SI
Zunanja politika: »Miro Cerar in njegov novi diplomatski »prdec"
V Fokusu
Novice

Torek, 2. julij 2019 ob 07:02

Odpri galerijo

Ni ga dneva da se nam ne servira na pladnju slovenskih političnih  nesmislov, nekaj iz brutalno neumnega repertoarja slovenskega pravniškega in politično moralističnega guruja, znanega pod imenom Miro Cerar mlajši.

Kaj nam pravzaprav servirajo?

Servirajo nam, kar nobeden drug v teh naših »schengenskih« prostorih ne bi prenesel. Mi pa ne samo da sprejmemo, celo zelo lepo dodatno zapakiramo, prilagodimo, polepšamo in našim državljanom pod  pretvezo »in svizec je zavil čokolado«, prodamo kot slovenski zunanjepolitični uspeh. Kaj je bistvo tega »uspeha«? Bistvo je to, da je najprej kot rešitev to ponudil italijanski notranji minister Matteo Salvini.  Ponudil  »možnost » slovenski policiji da v prid Italijanom asistira pri preprečitvi prehoda ilegalnih migrantov, ki je so že taisto »našo«slovensko policijo okoli prenesli, da pa tokrat bolj resno opravijo svoje poslanstvo. Tako  in do te mere da onemogoči  sosedni državi prihod novih ilegalnih migrantov, da ne stopijo na italijanska tla. Se pravi, da  ob že obstoječem varnostnem avtogolu,  se slovenska država ponuja popraviti svojo napako in zaščiti Italijane pred nezakonitimi migranti. Ali nas je k temu kdo silil? Ne. Mi(po Cerarjevo), želimo biti zaščitniki Evrope in Schengena,celo za ceno izpada iz taistega Schengena.  Izvedli bi to tako, da sestavijo mešane policijske patrulje. Kdo bo dal več policistov? Seveda Slovenija. Štiri mešane patrulje od tega tri slovenske na slovenski strani in ena na italijanski. Kar je pa še najbolj neumno  to da možnost za spremembe ostrine zaščite Italije predlaga Italija i sicer z možnostjo  spremembe v sistematični nadzor in na koncu še postavitev fizičnih ovir. Komu pripada ta patent?  Nesporno dr. Miro Cerar. Datum delovanja teh patrulj se ravnokar začel. Iz ministrstva za zunanje zadeve so sporočili, da bo izvedbeni sporazum za to podpisan prihodnji teden, in potrdili datum, ki ga je navedel Salvini.

Policija in policijski minister  na slovenski strani, Boštjan Poklukar pa je seveda naložil direktorici uniformiranega dela policije Tatjani  Bobnar izvedbo nadzora na območju PU Koper in PU Nova Gorica.

Dalo bi se sklepati iz že do sedaj znanega da kompletna vlada, posebej zunanje in notranje, da intenzivno na  popolnoma zgrešeni platformi, dejalo iz Slovenije bodoči »hot spot«, ali v drugačnem smislu migrantski žep in slepo črevo, kot »satisfakcija« za pomoč in prizadevanje pri ustavitvi  migranstskih tokov. To mi »nujno«rabimo.  Naši vladni puhloglavi filantropi pa že »žanjejo« čestitke za dosežek brez primere, svet pa se jim posmehuje  če je le priložnost za to.

»Združena Evropa"  pa se vedno bolj kaže le kot možnost trga za razvite članice, problemi pa ostajajo marginalcem. Žalostno. To v primeru  Slovenije še kako velja.

Slovenija od kot politične slepote tvoje, in do kdaj?

Vane K. Tegov

Galerija slik

Zadnje objave

Sun, 15. Dec 2019 at 16:59

0 ogledov

Gal nujno potrebuje pomoč! Do sedaj se je nabralo 73.000 evrov. Kaj je s pomočjo Palčice pomagalčice?
Za Gala zbrana polovica zneska!Denar za Gala, po fiasku s kradljivo humanitarko Natašo Švikart zbira Nadškofijska Karitas Maribor. Za Gala je na našem transakcijskem računu zbranih približno 73 tisoč evrov, točno 72.965 evrov,” pojasni predsednik mariborskega Karitasa Branko Maček. Od tega je bilo nekaj manj kot 51 tisoč evrov prek SMS-ov zbranih še prek društva Maus, a so jih operaterji po sklepu sodišča zaradi kazenskega postopka proti Nataši Švikart nakazali na račun Karitasa. To je skoraj polovica. Humanitarno društvo Palčica pomagalčica ima pri pomoči Galu zadržke?Za rehabilitacijo pri dr. Paleyju, pri katerem vztraja Galova mama, potrebujejo 150.000 evrov. Lepo bi pa bilo, če bi bil preostanek denarja namenjen Galu, a ima Društvo Palčica Pomagalčica, ki je zbiralo denar za Krisa, trenutno zadržke. Predsednica društva Larisa Štoka za 24 ur pojasni: ”Odločili smo se, da si pri tej zgodbici, tako kot tudi pri vseh ostalih, vzamemo čas, da najprej prisluhnemo medicinski stroki.”         Sporočamo, da je trenutno na TRR Nadškofijske karitas Maribor zbranih 72.837,26 € za Galovo operacijo rok. Hvala vsem, ki ste že darovali za Galovo operacijo rok in en velik PROSIM tistim, ki še boste v teh predprazničnih dneh s svojim darom Galu omogočili novo upanje. Ko gre za zdravje otroka se v Sloveniji prevečkrat odlaša. Upajmo le, da se bo tudi za Gala našla rešitev. Vir: e-maribor.si

Sun, 15. Dec 2019 at 16:24

0 ogledov

Podnebna konferenca v Madridu s povsem neambicioznimi zaključki
Kot poroča portal Euronews, se je konferenca v španski prestolnici končala s skromno deklaracijo in neambicioznim klicem državam. 196 delegatov je sprejelo okvirni dogovor o podnebju, s katerim so države pozvali k sprejetju višjih ciljev za omejitev izpusta toplogrednih plinov in pomoči revnim državam, ki že občutijo podnebne spremembe. Vendar pa so ključni dogovor o svetovnem trgu ogljika prestavili na podnebno konferenco, ki bo naslednje leto v Glasgowu na Škotskem. Trg ogljika je primerljiv s trgovanjem z emisijami v EU-ju, saj lahko države z manj izpusti prodajajo pravice državam z več izpusta. Dvotedensko podnebno konferenco, ki bi se morala končati v petek, so delegati podaljšali za 40 ur, zaradi česar je bila konferenca v Madridu med najdaljšimi v 25 letni zgodovini. V okviru aktualnih razprav o KLIMATSKIH SPREMEMBAH kot posledici onesnaževanja ozračja oz. izpustov CO2, tudi na končani konferenci Združenih narodov v Madridu, velja spomniti na naslednji dogodek: Junija 2007 je tuje veleposlanike v Atenah tedanji Predsednik Vlade Grčije  povabil na srečanje in pogovor z Al Gorom, okoljskim aktivistom, nekdanjim podpredsednikom ZDA, dobitnikom Oskarja za dokumentarni film “Neprijetna resnica” ter pozneje tudi Nobelove nagrade za mir. Ob tej priložnosti je Gore med drugim povedal, da učikovit spopad z onesnaževanjem ozračja in klimatskimi spremembami ne bo mogoč brez aktivnega sodelovanja Kitajske in Indije kot največjih držav po številu prebivalcev in onesnaževalk okolja. Aktualni podatki kažejo, da so od sprejetja “Kjotskega protokola" leta 2005 izpust CO2 najbolj zmanjšale ZDA (za 12%), Nemčija (za 11%) in Japonska (10%), medtem ko ga je Indija povečala za 105,8%, Kitajska pa za 54,6%! Znanstveniki so izračunali, da bi se morali izpusti emisij zmanjšati za 7,6 odstotka letno, začenši naslednje leto, če bi želeli doseči cilj Pariškega podnebnega dogovora in zvišanje povprečne letne temperature za manj kot dve stopinji Celzija glede na predindustrijsko obdobje oziroma za prizadevanj k 1,5 stopinjam Celzija. Trenja na podnebni konferenci so izbruhnila med manjšimi državami (ki trdijo, da znova niso bile slišane) in državami v razvoju, ki so med večjimi onesnaževalkami okolja. Gospodarstveniki menijo, da bi dovolitev podjetjem in bogatim državam, da vlagajo v ukrepe za zajezitev izpusta emisij v ozračje, kot je zaščita gozdov, v revnejših državah lahko postal ključni ukrep pri zniževanju emisij pod pogojem, da je takšno ravnanje pregledno.          

Sun, 15. Dec 2019 at 15:34

0 ogledov

Na slovenskih železnicah z današnjim dnem nov vozni red
Nov vozni red v potniškem prometu Slovenskih železnic (SŽ), ki velja med 15. decembrom in 29. avgustom prihodnje leto, prinaša nekaj pomembnih sprememb v notranjem in mednarodnem prometu. Hitreje med Hodošem in KopromNa SŽ izpostavljajo krajši potovalni čas vlaka med Hodošem in Koprom, spremenjen in podaljšan koledar voženj kopalnega vlaka v Koper in Pulj ter tudi krajši potovalni čas mednarodnega vlaka InterCity Cittadela (IC 247/246), ki vozi med Ljubljano in Budimpešto. Veljavnost voznega reda od 15. decembra 2019 do 29. avgusta 2020. Namesto nadomestnih avtobusov ponovno vlakiV notranjem prometu bodo med Zidanim mostom in Laškim namesto sedmih nadomestnih avtobusov ponovno vozili vlaki, voziti bo začel dodatni večerni vlak proti Kamniku (odhod iz Ljubljane ob 21.15 (vlak 3192) in povratek iz Kamnik Grabna ob 22:07 (vlak 3197), večerni vlak št. 3299, ki je vozil le do Grosupljega (odhod iz Ljubljane ob 19.33), pa bo podaljšal vožnjo do Ivančne Gorice. Vlaka 502/503 (Hodoš-Ljubljana-Koper) bosta tudi z novim voznem redu vozila z garnituro Pendolino, kar bo skrajšajo čas potovanje za 46 (vlak 503) oziroma 76 minut (vlak 502), saj so ukinjeni nekateri postanki vlaka. Nadomeščeni bodo z lokalnim vlakom.Med 18. aprilom in 27. septembrom prihodnje leto kje spremenjen in podaljšan koledar voženj kopanega vlaka v Koper in Pulj, nova bosta vlaka št. 2202, ki bo med tednom iz Zidanega Mosta proti Ljubljani odpeljal ob 8:50, in št. 2280, ki bo vozil vsak dan ob 21.05 iz Dobove proti Ljubljani. Dodaten jutranji vlak ob koncih tedna se obeta iz Logatca proti Ljubljani, in sicer iz Ljubljane (št. 2634) z odhodom ob 5.30 in povratku v Ljubljano (št. 2635) ob 7. uri. Vlak št. 3220 vozi iz Metlike (prej Novo Mesto Šmihel) z odhodom iz Metlike ob 8.18 in prihodom v Ljubljano ob 10.56. Krajše potovanje med Ljubljano in BudimpeštoNekaj sprememb bo tudi v mednarodnem prometu, kjer na SŽ izpostavljajo, da bosta od 15. decembra med Ljubljano in Reko (Opatijo) spet vozila dnevna vlaka številka 482 in 483. Z vlakom InterCity Cittadela (IC 247/246), ki vozi med Ljubljano in Budimpešto, bo potovanje proti Budimpešti krajše za 24 minut, iz Budimpešte proti Ljubljani pa za 9 minut. Tudi vlaki v smeri Italije in obratno bodo vozili z novim voznim redom, in sicer iz Ljubljane proti Trstu, v novem voznem redu bo moč najti dnevne direktne povezave v smeri Avstrije do Gradca, Dunaja (z zvezami za Prago, Brno, Bratislavo, Varšavo) Salzburga, v smeri Nemčije do Münchna (z zvezami za Pariz, Bruselj, Amsterdam, Koebenhaven in drugih mest v Nemčiji) in Frankfurta, v smeri Madžarske do mest Zalaegerszeg, Veszprem in Budimpešta, v smeri Hrvaške do Zagreba (z zvezami za Split) in v smeri Srbije do Beograda in naprej.V okviru ponudbe nočnih vlakov so povezave z nočnima vlakoma s spalniki in ležalniki v smeri Züricha ter proti Salzburgu, Münchenu ter Beogradu, poleg povezav do letališč Gradec, Frankfurt, Dunaj in München, pa je z Ljubljano povezano tudi letališče Trst v Ronkah. Vir: SŽ

