Predsednik vlade Miro Cerar je pred dnevi na svojem strankarskem shodu pametoval, da so v SMS pred dilemo, »ali bodo dopustili, da Slovenija ostane ali postane mafijska ali pa moderna država«.

No prav, če dobesedno sledimo njegovim besedam se je z njimi mogoče celo strinjati. Cerar torej trdi, da je Slovenija mafijska država. Zanimivo. Mafijsko državo torej vodi prav on Miro Cerar.

V opoziciji to isto situacijo pogosto poimenujemo nekoliko drugače. Pravimo namreč, da Slovenijo obvladujejo strici iz ozadja, ki odločajo o vsem, ali pa da Slovenijo obvladujejo vplivna omrežja, ki so jo ugrabila in celo postavljajo politično oblast. Med izjavo Mira Cerarja in opozicijsko govorico v tem trenutku torej sploh ni bistvene razlike.

Razlika je le v tem, da Miro Cerar pozablja na to, da so prav ta mafijska ozadja njega samega in SMC postavila na oblast. To mu je očitno ustrezalo zadnji dve leti, sedaj, ko pa ta mafijska ozadja, ki dejansko vodijo državo odstavljajo njega samega in njegovo SMS, ter iščejo boljše ustreznejše izvajalce mafijskih poslov, pa Miru Cerarju to ni všeč.

Mafijske botre in mafijce same lahko Miro Cerar poišče kar v svojem kabinetu ali pa v svoji vladi. Če on sam in njegova vlada ne bi bila njihov produkt, bi imel realne možnosti za uspeh. Konec koncev obvladuje policijo in tožilstvo. Tam o mafiji menda ne vedo ničesar, kar ve Miro Cerar. Toda Miro Cerar in njegova vlada, kot mafijska produkta, pač nimata nobene možnosti. Lahko le čakata kdaj ju bo mafijsko ozadje zavrglo kot odsluženo metlo.