Če bi me pred dobrimi šestimi leti vprašali ali bom kdaj pisal o tožilcu Andreju Ferlincu, bi vam skoraj zagotovo odgovoril, da nikoli. Za to obstaja več razlogov, zlasti pa moje prvo in edino osebno srečanje z njim, mislim da nekako leta 2009 ali 2010. Toda danes, po toliko letih, sem se odločil, da vam zaupam nekaj več tudi o tem.

Torej jeseni leta 2009 ali leta 2010, ko je tožilec Andrej Ferlinc prevzel pregon osumljenih v zadevi Patria, sem se osebno povsem po naključju osebno srečal z njim. Takrat sem, tako kot še sedaj, predaval na Fakulteti za varnostne vede Univerze v Mariboru s sedežem na Kotnikovi 8 v Ljubljani. V času pavze sem zavil na dvorišče fakultete in tam srečal tožilca Andreja Ferlinca. Niti vedel nisem, da tudi on predava na omenjeni fakulteti. Pogovor sva začela kot stara znanca, čeprav se še nikoli nisva osebno srečala. Sam sebi sem v mislih rekel: »Nič o zadevi Patria«, da tožilec Andrej Ferlinc nebi kakorkoli pomislil, da želim vplivati nanj in njegove odločitve. Toda na moje veliko presenečenje je on začel s temo o zadevi Patria. Ne spominjam se več natančno kaj točno mi je povedal, toda če skušam povzeti njegove misli, bi lahko zaključil takole: »Ne vem kako bo z zadevo Patria, nobenih pametnih in resnih dokazov za obtožbo nimam«. Izognil sem se komentarju, kolikor se spomnim z besedami: »A tako…«. To je bilo prvo in edino srečanje, ki sem ga imel s tožilcem Andrejem Ferlincem.

Kasnejše njegovo aktivno angažiranje v zadevi Patria je več ali manj znano. Dosegel je obsodilno sodbo na okrajnem in višjem sodišču v Ljubljani, obsojeni z Janezom Janšo na čelu so odšli v zapor. Toda ustavno sodišče je bilo jasno. Vsem podrejenim sodiščem je v vsebinskem smislu povedalo, da Ferlinčeva obtožnica sodi v koš za smeti, ker ne gre za kaznivo dejanje.

No sodišča niso odločila po nareku Ustavnega sodišča, odločila so, da je sum storitve kaznivega dejanja zastaral. Toda Janez Janša je pač posebnež. Ni se strinjal s tem, da je zadeva Patria zastarala. Po sodni poti od sodišč zahteva, da mu sodijo in ne priznava zastaranja zadeve.

No pa se vrnimo h tožilcu Andreju Ferlincu. Temeljna naloga vsakega tožilca je pregon storilcev kaznivih dejanj. V tem okviru tudi nasprotovanje kakršnemukoli zastaranju zadev. Toda tožilec Andrej Ferlinc tudi tega temeljnega načela ne spoštuje. Danes smo bili informirani, da si pisno prizadeva, da bi Vrhovno sodišče odločilo, da je zadeva Patria zastarala. Andrej Ferlinc že ve zakaj. Morda ga peče vest.