Moralna shizofrenija: Alastair Graham, škotski "Michael Vick"

OddajLeon Kralj, dne 2016-12-09 ob 15:16:49

Alastair Graham iz Škotske je bil obsojen na 9-mesečno zaporno kazen za uboj psa Bruna. Psa je ubil zato, ker ga je ta ugriznil. Privezal ga je za drevo, ga polil z bencinom in zažgal. Graham je dobil tudi dosmrtno prepoved posedovanja živali. Obsojen je bil še na dodatnih 36 mesecev zapora zaradi sodelovanja pri poskusu ropa.

BBC je poročal:

»Graham se je izrekel za krivega v obtožbi, da je 24. oz. 25. aprila z zažigom psu Brunu zadal nepotrebno trpljenje in povzročil njegovo smrt.« 

Številni ljudje so zgroženi nad tem kar je storil Graham in smatrajo, da je nedopustno, da je najvišja predpisana zaporna kazen za to dejanje zgolj 1 leto.

To kar je storil Graham je grozno. Zadal je trpljenje in smrt živali, za kar ni imel nobenega opravičila. Povzročil je nepotrebno trpljenje in smrt.

Toda ali je on sploh kaj drugačen od večine izmed nas?

Preden označimo Grahama za nemoralno pošast, se spomnimo, da vsako leto ubijemo približno 70 milijard čutečih kopenskih živali (in ugiba se, da še približno bilijon rib) za hrano. Nobenega resnega strokovnjaka ni več, ki bi trdil, da je jedenje mesa, rib, mlečnih izdelkov, jajc, itd. nujno za človekovo zdravje. Še več - čedalje večje število konvencionalnih zdravstvenih delavcev priznava, da je hrana živalskega izvora pogubna za človekovo zdravje. Poleg tega je živinoreja prava ekološka katastrofa.

Se pravi, naše najboljše – pravzaprav edino – opravičilo, ki ga imamo za zadajanje vsega tega trpljenja in smrti je užitek: uživamo v okusu živalske hrane. Življenja živali, ki jih jemo in od katerih pridobivamo mleko in jajca, so celo v najboljših pogojih reje polna trpljenja in gorja ter vse te živali so ubite na nasilen in boleč način. Morda obstaja psihološka razlika med tistimi, ki lastnoročno zadajajo živalim trpljenje in smrt in tistimi, ki plačajo drugim, da to storijo namesto njih. Toda med njimi ni nikakršne moralne razlike.

Enako kot Graham, smo tudi mi odgovorni za nepotrebno trpljenje in smrt drugih čutečih bitij.

Če menite, da je to kar je storil Graham moralno zgrešeno (kar nedvomno tudi je), bi morali premisliti o tem, da postanete vegani in tako odstopite od svoje neposredne udeležbe pri izkoriščanju ne-človeških živali. Pravzaprav, če verjamete, da imajo živali moralno vrednost in niso zgolj predmeti, je to, da postanete vegan, edina razumna poteza.

Tožba Alastaira Grahama predstavlja še enega v nizu primerov, ki odražajo značilno moralno shizofrenijo, ki smo ji neprestano priča: vsi se strinjamo s tem, da ni prav povzročati nepotrebnega trpljenja in smrti živalim, a velika večina med nami to vsakodnevno počne.

In za to ne rabimo preživeti niti sekunde v zaporu.

****** 

Če še niste vegan, prosim postanite vegan. Veganstvo pomeni nenasilje. V prvi vrsti gre za nenasilje do drugih čutečih bitij, a tudi za nenasilje do Zemlje in do samega sebe. 

Gary L. Francione

Board of Governors Distinguished Professor, Rutgers University

© 2014 Gary L. Francione

Prevod: Leon Kralj

Vse o tem zakaj in kako postati vegan:  www.howdoigovegan.com  

Sorodne teme (kliknite na povezavo):  

6. Doslednost. 

profileimage
Všeč mi je
1
Komentarji
0
Ni komentarjev
Leon Kralj
Leon Kralj
Objavil/a 2016-12-09 15:16:49 (Dec 09, 2016)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Zloraba živali: MI in ONI
Novoletna zaobljuba 2017!
Moralna shizofrenija: Alastair Graham, škotski "Michael Vick"
Vse najboljše za Svetovni dan veganstva!
Svetovni dan veganstva
Klasičen primer moralne shizofrenije
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
september 2020
PTSČPSN
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj