Članek
Klasičen primer moralne shizofrenije
Objavljeno Oct 26, 2016

Osrednja tema mojega dela zadnjih dveh desetletij je vezana na raziskovanje naše kognitivne zmede – naše "moralne shizofrenije" - ko gre za odnos do živali. Pred kratkim sem pisal o tem, kako je popularna TV-voditeljica Ellen DeGeneres med svojo oddajo jokala za psom, ki ga je posvojila in nato morala oddati proč, medtem ko njena spletna stran oglašuje menu za kosilo, ki vsebuje mrtve živali. Nogometaš Michael Vick je bil ostro kritiziran za svoje sodelovanje pri pasjih bojih s strani ljudi, ki sicer nimajo prav nobenih težav z jedenjem živali, ki so bile mučene vsaj toliko kot Vickovi psi.

Mnogi ljudje delijo svoje domove z živalmi, ki jih imajo radi in jih smatrajo za člane svoje družine, medtem ko istočasno jedo neke druge živali, ki se v ničemer ne razlikujejo od tistih, ki jih imajo radi in ki jim priznavajo njihovo edinstveno osebnost oz. pripisujejo moralno vrednost.

Pred dvema dnevoma je britanski BBC poročal o nadvse osupljivem primeru "moralne shizofrenije". Na meji med pokrajinama Devon in Cornwall so divji lovci ubili belega jelena, menda starega devet let.  

Reakcija: uboj jelena je bil označen kot "nagnusno" dejanje.

In kdo so bili tisti, ki so se zgražali?

.

"Kmetje in gozdarji, ki so leta molčali o tem kje se nahaja jelen, zato da bi ga zaščitili."

.

Gozdar tega območja Pat Carey, "katerega delo je določiti in izbrati kateri rjavi jeleni so za odstrel," je opisal belega jelena kot "sveto" žival in njegov uboj označil kot "nezaslišan." Gospod Carey je pripomnil, da "je le brezsrčna oseba sposobna opazovati to prekrasno bitje skozi strelski daljnogled nabite puške in končati njeno življenje." 

.

Presenetljivo, da gospod Carey samega sebe ne smatra za "brezsrčno osebo", ko opazuje rjavega jelena skozi "strelski daljnogled nabite puške in konča njeno življenje."

.

V trenutku ko to pišem, gledam skozi okno svoje pisarne proti gozdu, ki obdaja našo hišo. Vidim dva jelena grizljati liste grmičevja (par, ki je to pomlad na našem posestvu dobil naraščaj). Začela se je lovska sezona in na tem območju je veliko ljudi, ki ubijajo jelene, večinoma z lokom in puščico.  

.

Nekatere izmed teh lovcev osebno poznam in vem, da izven lovske sezone ne bi omahovali pri večurnem reševanju kateregakoli jelena, ki bi se znašel v takšni ali drugačni stiski. A obenem nimajo nobenih težav s tem, da v istega jelena le en mesec kasneje, ko je zakonsko dovoljeno ubijati, izstrelijo puščico s štiristranskim rezilom, ki se ob stiku razpre in dobesedno zarije v organe in mišice žrtve.

.

Ali kot bi rekel gospod Carey: "Nezaslišano."

.

Gary L. Francione

© 2007 Gary L. Francione

.

Prevod: Leon Kralj

.

.

****** 

Če še niste vegan, prosim postanite vegan. Veganstvo pomeni nenasilje. V prvi vrsti gre za nenasilje do drugih čutečih bitij, a tudi za nenasilje do Zemlje in do samega sebe.

.

Če ste že vegan, potem izobražujte ostale ljudi o veganstvu. 

.

Obiščite: www.howdoigovegan.com

.

Sorodne teme (kliknite na povezavo):