Razglednica je po definicije SSKJ kartonček s sliko na eni strani za krajša sporočila po pošti. Razglednice so in še vedno pošiljamo ob različnih priložnostih. Prav posebno priljubljene so božične razglednice.

Z njimi pokažemo, da ljudje hrepenimo po nostalgiji. Starinske razglednice nakazujejo veliko več božičnega vzdušja, kakor lepe pisane moderne voščilnice.

Tudi današnje elektronske čestitke z dodano glasbo ne izbrišejo sledu starih romajočij voščilnic. Uporabljajo le sodoben kanal sporočanja.

 

Slovenci radi pogledamo slike in znane razglednice slikarja Maksima Gasparija. Ob Gasparijevih ilustracijah in slikah so zrasle generacije rodov, ki so prerisovale Gasparijeve podobe in se navduševale nad njegovimi motivi ter jasno, a vendar mehko risbo, s katero je znal v nekaj potezah pričarati milino dekliškega obraza, vedrino kmečkega človeka pri delu ali idiličnost domačega kraja.

Maksim Gaspari (1883 -1980) in njegovi dunajski kolegi so se slikanja razglednic lotili v začetku dvajsetega stoletja, ko na naših policah ni bilo drugega kot kič tujega izvora. Razglednico oziroma ilustrirano dopisnico so hoteli spremeniti v nekaj več kot zgolj kartico za pošiljanje pozdravov. Dati so ji hoteli umetniško vrednost. Mislili so, da si preprost človek slike ne more kupiti, razglednica pa lahko zaide v vsako hišo. In v tem je veličina njihove odločitve.

Za malo denarja si je lahko vsakdo privoščil razglednico, drobceno umetnino, ki je, opevajoč domači kraj, poveličevala kmečko delo od jutra do večera, ob petkih in svetkih, od pomladi do zime in od rojstva do smrti. Gaspari je šel pri tem najdlje.

Na eni strani se je naslonil na tradicijo ljudskih noš in sporočilo ljudskih pesmi, na drugi pa se je sprehodil ob vseh pomembnih mejnikih slovenskega naroda. Največjo priljubljenost je Gaspari dosegel z upodobitvijo narodnih motivov, letnih časov, slovenskih Madon ter božičnih in velikonočnih šeg in navad, ki jih je slovensko ljudstvo vselej obhajalo s posebno prisrčnostjo.

Zato njegove razglednice, porojene iz ljubezni do slovenskega človeka in življenjske radosti, govorijo narodovi duši in zadenejo tako izobraženca kot preprostega človeka. 491 razglednic na tej razstavi nas popeljejo skozi letne čase in ljudske običaje, kot nam jih je ohranil Maksim Gaspari in so spomin na toplino domačnosti, ki je s pošiljanjem teh razglednic prišla v vse konce sveta, kjer živijo Slovenci.

 

V knjigi Bogastvo razglednic je objavljenih okoli 400 avtorjevih razglednic različnih motivov.

 

Mirjana Ivanuša-Bezjak