Članek
Za narcizem gre!
Objavljeno Dec 28, 2015
V trenutku, ko nasedemo ideji tistih zagovornikov živali, ki pravijo, da moramo ubirati "majhne postopne korake" in pri nagovarjanju ljudi ne smemo oglaševati veganstva kot moralne obveze, češ da je vsakdo izmed nas na svoji "osebni poti", nasedemo ideji specizma
 
Nikoli nam ne bi prišlo na misel, da bi v primeru temeljnih človekovih pravic izjavili, da je pri njihovem zagovarjanju potrebno ubirati "postopne korake". Nikdar ne bi dejali, da če je neka oseba rasist, da jo moramo zato, ker naj bi bila na svoji "osebni poti", spodbuditi, da postane bolj "nežen" rasist.
.
Naša dolžnost je, da prenehamo z izkoriščanjem živali. Ideja, da je vsakdo izmed nas na neke vrste "osebni poti", ki nam dovoljuje, da se lahko poljubno odločimo, kje in kdaj (če sploh kdaj), bomo spoštovali temeljne pravice živali, je ena najbolj gnusnih idej na katero sem kadarkoli naletel.
.
Ne, ne gre za "osebne poti" samozaverovanih narcisov, gre za pravice živali. Ko slišim "živaloljubce" govoriti o "osebnih poteh", pri tem ne slišim nič drugega kot izdajo živali.
.
Kadar gre za vprašanje človekovih pravic, smo popolnoma jasni. V primeru zlorabe živali, pa vse postane stvar "osebnih poti", "postopnih korakov" in različnih interpretacij morale. 
.
Temu se reče specizem. 
.
Res je, da svet ne bo čez noč postal veganski. Toda tisti med nami, ki verjamemo v pravice živali, imamo dolžnost podati ljudem jasno sporočilo, da je veganstvo moralna obveza in ne stvar "osebne poti". Tisti, k nas slišijo in jim je mar za živali, se bodo morda odločili storiti manj od veganstva (npr. izbrali bodo uživanje jajc iz proste reje, ali svinjino prašičev rejenih izven kovinskih ograd, ali zmanjšali porabo mesa, itd.). Toda to mora biti njihova izbira in ne nekaj kar bi ponujali mi v zagovor pravic živali. 
.
Svet ne bo nikoli postal veganski, dokler ne bodo "živaloljubci" pričeli oglaševati veganstva kot moralne osnove. In če bi vsakdo izmed nas, ki je že vegan, v naslednjem letu v veganstvo prepričal le eno samo osebo, ter to ponavljal ducat let, bi svet zares postal veganski. 
Gary L. Francione, 
Board of Governors Distinguished Professor, Rutgers Univerisity 
.
Prevod: Leon Kralj  
******** 
Viri informacij, ki ponujajo obilo kvalitetnega izobraževanja na temo pravic živali in veganstva, tako da boste lahko nato uspešno izobraževali druge: 

				Veganstvo ni nikakršno omejevanje. Ravno obratno - je razširitev vaše ljubezni, zaprisege nenasilju in vašega načela pravičnosti.