Sun, 15. Dec 2019 at 11:05

0 ogledov

Na prvem Ljudskem srečanju v Mariboru visoka udeležba in odlično vzdušje članov in simpatizerjev SLS in NLS
Maribor, 14. december 2019 – Ob visoki udeležbi in odličnemu vzdušju je v Mariboru potekalo prvo Ljudsko srečanje, na katerem so zbrane nagovorili predsednik SLS Marjan Podobnik, podpredsednik SLS in evropski poslanec Franc Bogovič in drugi predstavniki vodstva SLS, Franc Kangler iz Nove Ljudske stranke, s katero bo SLS oblikovala skupno listo za prihodnje volitve, ter zunanji podporniki SLS.   Osrednji temi prvega Ljudskega srečanja sta bili prizadevanje za vzpostavitev pravne države in zavzemanje za skladnejši regionalni razvoj, kot dva temelja za uspešno izkoriščanje razvojnih potencialov Slovenije. Predsednik SLS Marjan Podobnik je v nagovoru posebno izpostavil pomen sodelovanja in povezovanja vseh, ki so pripravljeni sodelovati pri reševanju konkretnih problemov ljudi. Zaključil je z mislijo blaženega Antona Martina Slomška, ki je na koledarju SLS za leto 2020: »Bodi v svoji besedi resničen, v dejanju pravičen«. Po besedah predsednika NLS Franca Kanglerja se je ljudska stranka v preteklosti vselej borila za podeželje in pri tem vedno plačevala ceno. Kot je dejal, so z vsemi topovi udarili po njih, ko so se borili za regije in decentralizacijo Slovenije, pa so vse to do danes preživeli. "Glede na to, da je Slovenija danes ugrabljena, centralizirana in se v njej kljub demokraciji in članstvu v EU kršijo človekove pravice, smo vsi odgovorni za to, da se borimo za boljši jutri ter za pravično in pošteno državo," je dejal Kangler. Prepričan je, da nihče v njihovih vrstah ni proti migrantom ali nacionalist, a Slovenija ima svoj red in ustavo. Če se ga moramo držati slovenski državljani, potem se ga naj držijo tudi vsi tisti, ki stopijo na naša tla, je še dodal. Tudi njihov evropski poslanec Franc Bogovič ni mogel mimo vprašanja migracij. "Politika odprtih meja se je pokazala kot zgrešena. Na srečo je ta čas zdaj mimo in tudi tisti, ki so pred leti na to prisegali, zdaj vedo in stavijo na to, da je mejo treba znati varovati," je dejal Bogovič in pri tem omenil nujnost zaustavitve tihotapcev, ki naj bi lani obrnili več kot 40 milijard evrov na račun migrantov. Evropa kot najbolj želena celina ne more sprejeti toliko ljudi, kot bi jih rado prišlo, je še dodal. Bogovič je glede skladnega regionalnega razvoja poudaril, da je SLS lahko ponosna na svoje preteklo delo, saj ima še vedno največ županov, prav občine pa so po njegovem tiste, ki so razvile Slovenijo. Opozoril je še na preslabo črpanje evropskega denarja ter na to, da bo potrebno v prihodnji finančni perspektivi narediti veliko več. Pred osrednjim delom mariborskega srečanja sta potekala volilna občna zbora Slovenske kmečke zveze pri SLS, kjer je bil za predsednika izvoljen Rok Sedminek iz Spodnje Savinske doline, in Društva SKZ, kjer je bil za predsednika izvoljen Miroslav Kosi iz Ormoža. Na obeh občnih zborih je bil izpostavljen pomen poenotenja delovanja kmetov in vseh drugih, ki izhajajo iz SLS in delujejo v različnih kmečkih in podeželskih organizacijah, v korist slovenskih kmetov, slovenskega podeželja in s tem tudi v korist celotne Slovenije. Izpostavljena sta bila tudi pomen prizadevanja za večjo samooskrbo s hrano in pomen povečanja predelave slovenskega lesa za doseganje čim večje dodane vrednosti. Vir:sls.si

