V južnokorejskem zimsko športnem središču Pjongčang se bodo 9. februarja s svečano otvoritvijo pričele 23. zimske olimpijske igre. Na njem se bo v  sedmih športnih panogah v petnajstih disciplinah pomerilo več kot 3000 športnikov in športnic iz 95 držav sveta. Zimske olimpijske igre v Pjongčangu, njihov moto je Passion. Connected  (''Povezana strast''),  bodo že osme, na katerih se bodo pod slovensko zastavo v boju za najvišja odličja potegovali slovenski športniki in športnice. Prvič so po osamosvojitvi slovenske barve zastopali na zimskih olimpijskih igrah v francoskem Albertvillu. Slovenska bera medalj na dosedanjih zimskih olimpijskih igrah se je ustavila pri številki 15, od tega sta bili dve zlati, 4 srebrne in 9 bronastih

Devet dni pred svečano otvoritvijo 23. zimskih olimpijskih iger v Pjongčangu je v pogovor za oddajo Sreda v sredo pristal predsednik slovenskega olimpijskega komiteja Bogdan Gabrovec. Za uvod v pogovor za slovensko javnost in medije seveda  »vroči kostanj« za OKS, povezan z nosilcem slovenske zastave na otvoritveni slovesnosti. OKS je v Facebook mnenjski kotel nacionalnega Vala 202 vrgel tri imena; biatlonca Jakoba Faka, smučarsko tekačico Vesno Fabjan in hokejista  Mitjo Robarja. In ni minilo dolgo časa, ko je Jakov Fak javno oznanil, da se  zaradi negativnih komentarjev na račun njegovih hrvaških korenin, odreka funkciji zastavonoše, kar je v slovenski javnosti izzvalo izjemno reakcijo. Danes je že znano, da bo zastavo nosila smučarska tekačica Vesna Fabjan.

Podatka o Vesni Fabjan kot nosilki slovenske zastave pred pogovorom z Bogdanom Gabrovcem še nismo imeli, pa vseeno nas je zanimalo, kaj oziroma kdo je bil boter Facebook kuhinje izbora nosilca državne zastave.

Da se v slovenskem olimpijskem komiteju skorajda pred vsakimi olimpijskimi igrami, naj si bodo letne ali zimske, soočijo s kakšnim neprijetnim dogodkom, je jel pojasnjevati Bogdan Gabrovec. »Ta dogodek v povezavi z Jakovom Fakom je zelo nezaželjen in neprijeten. Zelo sem žalosten, da je en del slovenske javnosti, ne govorim ne o športni in ne tudi o strokovni javnosti, temveč o splošni javnosti, pa tudi deloma o novinarski javnosti, ta naš poskus socializacije v slovenskem prostoru izbire med tremi ekvivalentnimi kandidati, ki bo na otvoritvi nosil največji simbol države, ki jo zastopa, doživel tako negativno reakcijo. V samem predizboru potencialnih kandidatov  marsikoga ni bilo zraven, predvsem iz objektivnih razlogov, ker imajo že naslednji dan športne obveznosti in to na lokacijah, ki so precej oddaljene od Pjongčanga, zato jih ne bo niti na otvoritveni slovesnosti. Zato se je ta nabor zožil na tri imena, Fak, Fabjan, Robar, in niti v sanjah si nismo mogli zamisliti, da bo en del javnosti na tak način odreagiral. To je en odstotek nestrpnežev, ki še niso dojeli, da živimo v Evropi, da je treba z vsemi gojiti gojiti dobre odnose, torej tudi s sosedi.  Morda je bil ta predlog tudi naš prispevek k temu, da se zmanjšajo politične tenzije, čeprav nerad vmešavam politiko v šport,  med sosedama. Zato smo v to zgodbo stopili z najboljšim prepričanjem, a se je očitno pokazalo, da del slovenskega naroda še ni zrel, enako velja tudi za del novinarske srenje, ki je z zelo neprimernimi pripombami in opazkami celo v intervjujih postavljal Jakova Faka v čuden položaj, ko ga vprašajo za koga bi navijal, če bi se na hokejski tekmi pomerili reprezentanci Slovenije in Hrvaške. To so tako primitivna in nacionalistično obarvana vprašanja, zato je presenetljivo, da si jih lahko ob vseh etičnih standardih privoščijo nekateri novinarji. Zgražam se tudi na tako nespodobnimi komentarji na nacionalnem radiu 202 ob ponujenih imenih, »da se bodo v hrvaških medijih pojavili zapisi o tem,  da  Slovenci ne zmoremo nositi svoje zastave, zato jo bo nosil Hrvat nosil Jakov Fak. Čeprav menim, da se je na vse te negativno obarvane komentarje Jakov pravilno odločil in se odrekel nošenju zastave, ga bom  danes še enkrat prosil, da si premisli.  Jakov je preprosto naš, in to, kar je že doslej naredil za Slovenijo, ima za nas športnike neprecenljivo vrednost. »

