Vsega lepega je hitro konec, počitnice so za nami in zopet so se odprla šolska vrata .Učenci in njihovi starši so zopet pod pritiskom s časom. Kako usklajevati vse obveznosti družine, staršev in otrok, da bo življenje  mirno in brez stresov. To je zelo težko!
Evropski delovni čas je naše starše (očete in mame) zaposlil cele dneve. Veliko jih dela po službah od 9-do 17 in celo do 18 ure. Izvirni greh je v pohlepu kapitala. Povečevanje kapitala nima meja, vse to pa se dala na  izžemanju uslužbencev. Skrajni primer je, da so trgovine kljub uspešnemu referendumu odprte ob nedeljah. Kje so otroci teh uslužbencev nikogar ne zanima, pomemben je le dobiček. Vse to in še marsikaj  je za družinsko življenje katastrofa. To ne velja le za Slovenijo, to je  globalni problem za svet. Kam  nas bo to pripeljalo.Morda pa je tak delovnik  z namenom, da uničujemo zdravo, prijetno družinsko klimo, ki je najbolj pomembna za otrokov razvoj. Včasih smo rekli:"Rana ura, zlata ura!" Z delom smo začeli ob 6. uri in smo končali ob 14. uri.Tako je bilo še dovolj časa za delo na vrtu, pogovore, pripravo hrane in skupno kosilo, ki je zelo pomembno za družino. Prepričana sem, da se mnoge mlade mamice zavedajo, kako pomembna je družinske klima in tudi danes pripravljajo skupne večerje, kjer se lahko vse pogovorijo.V družinah, kjer vlada pozitivno vzdušje in vsi pomagajo pri opravilih je dobro, so pa družine, kjer preveliko odgovornost nosijo žene-mame. In zato ni čudno, da "pregorijo" in potem nastanejo tudi prepiri in ločitve, kar je pa za otroke najslabše.Vsak otrok ima rad očeta in mamo .In prav zato bi bilo pametno, da starši svoje nesporazume rešujejo sami, brez otrok in skušajo tudi malo potrpeti in ne biti tako neučakani in kar takoj narazen. V življenju je pametno, da včasih stopimo korak nazaj, da lahko potem naredimo dva koraka naprej.
Našim obremenjenim staršem pa tudi družba premalo pomaga. Vrtci in šole bi morale delati na tem, da se čimveč naredi v šoli, prav zato še vedno veliko govorimo o prenatrpanih učnih načrtih, ko učitelji nimajo časa za utrjevanje bistvenih vsebin, vsega balasta pa bi morali že kdaj očistili iz učnih načrtov. Šole bi morale tudi učence naučiti, kako se učiti! Domače naloge bi morale biti zelo premišljene in življenjske.
Delovni čas v vrtcih in šolah  bi moral  prilagoditi delavniku staršev, torej do 18. ure, da starši lahko v miru pridejo po otroke in ne bi bilo te živčnosti, ali bomo pravočasno prišli po otroke. Imamo dovolj vzgojiteljev in učiteljev na čakanju, da bodo poskrbeli za naše otroke  in da bodo večina obveznostih naredili v šoli. Mnogo večjo skrb morajo šole posvetiti vzgoji, redu in disciplini. Jasno oblikovati pravila obnašanja in jih dosledno uresničevati .Prav na tem področju pa mnogokrat nastanejo problemi, saj starši svoje otroke preveč zagovarjajo in jim vse verjamejo. Pametni starši  si vzamejo čas in kadar nastane problem, stopijo do učitelja skupaj z otrokom in se zadeva takoj razčisti.
Preambiciozni starši svoje otroke še vključujejo v najrazličnejše izvenšolske dejavnosti. Ti otroci so vse dneve pod neko avtoriteto in nimajo nobenega miru, da bi se sproščeno in neobvezno družili s prijatelji, se pogovarjali, brali knjige...Ena izvenšolska dejavnost je dovolj za otroka.
Ko opažam te naše mlade družine, mnogokrat ugotovim, da živijo drug mimo drugega. Otroci so na računalniku ali se pogovarjajo po mobitelu, pošiljajo sporočila, očetje  so s prijatelji po bifejih in ne gredo po službi domov, mnoge mame pa ne vedo, kje bi začele z delom. Taki družini se ne obeta svetla prihodnost. V družini se je potrebno vzeti čas za pogovor in se jasno dogovoriti o obveznostih in dolžnostih vsakega  člana posebej, le tako bo vzdušje v družini prijetno in prepleteno z ljubeznijo in čutom odgovornosti in pripadnosti .
Vsi skupaj družba, kot celota, vrtci, šole, družine začnimo živeti bolj normalno, ne hitimo, vzemimo si čas drug za drugega, za pogovore, za smeh in veselje.Le v takem vzdušju bodo odraščali naši otroci in se oblikovale v  osebnosti, ki bodo sposobne živeti normalno s čutom do sočloveka in deliti  prijateljstvo in ljubezen. Upočasnimo tempo življenja!