Sun, 15. Dec 2019 at 10:20

0 ogledov

Kočevska reka in postroj pred 29. leti odločilna za osamosvajanje Slovenije
Res je. Tukaj se je začelo. Čez tri dni bo natanko 29 let od prvega postroja, prav tukaj tako kot danes na tem poligonu, danes imenovanim Spominski park MSNZ(Spominski park Manevrske strukture Narodne zaščite). S tem so dali jasno sporočilo, da so pripravljeni izbojevati in  braniti pot v samostojnost Slovenije.  Prav zato smo se danes zbrali da še enkrat oziroma devetindvajsetič obeležimo trenutke ko so ti junaki tukaj prvič stali in bili pripravljeni dati svoja življenja. Takrat je, kot že pravi skoraj ponarodeli stavek takratnega predsednika Vlade Lojzeta Peterleta, »zadišalo prvič po slovenski vojski«. Nekateri od teh fantov so bili danes med nami. In prav zato globok poklon in vsa čast za junaška dejanja v usodnih časih  za osamosvajanje in osamosvojitev Slovenije. Veseli smo da smo se danes zbrali v tolikšnem številu vsi tisti, ki nam je takrat bila, je ves čas in tudi bo, Slovenija  naša najbolj intimna opcija. Takrat pred 29 leti ni bilo njenega vrhovnega poveljnika oboroženih sil, tudi danes taisti nekdanji poveljnik ni bil tukaj, ampak je imel pomembno delo, »šenkavanje« državljanstev, in pomoči pri krajšanju časa do pridobitve le tega za eminentno vrhunsko » tretjeligaško«  avstrijsko političarko za slovensko rabo ker je baje od »nacionalnega« interesa. Veseli smo bili prisotnosti Boruta Pahorja, sedanjega vrhovnega poveljnika slovenske vojske. Poleg Lojzeta Peterleta se je slovesnosti udeležil tudi nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel. Dr. Božo Predalič, generalni sekretar in član predsedstva Združenje VSO,  je uvodoma nagovoril in pozdravil vse prisotne. Izpostavil je pogum tistih, ki so 17. decembra stali v prvem postroju Slovenske vojske: »Verjamem, da jim tedaj ni bilo prijetno, to so bili negotovi časi.« spomnil je še, da so s tem dejanjem veliko tvegali, saj bi lahko takrat intervenirala jugoslovanska armada, »toda stali so tu, odločeni, da branijo slovensko samostojnost, s čimer so se zapisali v slovensko zgodovino«. Obžalovanja vredno in  politično indolentno to  da v normalnih državah bi se ob takšni svečanosti pričakovala tudi prisotnost obrambnega ministra Karla Erjavca, pa tudi drugih visokih predstavnikov Vlade RS, ki bi morali  znati in čutiti pomembnost tega trenutka in prostora v Kočevski Reki. Ne oni rajši vidijo da so nekje v zelo intenzivnih pogovorih  z Kitajci ali da  rešujejo brezposelni status »vojakinje »Mlinar. Žalostno in pomenljivo. Zaključil je, da takrat, ko bodo Slovenijo zopet vodili ljudje, ki so jo ustvarjali in jo imajo radi, bodo ti zgodovinski trenutki zopet pridobili na pomenu: »Dragi prijatelji, čutim, da je ta dan vedno bližje«. Osrednji, slavnostni govorec je bil Igor Bavčar, med osamosvojitvijo in pripravami nanjo  v minister za notranje zadeve   v svojem govoru je povzel dogodke izpred slabih treh desetletij in izpostavil, da je bil začetek 90. let prelomen tudi v smislu razkola in travm nacije. Demos namreč v ospredje ni postavljal politične pripadnosti, pač pa pomen lastne državnosti kot odgovora na izzive časa. Veličina naše vojne je v tem, da smo delali manj napak kot JLA. In da smo se zanesli nas. Se nismo pogajali o tem ali jih lahko napademo in ali smo lahko samostojni.  Da smo lahko delovali kot več 20.000 glava MSNZ, gre zahvala ravno tem, ki so že 17.12.1990 stali tu. Tokrat smo se zanesli na svoj občutek da prav za prav ničemer  ne grešimo ker branimo in hočemo nekaj kar bi že morali imeti svojo samostojno in neodvisno državo. Samoumevnost EU in zavezništvo Nato ni tako trdna in zagotovljena ampak sta veliki preizkušnji. Z odhodom Velike Britanije iz EU se  dejansko evropska konstrukcija maje. "Ocenjujem, da so procesi, ki so nastali, nepovratni in bodo temeljito spremenili podobo, ki smo je bili vajeni 30 let, podobo Evrope, v katero smo tudi mi vstopili, prvič kot svoboden narod," je pojasnil. Slovenija se pravzaprav mora zanesti na svoje potenciale v ljudeh znanju in tisto kar je v narodovem genomu zapisano, marljivost, pridnost in navezanost na Slovenijo. Delati moramo vse da mlajše generacije obdržimo doma z vso uporabnostjo njihovih potencialov. Če nam to uspe, smo »usojeni« na lepšo prihodnost, našo sedanjo in od zanamcev. Podžupan Občine Kočevje Gregor Košir, kot predstavnik občine gostiteljice vsakoletnega postroja tu v Kočevski reki,  je dejal, da je Kočevska skozi zgodovino dolga leta bila upravljana pod posebnim režimom, »toda zahtevne razmere so še dodatno krepile domoljubje in ohranjale upanje, da bomo nekoč Slovenci edini gospodarji na svoji zemlji«. Za kulturni del programa  je poskrbel dramski igralec Roman Končar  ter člani trobilnega  kvinteta Orkestra Slovenske vojske. Združenje za vrednote slovenske osamosvojitev kot nosilec vsakoletnih aktivnosti povezane z postrojem  in ohranjanju spomina na postroj pred skoraj tremi desetletji mora še naprej delati pravna tem , na krepitvi vedenja o pomenu dogodkov izpred 29 leti. Današnja slovesnost pod imenom »Prihodnost pripada pogumnim« pomeni prav to. In če bo potrebno dejanje poguma bo ponovljeno. Dejanje poguma ni  dejanje po naročilu, kot lahko naročiš pico ali taksi. Če ga premoreš si domoljub in to ostaneš. Tega prijetnega notranjega čuta je treba negovati, navzven kazati in nič se ga sramovati. Danes je bilo tega v zadostnih količinah. Naj   tako tudi ostane,  z pogumom in drznostjo do lepše prihodnosti! Vane K. Tegov

