be/fe0qkk7EvMA

Čestitke Andražu Teršku, ki je jasno povedal da sistem zaščite posameznika v tej državi ENOSTAVNO NE DELUJE. In da bi v takšnih primerih moral posameznik od države dobiti odškodnino, saj je oškodovan in to ne po svoji krivdi, ko država ne spoštuje lastnih ustavnih in drugih predpisov. Takoj je vskočil Goran Lukić in začel blebetati, da sistem deluje kakor že deluje in da v javnosti ne smejo širiti negativnih sporočil.

Če bi obveljalo to, kar čivkajo že vrabci na strehi, da socialni, pravni… sistem za malega človeka v Sloveniji ne deluje bi to povzročilo da bi se lotili SISTEMSKIH SPREMEMB, ki so nujne. Goran Lukić je pokazal svoj obraz popolne nesposobnosti. In osebne nedoraslosti katastrofalnim okoliščinam. Ti problemi so šli tako daleč, da se ne morejo več reševati za zaprtimi vrati, to se lahko rešuje samo ob sodelovanju javnosti. Revolucija v mili obliki kot evolucija ali v hudi - je nujnost.

In na koncu ne pozabimo kako dobro se je odzval Andraž Teršek ponudil je celo svojo pomoč pri sestavljanju predloga za poravnavo med dolgovi in terjatvami Smrtnika.
Ne pozabimo Jelene Aščič, ki je dejala, da so dobili že več ponudb za finančno pomoč Smrtniku pa da ni prav da se rešuje samo ta primer, ampak je treba narediti konec tovrstnim praksam. Zato Jeleni Aščič, Jasmin Jamnik, Andražu Teršku ter Primožu Smrtniku čestitke. Vsem hrabrost da so povedali, Primožu pa da se je izpostavil. Hrabrost na kvadrat. In uspeh pri premagovanju parkinsove bolezni, ki jo je staknil zaradi mučenja pokvarjene zalege, ki ga varala ter poniževala, mu želim.

Celotno oddajo dobite na spletišču RTVS
DELAJ, TRPI, MOLČI »Kam je šla socialna država? Kako je mogoče, da si isti zakon vsaka inštitucija razlaga drugače? Kdo bo spet na prvo mesto postavil človeka, izgubljenega v sistemu?«


K A Z A L O