Članek
GRADNJA LESENE HIŠE
Objavljeno Feb 03, 2014

Pomembna odločitev v življenju - nakup lesene hiše

Ko se odločamo za nov dom, se nam ponujajo različne možnosti. Ker se v življenju ne bomo velikokrat selili, se splača dobro premisliti, kakšne so naše potrebe, način življenja in finančne možnosti za izbiro pravega doma.

Kaj je dom, je težko opisati, tudi zato, ker ga odločilno zaznamujejo težko razložljivi vzgibi, samo nam lastne intimne navade, dejanja in odločitve. Vedno si ga predstavljamo v okolju, v katerem bi želeli živeti, v stiku z naravo, ljudmi in kulturo. Je že res, da nekoga, ki je šele na začetku svoje bivanjske poti, največkrat zanima prostor ustrezne velikosti, za dva ali tri, kolikšni bodo stroški, kakšna je oddaljenost od dela, oskrbe, vrtca ali šole. Vendar pa velikosti doma ne izražamo  samo s števili, pač pa merimo tudi ugodje bivanja in lahkost gibanja. Dom je okolje, ki na svoj način rešuje občutek nemira in brezdomnosti steniiziranega sveta. Je postanek, kjer lahko vzpostavimo povezanost z naravo in samim sabo, kjer nam ni treba biti povsod naenkrat, kjer preneha pritisk, ko se lahko osredotočimo na ljudi in stvari, ki so nam blizu, in kjer je okolje, večpomensko in manj dolgočasno.

Odločitev za gradnjo hiše je pomemben korak v življenju. Pot do cilja pa nikakor ni enostavna. Vsakdo si želi, da bi prišel do lastnega doma čim bolj racionalno, finančno ugodno in hitro.

Predlagamo vam izbiro lesene masivne gradnje. Lesena masivna hiša ima za seboj že bogato zgodovino in v mnogih deželah pomeni tradicionalen tip stanovanjske gradnje. V Sloveniji  proizvodnja lesenih hiš v zadnjem obdobju narašča, kljub temu pa smo še vedno pod povprečjem držav zahodne Evrope (na primer Nemčija, Avstrija,Švica), kjer se delež montažne gradnje giblje med 20 in 30 odstotki. Trend rasti lesene gradnje v Sloveniji se iz leta v leto povečuje.

Hiša, izdelana iz lesenih brun nudi stanovalcem zagotovo prijetno počutje in najvišjo kvaliteto bivanja. Pri tem deluje notranjost brunarice kot toplotno akumulacijska masa in kot parna ovira, ki istočasno odgovarja tudi potrebam požarne zaščite.

Les je najstarejši gradbeni material na svetu. Pa ne zgolj to - je ekološki, človeku prijazen, predvsem pa zagotavlja kakovost bivanja. Prav zaradi tega, opozarjajo strokovnjaki, gradnja lesenih hiš, za katero se je pri nas uveljavil pojem montažna gradnja, čeravno ne obstajajo samo lesene montažne hiše, postaja eden zanimivejših in prav gotovo najperspektivnejših načinov gradnje. Ne samo zaradi hitrosti gradnje, temveč predvsem zaradi obilice drugih dejstev, s katerimi lahko prepriča še tako zaverovanega bodočega graditelja s klasično predstavo o trdnih štirih zidovih, ki jih dajejo zgolj zidaki.

Hiše iz masivnega lesa, med katere sodijo tudi brunarice, so lepe, elegantne, predvsem pa okolju in človeku prijazne. Tega se zaveda vedno več ljudi, ki se utrujeni od stresne sedanjosti, tako značilne za mesta, vse bolj umikajo v zdravo in mirno podeželsko okolje. Nekateri se tja umaknejo zgolj ob koncu tedna, drugi tam najdejo svoj dom. Hiša iz lesenih brun ponuja stanovalcem prijetno počutje in najvišjo kakovost bivanja. Pri tem deluje notranjost brunarice kot toplotno akumulacijska masa in kot parna ovira, ki istočasno izpolnjuje tudi zahteve požarne zaščite.

Brunarica ne šteje med montažne hiše, saj jo je treba na gradbišču sestaviti po posameznih delih. Večina brunaric je izdelana po naročilu in po idejni predlogi naročnika. Načeloma šteje brunarica za enostaven objekt, ki ni trdno zidan, kadar ne gre za stalni objekt z namembnostjo stanovanjske hiše. Za postavitev potrebujemo le soglasje občine na osnovi lokacijske informacije, če je primernih dimenzij in so odmiki od soseda v skladu z veljavnim pravilnikom.

