Na kratki popoldanski tiskovni konferenci PU Maribor, na kateri je vodja sektorja kriminalistične policije Andrej Kolbl predstavil prve podatke o nočnem brutalnem napadu na mariborsko okrožno sodnico Danielo Ružič, ni bilo postreženo z novim dejstvi. Kolbl je ponovil genezo nočnega dogajanja pred sodničino hišo v Pekrah, napad naj bi se zgodil okoli 1.15 po polnoči, ko naj bi jo ob prihodu domov počakal eden ali več neznanih storilcev.

Andrej Kolbl, ki po pooblastilu generalne direktorice policije vodi Sektor kriminalistične policije PU Maribor, je pojasnil, da »policija zelo resno obravnava napad na sodnico, ki se je zgodil ponoči v okolici Maribora.« Poteka aktivna obsežna preiskava mariborskih kriminalistov v sodelovanju z okrožnim sodiščem, nacionalnim forenzičnim laboratorijem in inštitutom za sodno medicino. Napad po 116. členu obravnavajo kot poskus umora.
 

Ružičeve naj bi se lotili  z zaenkrat še neznanim predmetom, ji povzročili hude telesne poškodbe po glavi in telesu. Odpeljana je bila na UKC Maribor, njeno zdravstveno stanje naj bi bilo sedaj že stabilno in več ni v smrtni nevarnosti. 

O motivih napada je po Kolblovih besedah še preuranjeno govoriti. Intenzivna kriminalistična preiskava potekam v dveh smereh, povezanih s službenim delom sodnice ali njenim zasebnim življenjem. »Kaj več o motivu trenutno še ne morem govoriti, saj je kriminalistična preiskava v zgodnji fazi, zato še poteka ugotavljanje okoliščin in zbiranje vesti,« je še dodal Kolbl in pozval, da se kakršnekoli informacije sporočijo na 113 ali anonimni telefon policije 080 1200. 

Daniela Ružič je sodnica na gospodarskem oddelku mariborskega okrožnega sodišča. V zadnjih letih je sodila v več odmevnih zadevah. Med drugim v odškodninski  tožbi DUTB zoper nekdanje vodilne v Probanki, v gospodarskem sporu med Iskro in Mestno občino Maribor glede prekinitve projekta radarji za odškodnino 12,8 milijona evrov ter v odškodninskih tožbah podjetja KND in občine Duplek proti avstrijskemu Verbundu zaradi škode v poplavah Drave leta 2012.

Po napadu na mariborsko okrožno sodnico Danielo Ružič se vrstijo ostri odzivi in obsodbe nasilja. Predsednik DS Alojz Kovšca je na Twitterju zapisal, da sta zakon in pravica nad silo. Predsednik SDS Janez Janša pa, da smo tokrat priča fizičnemu nasilju brez primere.