Članek
Malega Jaša lahko reši le darovalec
Objavljeno Aug 03, 2014

Trimesečni Jaš že od rojstva v izolirni sobi zaradi slabega imunskega sistema.

Jaševa petletna sestrica pogreša mamico, ki je zaradi sinove bolezni ves čas odsotna. Foto: Facebook

Jaševa petletna sestrica pogreša mamico, ki je zaradi sinove bolezni ves čas odsotna. Foto: Facebook

RAČE – Več kot mesec dni Lidija Muršič mrzlično išče darovalca kostnega mozga za svojega ljubega vnuka, dobre tri mesece starega Jaša. Kljub množičnemu odzivu ljudi, ki so skorajda drli v tri različne centre za transfuzijo krvi v Ljubljani, na Ptuju in v Mariboru, se zgodba, če prisluhnemo besedam babice, zdi srhljiva. Lidija Muršič namreč pravi, da te krvi nihče ne preverja. »Ljudi tako rekoč odganjajo. Pravijo jim, da nima smisla hoditi na testiranje, saj tega nihče ne pregleduje, da je to nevaren poseg.Nas pa pozivajo, da ustavimo akcijo. Kdo je odgovoren? Dobro vprašanje. Ali je to zavarovalnica ali gre za kadrovsko podhranjenost, ne vem, vem pa, da si nas podajajo, a obupali ne bomo,« razočarano ugotavlja obupana babica, kljub vsemu prepričana o srečnem koncu.

Pred dnevi je po družabnih omrežjih zakrožil njen klic na pomoč. Lidijin vnuk Jaš se je namreč rodil z redko genetsko boleznijo, imenuje se omenn, kar pomeni, da nima vzpostavljenega imunskega sistema, z eno besedo, popolnoma je neodporen in sleherna okužba je zanj smrtno nevarna. Že skoraj od rojstva, ko so diagnozo postavili, je zaprt v nekakšnem inkubatorju, natančneje v posebni izolirni sobi – medicinskem sistemu za vzdrževanje življenja.

Jaš zdaj čaka na nekoga, ki bi mu daroval zanj ustrezen kostni mozeg. Čaka in prosi samo to, da bi lahko nekoč živel. Z njim je ves čas njegova mamica Tosja Lipavc iz Rač, ki se je na začetku psihično popolnoma zrušila, zdaj pa je prepričana, da bosta s sinom kmalu zagledala sonce.

»Zdravnika sta zame angela«

 

Registrirajte se in si preberite preostanek članka.