Montaža brunarice se lahko izvede tudi kot samogradnja. Izvedba je enostavna, če proizvajalec oštevilči vsak posamezni sestavni del stavbe. Večina proizvajalcev že v delavnici sestavi posamezne stene z okni in vgrajenimi inštalacijami v ognjevarnih ceveh (voda, elektrika), nato jih s tovornjakom z dvigalom pripeljejo na parcelo, kjer brunarico tudi sestavijo.

Pred Vami je namreč odločitev, ki je za marsikoga tudi življenjskega pomena. In ker smo Slovenci znani po tem, da dvakrat obrnemo vsak tolar preden ga kam investiramo, bi vam na kratko še enkrat radi predstavili prednosti, ki jih dajejo naše hiše. Smo podjetje, ki si je v svoji poslovni strategiji zastavilo cilj, da ljudem ponudi hišo, ki ne bo samo hiša, ampak tudi dom, in to smo imeli v mislih že takrat, ko smo hišo projektirali. Zato so naše hiše izjemno funkcionalne, obenem pa imajo tisto nekaj več, kar se z besedami ne da opisati, a pogosto rečemo, da ima neka stvar “dušo”. In ravno narava naše proizvodnje, ki ni velikoserijska, ampak je prej rokodelska, to še poudarja; če vzamemo za primer naše ostrešje vidimo, da takšne stopnje končne obdelave ni mogoče narediti strojno. To lahko ustvari samo mizarjeva roka, ki že vrsto let obdeluje les in z njim čuti. A vsa lepota ne bila dovolj, če ji ne bi sledila kakovost. In ravno na kakovost našega izdelka smo še posebej ponosni. Ker smo že nekaj let prisotni na avstrijskem in hrvaškem tržišču, si naši strokovnjaki nenehno prizadevajo izboljšati izdelke in slediti najnovejšim dognanjem na področju gradnje. Z veseljem bi Vam radi povedali, da je izdelek, ki ga prodajamo na slovenskem tržišču povsem enake kakovosti kot tisti, ki je namenjen avstrijskemu ali hrvaškemu kupcu in menimo, da je tako tudi prav.

Velik poudarek pa dajemo tudi izbiri materialov, ki jih vgrajujemo v naše hiše, saj morajo biti le ti visokokakovostni, obenem pa tudi ekološko sprejemljivi, da kar najmanj obremenjujejo okolje, pa naj si bo to v času proizvodnje ali pa že po tem, ko je hiša zgrajena. Na ekologijo pa smo mislili tudi, ko smo v našo hišo vgrajevali izolacijske materiale, ki vsi po vrsti dosegajo zelo nizke koeficiente toplotne prevodnosti. In če faktor K=0.19W/m2K… na prvi pogled izgleda kot povsem nedolžna številka, pa v resnici ni tako, saj nam pove koliko energije po nepotrebnem spustimo v zrak. Po eni strani nam povedo koliko bomo prihranili pri kurjavi v naslednjih 50 letih, obenem pa koliko bomo v tem času po nepotrebnem obremenili okolje in koliko neobnovljivih energetskih virov bomo potrošili in ali bomo kaj plina, nafte in čistega zraka pustili tudi vnukom!? Tudi tukaj je hiša med tistimi, ki imajo najbolj ugodne količnike prevodnosti. Gotovo ste opazili tudi, da pri nas ni mogoče kupiti hiše po sistemu, ko je možno hišo montirati z Vašimi lastnimi delavci in našim inštruktorjem. Tukaj smo namreč mnenja, da samo zares strokovno zmontiran objekt lahko kupcu zagotovi ustrezno kakovost in zadovoljstvo, obenem pa ohranja vrednost Vaše naložbe tudi na daljši rok. Zato menimo, da je hiša zaradi vseh zgoraj navedenih značilnosti in še nekaterih dobra naložba in to tako v dobesednem kot v prenesenem pomenu. Ohranjala bo namreč vrednost Vaše naložbe, obenem pa bo v veselje tudi vašim naslednikom. In če bo tako, bo tudi naše poslanstvo uresničeno.

Kot vidite je kar nekaj razlogov, ki govorijo v prid našega podjetja. Odločitev je seveda Vaša. A tudi če se ne boste odločili za našo hišo, Vam želimo obilo veselja in zadovoljstva pri bivanju v Vašem novem domu.

Lep pozdrav in prepustite se toku…

www.lesenehise.si

avtor: Rajko Robida