Kolesarska pot po Mislinjski dolini sodi med infrastrukturno najbolje urejene kolesarske poti v Sloveniji, saj poteka po delu trase opuščene železnice Otiški Vrh–Velenje. Trenutno je urejena v dolžini 24 km, in sicer med Otiškim Vrhom, Slovenj Gradcem, Mislinjo in Gornjim Doličem. Na tem delu je bila v letu 2017 označena z novimi usmerjevalnimi tablami v rdeči barvi in logotipom Štrekne.
 Pot, katere podlaga je na celotni dolžini asfalt, poteka kot ločena kolesarska površina in je zaradi varnosti še posebej primerna za družine z otroki in starejše. Ob njej je urejenih več počivališč.

V smeri Gornji Dolič-Otiški Vrh je kolesarska pot prvih 400 metrov urejena ob glavni cesti, nato pa se nadaljuje po trasi opuščene železnice, na katero se priključimo po 400 metrih blagega vzpona. Sledi eden najatraktivnejših odsekov, saj se peljemo skozi dva železniška predora in prečimo kamnit viadukt. Po slabih dveh kilometrih prispemo v Mislinjo, kjer je v nekdanji železniški postaji urejeno gostišče v duhu stare železnice.
 


Kolesarska pot se v blagem spustu nadaljuje proti Slovenj Gradcu, ki je od Mislinje oddaljen deset kilometrov. Kolesarimo po Mislinjski kotlini, mimo travnikov, polj, skozi gozd ter mimo vasi. Vseskozi nas spremljajo pogledi na Pohorje in Uršljo goro. V Šmartnem pri Slovenj Gradcu lahko s Štrekne zavijemo proti Pohorju (Kope) do podružnične cerkve sv. Jurija. Ta v svoji notranjosti skriva atraktivno predstavitev ostankov zgodnjesrednjeveške cerkve iz 9. oz. 10. stoletja in hkrati predstavlja »koroški tip« romanskih cerkva s kornim, tj. vzhodnim zvonikom. Od Štrekne do cerkve sv. Jurija moramo kolesariti slab kilometer in pol po asfaltni cesti, pri čemer je zadnjih 500 m precej strm klanec.

V mestu Slovenj Gradec Štrekna omogoča dve poti – prva vodi mimo mesta, druga skozi srednjeveško mestno jedro. Obe varianti sta označeni z novimi usmerjevalnimi tablami.

Staro srednjeveško mestno jedro Slovenj Gradca ima poseben pomen in vrednost. Njegova največja vrednota in posebnost je razmerje med odlično ohranjenim srednjeveškim urbanizmom in njemu vedno znova prilagojeno arhitekturo (Fister, 1991). Med znamenitosti Slovenj Gradca spadajo rojstna hiša Huga Wolfa, Koroška galerija likovnih umetnosti, Koroški pokrajinski muzej ter cdrkvi sv. Elizabete in Sv. duha. Na robu starega mestnega jedra, pred leti je bilo razglašeno za najlepše v Sloveniji, stoji dvorec Rotenturn, danes sedež občinske uprave. V neposredni bližini Slovenj Gradca, nad Starim trgom, je cerkev sv. Pankracija. Do tega odličnega arhitekturnega spomenika zgodnje gotike iz sredine 13. stoletja se je najbolje kar sprehoditi, saj nas na Grad vodi prijetna pohodna pot, ki se vije od cerkve sv. Radegunde v Starem trgu, mimo baročnih kapelic Križevega potu, do nekdanjega Gradu, iz katerega je kasneje nastala cerkev.
 

Iz Slovenj Gradca Štrekna vodi v proti Dravogradu (9 km). Na robu mesta se zapeljemo po obnovljenem nekdanjem železniškem mostu. Kolesarska pot se blago spušča ob reki Mislinji, mimo polj do Otiškega Vrha, kjer zadnji kilometer in pol poteka kot kolesarska steza ob glavni cesti. Štrekna se trenutno konča pri nekdanji železniški postaji v Otiškem Vrhu.
Kolesarjem brez manjših otrok priporočamo, da se zapeljejo še dva kilometra, prečkajo obnovljen kolesarski most na reki Dravi in si ogledajo staro trško jedro Dravograda ter počijejo ob Dravograjskem jezeru. Dravograd je izhodišče za kolesarjenje po Dravski kolesarski poti proti Avstriji (urejena kolesarska infrastruktura) ali Mariboru.