Članek
Švica uvaja Univerzalni dohodek (UTD) – 2000 € mesečno vsakemu odraslemu, 500 € vsakemu otroku
Objavljeno Aug 18, 2013

Švica uvaja Univerzalni dohodek (UTD) – 2000 € mesečno vsakemu odraslemu, 500 € vsakemu otroku

V Švici so, kar 6 mesecev pred potekom roka, zaključili z zbiranjem podpisov pobude za uvedbo Univerzalnega dohodka, po katerem bo vsak odrasel državljan, zaposlen ali nezaposlen, prejemal po 2500 frankov, vsak otrok pa četrtino te vsote iz tega naziva…..

Mnogi, predvsem kapitalistično naravnani, so se krepko čudili, kaj je Švici, kot eni najbogatejših držav sveta, sploh potrebna ta socialistična revolucija. A tudi Švica ni več tista Švica.

Tudi v Švici, ki šteje 8 milijonov državljanov, od katerih je desetina vseh milijarderjev na svetu, 3 % državljanov pa imajo v lasti več nepremičnin, kot 97% preostalih državljanov, je kapitalistična lakomnost v zadnjih 20 letih povzročila najvišjo stopnjo socialne neenakosti v zgodovini Švice.

Državljani očitno tega nimajo več namena gledati upognjenih hrbtov in v stokanjih samopomilovanj, ali še huje – prepirati se okoli servilnosti politikov, kot to počnejo radi naši slovenčki, medtem ko vse tone kot Titanik, in tako nastanek civilne iniciative za uvedbo Univerzalnega dohodka v Švici sploh ne preseneča.

Kot ne preseneča, da je iniciativa, od zakonsko določenih 100 k, zbrala 130 k podpisov prej kot v letu dni, čeprav so imeli na voljo leto in pol časa.

In zdaj je pred Švicarji le še referendum, kot posledica te akcije, katerega izid je za zakonodajalca obvezujoč, za razliko od naših politikov, ki so si celo v Ustavo zapisali, da volja ljudstva zanje ni obvezujoča.

A vsled zagnanosti civilne iniciative že pri zbiranju teh podpisov dejansko sploh ni možna druga verzija, kot zakonsko sprejetje in izvajanje Univerzalnega dohodka.

Švica se zadnje čase, čeprav ni članica EU, niti NATO, niti evroobmočja, je pa pristopila schengenskemu območju, otepa tudi težkih obtožb diskriminacije do in od tujcev, pa s tem ne mislim smrkasto užaljene Oprah, ki ji niso hoteli prodati ženske torbice, pa je potem sfurala ameriško babjjo paniko.

Švica je dejansko začela omejevati priseljevanje, med ostalimi tudi za državljane Slovenije. Ampak, glede na to, da pa je Slovenija, kot Nemčija in še nekatere, podarila Hrvaški ob vstopu darilo z nesprejemanjem delavcev iz Hrvaške za nekaj let, potem bi fural hinavščino, če bi Švicarje obsojal zaradi tega.

Odprte meje pretoka delovne sile znajo sicer biti zelo ugodna zadeva za recimo Nemčijo, a tudi zelo pogubne za malčke, kot je Slovenija.

Univerzalni dohodek omogoča človeku dostojno življenje
Avtor projekta Univerzalnega dohodka v Švici,  te že 100letja stare ideje, ki zagovarja stališče, da je Zemlja v lasti in uporabi vseh in bi moral vsakdo, ki si ločeno lasti kak njen del, v zameno poskrbeti za preživetje nelastnikov, ni kakšen sanjaški družboslovec, temveč zelo stabilen podjetnik, tudi lastnik verige trgovin drogerije, Goetz Werne.

Werne je to idejo že pred 10imi leti nadgradil v gibanje za uvedbo Univerzalnega dohodka. In če še pred 10imi leti Švicarji niso bili pozorni na njegove besede, danes očitno še kako so.

