Članek
Kava v zrnu, pražena kava in kavna usedlina
Objavljeno Jan 07, 2015

Kava za vsakogar: lep vonj, biološko čistilo in hranilo.

Kava je pri večini nas prvo jutranje prebujanje. Osebno jo za vsako uporabo zmeljem svežo. Diši, da me že vonj sam pritegne k nasmehu. Pa to še ni vse. Ponavadi usedlino kave zavržemo. Pa je ne bi smeli.

Morda se tudi vi odločite drugače.

V kozarec s praženo kavo postavi svečo, vonj v prostoru bo svež celi dan.

Za tiste, ki imate domači kompost je kavna usedlina pravi balzam. To sem že sama preizkusila, vse raste hitreje.

V staro in čisto nogavico napolnite mleto kavo, obesite v kuhinjo ali v sobo, kjer se kadi, ne bo vam žal.

V poletnih časih okoli hiše potrosite mleto kavo, mravlje in mrčes ne marajo kave. Enako ne marajo vonj komarji, če v posodi prižgete mleto kavo.

Meso pred peko namažite s kavo, ne veliko, meso postane mehko in zelo okusno.

Tudi za lep vonj v kaminu se kava v zrnu z žerjavico lepo poda.

Posodo, kjer se je pražilo meso, ribe ali jajca potrosite z mleto kavo, neprijeten vonj bo v trenutku izginil.

In ne nazadnje, pri čiščenju kamina vas pepel vedno znova preseneča, sem ga imela in veliko je bilo potrebno čiščenja, a takrat še nisem vedela, da peščica mlete kave po pepelu res pomaga.