Kovanca za en in dva evro se, kakor vsi ostali kovanci, izdelujeta iz rondele ali blanketa. Beseda 'rondela' prihaja iz latinščine in pomeni okroglo ploščico. Beseda 'blanket' pa prihaja iz angleške besede 'blanks', kar pomeni prazno. Po definiciji je rondela prazna kovinska ploščica iz predpisane zlitine in točno določenih mer. V posameznih državnih kovnicah potem na takšno ploščico z močnim pnevmatskim kladivom vkujejo reliefni podobi na obeh straneh kovanca.

Rondele izdeluje kar nekaj velikih kovnic po svetu. Presenetljivo pa je, da skoraj 70% vseh rondel za eno- in dvo- evrski kovanec kujejo v kovnici Gurt pri mestu Klimovsk v Moskovski regiji v Rusiji. Preostalih 30% pa prihaja iz kovnice Birmingam Mint v Angliji in iz kovnice Poongsam Corporation v Južni Koreji.

Na naslovni sliki vidimo na levi strani rondele za kovance. Na desni pa je prikazana splošna stran kovanca za 2 evra in druga stran, kjer lahko vsaka država vkuje svoje motive. Tukaj je slovenski kovanec s silhueto Prešerna in verzom iz Zdravljice: »shive naj vsi narodi«.

Zdaj veste!

Pripravil Andrej Ivanuša