Sat, 14. Dec 2019 at 18:10

120 ogledov

FOTOREPORTAŽA - Celje: »20 let trajajoče zgodbe Pravljične dežele. In zgodb iz Pravljične dežele«
V Celju že 20 let vsak december oživi Pravljična dežela, ki je namenjena predvsem najmlajšim, pa tudi mladim po srcu. Gre za pravljično deželo polno doživetij za otroke, v njej pa najdemo tudi pravljične vile in pravljične junake, obiščejo jo tudi Božiček in gospa Božičkova ter Dedek Mraz. In kako so prišli na idejo in kdaj? Na prehodu v novo tisočletje so glave staknili posamezniki  ki sodelovali in delali na različnih področjih v mestu, se pogovarjali kaj in kako narediti nekaj novega v mestu, da bi bilo drugače, da ne bi samo tarnali ampak naredili nekaj drugačnega. Ljudje v mestu  z veliko mero odgovornosti so sprejeli  odločitev o mali Pravljični deželi, ki bi nosila  sporočila ki jih  zmorejo ljudje, ki vidijo in slišijo stvari, ki  prinašajo  v prostor prijaznost, utrip, lepa sporočila ki si jih želimo za njimi  hrepenimo in jih soustvarjajo v prazničnem času.  Staknjene glave so zmogli in premogli narediti veliko. Najbolj izstopajoča med temu glavami je glava idejne vodje,voditeljice kreatorke, motivatorke, in spritus movens gospe Vladimire Skale.  Ta glava je prisotna  tukaj ves čas, tudi danes,  s kučmo ali brez. Pravljično doživetje  in 20 let  pravljičnih zgodb Pravljične dežele  so si nekateri že ogledali na  razstavi, ki je  bila odprta 1. decembra  in  bo   odprta do 6. januarja 2020. Pridite v mesto in sestavite dosedanje s sedanjim. Danes je prav tako en pravljičen dan. Neutrudna Vladimira  Skale idejna tvorka in borka da vsakoletno  razgibanost decembrskih prazničnih pa tudi navadnih dni. In kako bo od danes pa 31 decembra? Poudariti je potrebno da je Pravljična dežela edini takšen projekt do sedaj, je in še bo v Sloveniji, ki ima v takšni obliki, obsegu in s takšnimi vsebinami za najmlajše v prazničnem decembrskem času. Imeli bodo animirane dogodke v dopoldanskem času med 10 in 12 uro ter popoldne med 17 in 19 uro. Otroke tako male kot velike  lahko popelje pravljična kočija. Prav  tako pričakujejo pravljične vlake iz Ljubljane, Zagreba in Maribora. Razgibani dnevi polnih pravljičnih doživetij ob navdušenju svojih staršev katerim se oči orosijo in zaiskrijo ob nepopisnem zadovoljstvu in uživanju svojih malčkov, se bo zaključilo z velikem Pravljičnem opoldanskim silvestrovanjem zadnjega decembra opoldne. V vmesnem času pa bodo Pravljične vile hodile v vaše domove, vaše misli in v vaše pravljično razmišljajoče glavice in vas spodbujale k obisku pravljične dežele. Vsi otroci, veliki in mali, vabljeni v Pravljično deželo v Celju, ne bo vam žal! V.K.T.
Teme
miro cerar ilegalne migracije šengen

Zadnji komentarji

APMMB2

Sobota, 23. november 2019 ob 06:03


Kljub ločenemu mnenju, kljub naporom, ki jih Gospod Klemen Jaklič vlaga v to, da bi ohranjal ugled ustavnega sodišča, se sodstvo z ustavnim sodiščem vred pogreza v mafijsko gnojnico. Sodstvo, posebno pa še ustavno sodišče, bi morala biti branik pravice in resnice, žal pa se vse bolj kaže, da tega nista zmožna. Franc Kangler je opozoril na anomalije, na zlorabo, ki jo je doživel na lastni koži. Lahko je njegova izpoved resnična, lahko pa tudi ne. Bistveno je to, da je v javnosti pod prisego podal grozljivo izjavo, ki naravnost zahteva popolno razjasnitev. To pa preprečuje ustavno sodišče. Kdo pa prikriva in prperečuje resnici , da pride na dan? Tisti, ki je sokriv, ali pa ima interes da zatira resnico. Če to počne, je enak storilcu, je njegov partner. To kar je opisal Kangler je kriminal. Velja tako dolgo,dokler njegove izjave nekdo ne postavi na laž. Zaenkrat jih še ni in samo, če se dokaže, da Kangler laže, je mogoče ustavnes odnike razbremeniti sodelavanja pri kriminalnem početju sodnikov, ki so se znašali nad Kanglerjem. Iz te povsem razumne ugotovitve , bi torej moral biti prmarni interes ustavnega sodišča, da se primer Kangler razčisti. popolnima irelevantno je, ali na sodišču, ali na državnozborski komisiji. Popolnma vseen je, kje bo resnica svtopila na plano. Ustani sodniki očitno želijo preprečiti resnici, da pride na plano. Torej tajijo, prikrivajo. Od tu dalje ni daleč do laži. Naj jih posvarim s primerom. Poznamo povojne poboje in zločine. Še danes jih prikrivajo, a zločini prihahajo na dan. Ne da se jih prikriti. Ali si ustavni sodniki želijo, da bodo nekoč, morda prekmalu spoznani za sokrive in za sdelavce pri kriminalu, ki so ga uganjali sodniki, tožilci in policisti, ki so se izživljali nad Kanglerjem. Ali so ustavni sodniki res tako naivni in neuli, da se ne zavedajo posledic?
Danilo Papič

