Pred enim tednom je državni zbor soglasno sprejel napotilo Ministrstvu za okolje in prostor, naj ustavi gradnjo kanalizacijskega voda čez ljubljanski vodonosnik Kleče.

Priporočila tako Vladi RS kot Ministrstvu za okolje in prostor v zvezi z zaščito pitne vode in zasebne lastnine pri gradnji kanalizacijskega kanala C0 preko ljubljanskega vodonosnika so bila izjemno konkretna. Toda, ali župan Zoran Janković to napotilo upošteva? Ne. Stroji brnijo naprej – po zasebnem zemljišču, prek Nature 2000, nad vodonosnikom, ki zagotavlja pitno vodo več kot 300.000 ljudem v Ljubljani in okolici. Očitno ljubljanski župan ne verjame, da si bo okoljski minister Simon Zajc upal zaustaviti projekt in zaščititi vodo, zato se kanalizacija gradi naprej brez prestanka. 

Ker tudi vodja poslanske skupine SDS Danijel Kerivec ne verjame,da je minister Zajc sposoben kaj več, kot le leporečenja o zdravi pitni vodi, je danes vsem poslanskim skupinam posredoval dopis v zvezi s priporočilom Državnega zbora RS glede projekta »Odvajanje in čiščenje odpadne vode na območju vodonosnika Ljubljanskega polja.«

Vodja poslank in poslancev SDS Danijel Krivec predlaga, da bi vse poslanske skupine omenjeni dopis podpisale, nato pa bi ga posredovali na pristojno evropsko agencijo JASPERS in na Evropsko komisijo.

Iz poslanske skupine Slovenske nacionalne stranke in poslanske skupine NSi so že sporočili, da se dopisu pridružujejo in da ga želijo sopodpisati.

Kako pa se bodo odločili v poslanskih skupinah koalicije, to je LMŠ, DeSUS, SMC, SAB in SD ter Levice, ki so priporočila Državnega zbora v zvezi z omenjenim projektom pretekli petek sicer soglasno podprli? Bomo videli v ponedeljek, ko v Slovenski demokratski stranki pričakujemo njihovo dokončno odločitev.

V SDS javno sprašujejo kje je glavni okoljski inšpektor Dragan Matič, v preteklem mandatu poslanec Cerarjeve SMC in celo kandidat za ljubljanskega župana. Kot Cerarjev županski kanidat je bil v predvolilni kampanji močno zaskrbljen zaradi gradnje kanalizacije čez vir čiste pitne vode in govoril o spremembi prakse. A kje je danes? Zakaj kot  glavni okoljski inšpektor ne stori nič.

Danijel Krivec upa, da glede na soglasno podporo pred tednom dni ostale politične stranke v parlamentu ne bodo snedle bvesedo. »Omenjeni sklepi so bili sprejeti z veliko večino vseh poslank in poslancev brez glasu proti in so jasno sporočilo deležnikom pri izvedbi tega projekta, da nepravilnosti, ki bi pomenile grožnjo ustavno zagotovljeni pravici do pitne vode, niso dopustne in ne bodo spregledane,« je v dopisu nadaljeval Krivec. Kot je še navedel, so bili poslanke in poslanci sposobni enotno prepoznati tveganja, ki jih za pitno vodo in zasebno lastnino predstavlja gradnja kanala C0 na spornem odseku od Broda do Ježice. »Od vodstva institucije, ki ji pripadamo, pa se pričakuje transparentno in pravočasno obveščanje pristojnih mednarodnih institucij,« je zaključil vodja poslank in poslancev SDS.

Vir sds.si