A da zakaj pa sploh bi podjetnik, dobrostoječi polne riti, sploh začel furati takšen socialen program ? E pa človek je že seštel, da ne bo ničesar s seboj odnesel v onostranstvo. To je tisto nekaj, česar slovenski desničarji in levo/desni tranzicijski tajkunčki v svoji lakomnosti ne bodo sešteli nikoli.

In ne le, da ne bodo sešteli, upam si trditi, da bodo vztrajno tulili, da je UTD zgolj podpora lenuhom, čeprav imajo doma nezaposlene otroke, v svojem dojemanju realnosti za sicer nek drug planet, pa bodo dodatno še nažigali, da je to utopija.

Seveda je utopija. A utopija, ki se je spremenila v stvarnost, danes, tukaj in zdaj. Kot andaluzijska komunistična Marinaleda, neustavljiv juriš v boju proti imperializmu držav ALBA, katerim se pospešeno pridružuje tudi vedno več držav Evrope, Azije, Afrike in Kanade, in tudi uvajanje Univerzalnega dohodka v Švici……

Osnovno poslanstvo Univerzalnega dohodka v Švici, kot povsod, je omogočanje življenja dostojnega človeku. Žalostno, da moramo o tem govoriti v civilizacijski dobi 21 stoletja, a takole pač imamo….

Med ostalim pa Univerzalni dohodek, kot pravi ekonomist Daniel Straub v švicarski civilni iniciativi, omogoča ljudem, da si poiščejo službo, katero bodo opravljali z veseljem, ne glede na to koliko dobro ali slabo bodo plačani.

Ne pa da si v službi slabovoljen, ker moraš tam biti zgolj zaradi plače, kot je pri nas pogosto običaj. Čeprav je pri nas tudi pogost običaj, da si plače nekateri sploh ne zaslužijo.

Obenem pa bi zaradi UTDja bili delodajalci prisiljeni bolje plačevati do sedaj slabše plačana dela, predvsem pa bi največ koristi od Univerzalnega dohodka imeli mladi, ker bi tako prejemali zagotovljena sredstva za šolanje, na koncu šolanja pa bi se lahko z bistveno manj stresa in dosti več poguma usmerili v samostojno podjetništvo.

Za izvedbo Univerzalnega dohodka so v Švici že preračunali, da bodo potrebovali 200 milijard frankov letno, kar pa bodo uredili s sredstvi iz sedanjih različnih obstoječih socialnih transferjev v višini 170 milijard, preostalih 30 pa bodo nabrali iz že obstoječih davkov potrošnikov.

In medtem, ko je v Švici Univerzalni dohodek praktično že v pogonu, se je za uvedbo UTD organizirala tudi civilna iniciativa po Evropi in od aprila letos dalje se zbira milijon podpisov, na podlagi katerih bi Evropska komisija začela razpravo o uvedbi UTD  v članicah EU.

Pri nas so o tem EU projektu UTD še najbolje podkovani pri Zofijinih ljubimcih, katere lahko pobaraš v kolikor si želiš vedeti še globlje o UTD.

UTD EU je sicer zajetnejši in daljši projekt, kot švicarski, čeprav enak, predvsem pa napornejši, sploh če pogledamo naše amebske parlamentarce, ki so uspešni edino v hoji nazaj, kot večina tistih v Bruslju, a državljani pač nekje moramo začeti.

V dobrih 3 mesecih od začetka akcije zbiranja podpisov za Univerzalni dohodek v članicah EU, katera bo potekala do 14. janurja 2014,  je svoje podpise prispevalo že skoraj 3k državljanov Slovenije od potrebnih 12k.

V kolikor si mnenja, da bi morala tudi Slovenija, kot preostale države EU, v zelo bližnji prihodnosti uvesti UTD za vse državljane, potem si vabljen/a, da oddaš svoj podpis peticiji s klikom na to uradno povezavo – UTD – podpiši zdaj !

Don Marko M