Sobota, 16. november 2019 ob 15:31


Gospa Romana Tomc, pokojninske problematike ne razumete, ali pa se delate, da je ne razumete. Pravite, da je slovenski pokojninski sistem nevzdržen. Če ga vzdržujemo, je očitno vzdržen! Saj nečesa, kar je nevzdržno, ne bi mogli vzdrževati. Demografski sklad bo potuha! Ustvarjal bo napačen vtis, da nekje en velik kup denarja čaka na upokojence; treba ga bo samo še razgrabiti. Le kdo bi ob tem kupu denarja pomislil na kakšno pokojninsko reformo! Če imamo kup denarja, ne rabimo nobene pokojninske reforme, bo rekel Janez Janša. Demografski sklad problema ne bo rešil, ampak ga bo zamaskiral. Demografski sklad je samo prelaganje denarja iz levega v desni žep. Kar ne bi bilo nič narobe, če demografski sklad ne bi povečeval apetitov. "Kadarkoli zmanjka denar, vlada poseže po dodatnem denarju, ki ga vzame drugim. S takšnim načinom pokrivanja lahko v naslednjih treh letih pride do kolapsa pokojninske blagajne", pravite. Dva stavka, ki sta med seboj nelogično povezana: ravno zaradi tega polnjenja pokojninske blagajne iz proračuna NE BO prišlo do kolapsa pokojninske blagajne, sicer pa bi! "Odpraviti je treba razloge, ki pripeljejo do diskriminatornega razmerja med pokojninami žensk in moških", pravite. Nobenih razlogov, ki pripeljejo do diskriminatornega razmerja med pokojninami žensk in moških, ni treba odpravljati, ampak je treba odpraviti diskriminatornost samo! Bojim se, da se boste pri odpravljanju razlogov, ki pripeljejo do diskriminatornega razmerja med pokojninami žensk in moških, tako izčrpali, da vam bo zmanjkalo energije za odpravo diskriminatornosti same. Zato pustite razloge, ki pripeljejo do diskriminatornega razmerja med pokojninami žensk in moških, in odpravite diskriminatornost samo! Gospa Tomc, ali Vi razumete razliko med poviševanjem pokojnin in pokojninsko reformo? Janez Janša, recimo, tega dvojega ne razlikuje. Dovolite, da Vam povem razliko. Poviševanje pokojnin pomeni aktivni generaciji več vzeti in to dati upokojenski generaciji. Pokojninska reforma pa pomeni upokojenski generaciji dati več, ne da bi več vzel aktivni generaciji. Naj to ilustriram z bencinskim motorjem. Prispodoba za poviševanje pokojnin: da bom prevozil več kilometrov, moram natočiti več bencina. Prispodoba za pokojninsko reformo: Izboljšam motor (povečam izkoristek motorja) in z ENAKO količino bencina prevozim VEČ kilometrov.
APMMB2

Nedelja, 3. november 2019 ob 06:08


Menim, da je slovensko sodstvo katastrofa, tako za državo, kot za državljane. To, kar vemo o nepravilnostih je le vrh ledene gore. To niso izjemni eskcesi, to so pravila. Kaj pa so vzroki za takšno porazno stanje? Prav gotovo jih je več. Prvi in zelo pomemben je neustrezno šolstvo. Sodniki so pravniki in izobražujejo se na pravnih fakultetah. Pred vsem ljubljanska je okostenela, zastarela in ne sledi stvarnemu življenju. Podobna je speializacija, ča lahko tako imenujemo pravosodni izpit. Ta je namenjen piflanju že prežvečene materije. Pifl na pifl je črkobralstvo. In to je vzrok za številne polomije in katastrofalne napake, ki jih trpijo tisti, ki jih je povorzilo krivosodje. Sodniki so bolj ali manj anonimni, zato pa se bolj izpostavljajo pravniki v državnem zboru. Najmarkantnejši so Zorčič. Kociprova in Heferletova. Te si bom vzel na muho, ker javno hvalijo in ščitijo slovensko pravosodje. Vsi trije so verzirani pravniki s pravosodnim izpitom in zelo blizu pravosodja. Vprašanje vseh vprašanj na področju pravosodja je danes: ali lahko preiskovalna kommisija državega zbora posega v pravosodje in preiskuje delo sodnikov? Vprašanje je doseglo sam vrh - Ustavno sodišče. Ustavni sodniki bi naj bili vrh sodstva in pravodosnega znanja. Skoraj vsi so doktorji pravanih znanosti, skoraj vsi izhajajo iz profesorskih vrst in med njimi je celo sakademik. Torej vrh! Sedaj pa preprosto vprašanje: Ali lahko zakonodajna veja posega v sodno vejo oblasti? Logika pravi: lahko!!!! Zakaj, če lahko sodna veja posega v zakondajno, lahko tudi zakonodajna posega v sodno. Poslance je mogoče obsoditi. Poslanci so že bili obsojeni. Poslanci so celo že odsedeli zaporne kazni. Ali so sodniki nedotakljivi? Jih ni mogoče obsoditi? Po načelih, ki jih razlagajo črkobralski doktorji znanosti z akademikom vred. so sodniki nedotakljivi in nad njimi je le modro nebo. K temu se pridružuje tudi omenjena trojica jurišnih poslancev. Pa ni tako. Nihče v demokratični družbi ni in ne more biti nedotakljiv. Če krši ustavo in zakone mora za to odgovarjati. Tud sodniki in tudi tožilci. Ker profesorji tega ne vedo in tudi ne akademik, kar je v nebo vpijoča sramota, naj pojasnim: Tudi sodnik, ali tožilec se lahko spozabi in krši zakone. Torej mora biti procesiran in kaznovan. Proces lahko sproži tožilec, prestopke pa odkrije policija. Torej mora biti sodnik na razpolago izvršilni veji oblasti. Je jasno dragi ustavni sodniki? Ker težko dojemate enostavne stvari, naj vam pojasnim z drastičnim primerom, za katerega upam, da se ne bo zgodil, pa vndar zazardi nazornosti: če bi na primer sodnik ubil nekoga, po vašem prepričanju za uboj ne more odgovarjati. Sodniki niso pooblaščeni za preiskavo, niti za vlaganje obtožbe. Kdo naj potem to stori, če izvršna veja oblasti ne more posegati v sodno vejo? Pa se vrnimo v realni svet. Očitno so sodniki, tožilci in policiti zagrešili vrsto nepravilnosti in kršili ustavo in zakone pri obravnavanju Franca Kanglerja. Sami sebi ne bodo sodili in se ovajali. In tega se strumno držijo. Kljub temu, da so nihov prestopki znani in javnosti prezentirani, ne storijo nič, da bi jih sankcionrali. Zato se je državni svet odločil, da naroči parlamentarno preiskavo. To pa zavirajo poslanci, pred vsem trije omenjeni, ki se imajo za vh pravne znanosti v parlamentu. Potem so tožilci, ki so preko vrhovnega tožilce sprožili ustavni spor in sveda tudi sodniki, ki jim je delno že ugodilo ustavn sodišče, ki očitno ne ve, da v demokraciji tudi za sodnike velja, da so odgovorni, če se prekršijo zoper zakone.. Če ustavni sodniki ne znajo čitati ustave, potem je to katastrofa. In dejansko ne znajo ,saj ¸34 člen ustave govori, da je sodnike možno procesirati. Res je, da so pravniki v tem členu spisali takšno dikcijo, ki je težko razumljiva, vednar bi morala biti dovolj jasna vsaj ustavnim sodnikom. Če ne znajo razumeti, kaj so jim napsiali njihovi kolegi, je zelo žalostno. Sicer še ni prepozno. Iz zagate se lahko izmažejo, če s končno odločitvijo le omogočijo parlamentano preiskavo. V kolikor tega ne bodo storili, bodo pokazal, da ne razumejo zakonodaje, da so črkobralci in ljudje se bomo lahko upravičeno vprašali, ali so takšni lahko ustavni sodniki? Če celo akademski naziv ne zadošča, za to, da akademik prečita in tazume preprosti člen ustave.

Prijatelji

Branko GaberAndrej Magajna

NAJBOLJ OBISKANO

Zunanja politika: »Miro Cerar in njegov novi diplomatski »prdec"