Članek
Oda ljubezni in pesem hvalnica
Objavljeno Mar 24, 2014

Oda ljubezni in pesem hvalnica                          

.     
							   
							   

Mi vsi imamo poseben vzrok, da pojemo pesmi hvalnice in pesmi o ljubezni! Naj v duhu ali v zboru odnašajo naša sporočila. Naj bo pretok lepih želja vedno naše duhovno sporočilo. In to je moja današnja oda boginji Pele. Mahalo, hvala Goddess Pele, da sem lahko bila del tvojega otoka.

Šest let je minilo od kar so varnostniki havajskega vulkanskega parka Kilauea, ( izgovori se kakor je napisano, tako je tudi v havajščini) na velikem otoku Havaji morali zapreti neposredni dostop do kaldere. Zelo cenjena boginja vulkana, Pele, se je odločila, da ponovno napolni dno kaldere z žarečo lavo. Dno kaldere, ki je bilo trdno in pred dogodkom dostopno za mnoge avanturiste, je razneslo sredi noči, ko nikogar ni bilo v bližini. Kamni in skale so letele naokoli, pokazala se je mala odprtina iz katere se je pričel valiti dim. Dno kraterja je pričelo "dihati". Ta dogodek je spremljajo bučanje in manjši potresni sunki. Najbolj moderne naprave vulkanološkega inštituta so bile že nekaj dni v pripravljenosti, vedeli so, da se v kalderi nekaj dogaja. Ker je žareča lava za mnoge nekaj uničujočega, je na otoku Havaji poseben zaklad. Še nikoli ni zahtevala človeških žrtev. Boginja Pele „poskrbi“, da se ljudje in živali prej umaknejo žareči lavi, ki si kot mogočna „kača“ dela pot na površje otoka. Tako se otok vsako leto veča. In na otoku je vsako leto več lave, ki je najbolj rodovitna. Zato boginji Pele podarjamo cvetje in sadje samo. Več o tem opisujem v svoji tretji knjigi Aloha Alekaneka.


							 

Ker je te dni posebna obletnica, lahko rečem so kar tri v mesecu marcu v različnih časovnih terminih, a vse tri so zelo povezane z otokom Havaji, z ljubeznijo do mojega življenjskega sopotnika in z velikim spoštovanjem do boginje Pele. Torej, štejem se med srečne privilegirance, ki smo ob sočnem zatonu peli pesmi hvalnice boginji Pele in molili za blagor, na samem obronku kaldere. Tako je bilo včasih.

Neposredni dostop na rob kaldere je danes prepovedan iz varnostnih razlogov. A smo našli drugo mesto v neposredni bližini kaldere. Slike vse povedo.

Po šestih letih je lavno jezero do 40 metrov pod robom kaldere in odprtina velika že skoraj 200 m v premeru. Nihče ne ve,  ali se bo dno zopet napolnilo z žarečo lavo ali boginja Pele načrtuje drugače.

Ni pa samo kaldera aktivna, tudi dva druga tokova žareče lave sta zelo spektakularna. Ob cesti, ki ji rečemo veriga kraterjev, dolga 30 km in strmo pada proti oceanu, kamor se izliva lava, se močno začutijo izpušni plini  žveplenega dioksid, vog, kakor mu rečemo na otoku. So dnevi, ko izmerijo celo do šest ton na dan. A lepota lave, ki je na tem predelu otoka še neokrnjena, je čista, sveža in „nedolžna“, je vredna obiska, meditiranja in pesmi hvalnice.

Ogromno področje otoka vulkana Kilauea je aktivno že od januarja 1983. Več za ljubitelje lave in vulkana.

http://hvo.wr.usgs.gov./