Kava za vsakogar: lep vonj, biološko čistilo in hranilo.
Kava je pri večini nas prvo jutranje prebujanje. Osebno jo za vsako uporabo zmeljem svežo. Diši, da me že vonj sam pritegne k nasmehu. Pa to še ni vse. Ponavadi usedlino kave zavržemo. Pa je ne bi smeli.
Morda se tudi vi odločite drugače.
V kozarec s praženo kavo postavi svečo, vonj v prostoru bo svež celi dan.
Za tiste, ki imate domači kompost je kavna usedlina pravi balzam. To sem že sama preizkusila, vse raste hitreje.
V staro in čisto nogavico napolnite mleto kavo, obesite v kuhinjo ali v sobo, kjer se kadi, ne bo vam žal.
V poletnih časih okoli hiše potrosite mleto kavo, mravlje in mrčes ne marajo kave. Enako ne marajo vonj komarji, če v posodi prižgete mleto kavo.
Meso pred peko namažite s kavo, ne veliko, meso postane mehko in zelo okusno.
Tudi za lep vonj v kaminu se kava v zrnu z žerjavico lepo poda.
Posodo, kjer se je pražilo meso, ribe ali jajca potrosite z mleto kavo, neprijeten vonj bo v trenutku izginil.
In ne nazadnje, pri čiščenju kamina vas pepel vedno znova preseneča, sem ga imela in veliko je bilo potrebno čiščenja, a takrat še nisem vedela, da peščica mlete kave po pepelu res pomaga.
Jan 07, 2015