Sledilo je vprašanje, bolje predlog za razmislek o tem ali ne bi kazalo sesti za mizo z odgovornimi nacionalne RTV, ki bo tako ali tako prenašala vso dogajanje iz Pjongčanga in si naliti čistega vina. »Vzdržal bi se komentarja, ki bi bil v tem trenutku neprimeren, pa tudi sam nisem pristaš, da slabemu vračaš s slabim, ker sem človek kompromisa. V sklepnem govoru zbranim reprezentantom pred njihovim odhodom v Pjongčang se bom javno opravičil, kar sem storil že na dveh dogodkih v Mariboru in Slovenski Bistrici, in to v imenu krovne športne organizacije, pa tudi v imenu 99,99% vseh Slovenk in Slovencev, ki mislimo, da je Jakov več kot naš, kar je dokazal z vsemi svojimi športnimi potezami, pa tudi kot človek, zato si tega ni niti najmanj zaslužil. Verjamem, da ta neprijetna epizoda v njem ne bo pustila posledic na tekmovališčih.

Slovenska olimpijska delegacija bo v Pjongčangu štela 71 športnikov in športnic, skupaj s trenerji in drugimi 165 oseb. So se glede na zadnje izjemne dosežke v alpskih disciplinah, fantov v skokih in deklet v teku in Faka v biatlonu,  ambicije za medaljami povečale? »Pred štirimi leti smo s Sočija prinesli osem medalj. Pred samimi OI v Sočiju sem na hitro sklicanem kolegiju OKS med ugibanjem o številu odličij, ki bi jih lahko osvojili naši športniki, prejšnjemu predsedniku Kocijančiču dejal, da jih bo 6 ali morda celo kaka več, čeprav se v zimske športe ne spoznam kaj dosti. Pa me je ta čudno pogledal, če sem morda kaj spil, čeprav se alkohola sploh ne dotaknem, in dejal,  da pričakuje vsaj dve medalji. Pa so njegovo napoved slovenski športniki početverili.. Kar se Pjongčanga tiče, sem že septembra, ko se je komaj oblikoval spisek potencialnih udeležencev 23. zimskih OI,  odločno zavrnil špekulacije o številu medalj. Eno so predsednikove napovedi, drugo pa dogajanje na športnih tekmovališčih. Moja napoved je, da se domov ne bomo vrnili razočarani, kajti prepričan sem, da so trenerji tako dobro tempirali dvig forme, da bodo športnice in športniki na samih OI dosegli vrhunec. Zadnji dosežki športnic in športnikov pri vseh disciplinah kažejo, da lahko Pjongčang pričakujemo z optimizmom.«

Prepričan pa sem, da je Bogdan Gabrovec vseeno na skrivaj kuvertiral število željenih medalj, ki naj bi jih naši športniki osvojili v Južni Koreji?

"To kuvertiranje me je enkrat že drago stalo, ko sem pred igrami v Riu kuvertiral šest medalj, zgodile pa so se štiri in dve leseni medalji. Vseeno priznam, da sem želje o številu medalj vseeno zapisal.« O samih udeležencih, torej kriterijih, po katerih se posamezni športnik ali športnica uvrsti v olimpijsko reprezentanco, odločajo panožne športne zveze. Kriteriji so jasno postavljeni, priprave na letošnje zimske OI v Južni Koreji pa so stekle že pred poltretjim letom. Strokovni kriteriji so precej strogi, na seznamu se ne znajdejo tisti, ki s svojimi rezultati ne bi bili sposobni uvrstitve v prvo tretjino uvrščenih."

Zato Bogdan Gabrovec v celoti zaupa stroki in se nadeja, da  slovenski športniki in športnice v Pjongčangu ne bodo razočarali slovenskih privržencev zimskih športov.