Spoštovani obiskovalci moje spletne strani. Mojemu današnjemu javnemu razmišljanju z vami ob prazniku domovine bi lahko dal naslov – ČAS JE.

Čas rojstnega dne kogarkoli v družini je navadno čas slavja, praznovanja in čestitk. Naj bo tako tudi ob prazniku naše domovine – torej čestitam vam za praznik naše domovine. Toda Slovenci smo obstajali tudi v času, ko svoje domovine nismo imeli – tudi takrat smo praznovali. Imeti svojo državo, kot domovino, pa je vendarle privilegij. Ta privilegij ni dan vsem. Čas stoletij je pretekel, ko mnogi več deset milijonski narodi želijo svojo državo, želijo svojo domovino, pa je nimajo. Tudi mi Slovensci smo svojo lastno državo, svojo lastno domovino, čakali stoletja. Pred 25. leti smo ta čas dosanjali.

Toda v tistem času, nam lastna domovina ni bila podarjena. Velike svetovne velesile so bile v tistem času proti. Toda v tistem času smo bili Slovenci, državljani Slovenije enotni. Na referendum v tistem času, smo plebiscitarno rekli HOČEMO SVOJO DRŽAVO – hočemo svojo lastno domovino. Toda naša takratna politika v tistem času ni bila enotna. V tistem času smo v takratni skupščini osamosvjitveno zakonodajo pogosto sprejemali le z enim ali dvema glasovoma DEMOSA ZA. V tistem času je bil enoten Slovenski narod. V tistem času, slovenski politiki nikakor niso bili enotni – mnogi so glasovali in javno pozivali k ohranitvi Jugoslavije. Toda v tistem času je zmagal Slovenski narod. Skozi tesno politično večino DEMOSA v tistem času in z orožjem v rokah naših policistov in teritorijalcev smo svojo državo in svojo domovino dobili.

V tistem času smo sanjali o članstvu v OZN, sanjali smo o varnosti pod okriljem NATA, sanjali smo o Evropi brez meja, sanjali smo o evru. Vse to smo v času 25. let tudi dosegli.

V današnjem času nekatere stvari pozabljamo. Samoumevno nam je, da danes živimo v povprečju 6 lt dlje kot v tistem času. V današnjem času ustvarimo 18.000 evrov na prebivalca, v tistem času pa smo ustvarili 5.000 evrov na prebivalca. V današnjem času podjetje ustanovimo v enem ali nekaj dneh, v tistem času pa v nekaj mesecih. Še bi lahko našteval – toda če ne omenim tiste druge plati medalje, bi izgledalo, da živimo v raju – toda temu ni tako.

Tudi zato si tisti in današnji čas poglejmo še z druge plati. V času po DEMOSU so bili tisti, ki so bili za osamosvojitev na oblasti 5 let, tisti ki pa so bili proti osamosvojitvi pa 20 let. V času po osamosvojitvi, smo medije razglasili za neodvisne, uredniki in novinarji pa so ostali isti. Tudi njihov način dela je večinsko isti. Služijo levi politični opciji. V času po osamosvojitvi smo sodstvo razglasili za neodvisno, sodniki pa so ostali isti. Tudi njihov način dela je večinsko isti. Služijo levi politični opciji. V času po osamosvojitvi smo šolstvo razglasili za neodvisno učitelji pa so ostali isti. Tudi njihov način dela je večinsko isti. Služijo levi politični opciji. V času po osamosvojitvi smo v velikem delu zadržali državno lastnino, Čehi, Slovaki, Poljaki, Madžari pa so jo večinsko prodali. V času po osamosvojitvi so drugi arhive tajne politične policije odprli za javnost, mi pa smo jih zaprli. V času po osamosvojitvi so drugi izpeljali lustracijo mi pa ne. V času po osamosvojitvi so drugi prepovedali in odstranili totalitarne simbole bivših režimov, mi pa smo jih ohranili in jih celo na novo postavljamo. V času po osamosvojitvi drugi krvnike iz preteklosti obsojajo pred sodišči, mi pa jih ščitimo in slavimo. V času po osamosvojitvi, tiste ki so nam domovino priborli postavljamo pred sodišča, tiste ki pa so streljali po naših policistih in teritorialcih, pa smo v celoti oprostili.

V času pred 25. leti smo bili gospodarsko daleč pred vsemi državami vzhodne Evrope. V času pred 25. leti smo verjeli v drugo Švico. Toda v današnjem času so nas v gospodarskem pogledu prehiteli Poljaki, Čehi, Slovaki, Madžari nas prehitevajo, mi pa smo se znašli tam nekje pri Romunih in Bolgarih. Kot sem že zapisal je pred dnevi spletni portal DOMOVINA.JE opravil raziskavo med mladimi starimi od 18 do 25 let, rojenimi torej v času naše lastne države, naše lastne domovine. Mlade so vprašali kaj jim pomeni to, da imamo lastno domovino? Večina meni da to ni ni kaj posebnega. Mlade so vprašali kdo so najpomembnejši osamosvojitelji? Večina je odgovorla, da Milan Kučan in Janez Drnovšek! O Pučniku ne vedo veliko. Mlade so vprašali kdo je vodil osamosvojitveno vlado? Večina meni, da Milan Kučan. So pa velike razlike med mladimi v krščanskih in zasebnih šolah in tistimi recimo na FDV. Tisti mladi v krščanskih in zasebnih šolah veliko bolje poznajo našo zgodovino, kot tisti na javnih šola zlasti na FDV. Se še sprašujete zakaj tako nasprotovanje zasebnim in krščanskim šolam. Odgovor je jasen.

Toda. kako naprej? Po včerajšnjem referendumu o izstopu VB iz EU, se zdi, da smo na začetku konca nekega uspešnega obdobja tudi v Evropi.

Toda naj zaključim optimistično. Slovenci smo živeli v različnem času v različnih državah. Nikoli nam ni bilo lahko, prej obratno. Danes imamo svojo državo, imamo svojo domovino. Veselimo se je. Praznujmo skupaj z njo. Naredimo jo lepšo, boljšo, uspešnejšo in pravičnejšo. K temu smo poklicani vsi mi, nihče ne bo naredil za nas nič namesto nas.

Vse dobro NAŠA DOMOVINA SLOVENIJA