Je veganstvo res elitizem?

OddajLeon Kralj, dne 2015-11-21 ob 17:16:36
Nekateri ljudje namigujejo, da se imamo vegani za "nekaj več". Pravijo, da je veganstvo nekakšen "elitizem". 
Kakšen nesmisel!
Elitizem pomeni verjeti v lastno večvrednost in pripisovati manjšo moralno vrednosti "podrejenemu, manjvrednemu" bitju. 
Ne potrebujemo niti 3 sekunde razmisleka, da ugotovimo, da je veganstvo vse kaj drugega kot elitizem. Namreč, veganstvo pomeni zavračanje ideje, ki trdi, da je prav izkoriščati čuteča bitja ker naj bi bila "manjvredna".
Ne-vegani (oz. vsejedci) so tisti, ki verjamejo v manjvrednost živali, saj jim to omogoča, da sploh lahko jedo živali. Oni so tisti, ki sprejemajo elitizem. 
Bi se morali vegani imeti za "boljše" od ne-veganov? 
Ne, seveda ne. Ne gre za obsojanje ljudi, temveč za vrednotenje moralnosti nekega stališča.

Je vegansko etično stališče enakopravnosti boljše od stališča, ki pravi, da je moralno sprejemljivo izkoriščati ranljiva čuteča bitja? 
Da, vsekakor. Moralno stališče je vedno boljše od nemoralnega. Stališče, ki ščiti osnovne pravice je vedno boljše od tistega, ki osnovne pravice krši.

Reči, da je veganstvo elitizem, je kot bi rekli, da je elitizem verjeti v moralno enakovrednost in enakopravnost vseh ljudi.

Naslednjič, ko vam nekdo navrže, da je veganstvo "elitizem", izkoristite priložnost in ga na prijazen način poučite o tem, da je resnica ravno obratna.  
 
***********

Če še niste vegan, prosim postanite vegan. Veganstvo pomeni nenasilje. V prvi vrsti gre za nenasilje do drugih čutečih bitij, a tudi za nenasilje do Zemlje [1,2,3,4] in do samega sebe [1,2,3,4,5,6,7,8]. 

Če so živali moralno pomembne, potem veganstvo ni opcija - je nuja.

Vse o tem zakaj in kako postati vegan: www.howdoigovegan.com 
profileimage
Všeč mi je
1
Komentarji
22
Leon Kralj
0
Dec 01, 2015
CD Vito, napisal si (citiram):
"Marsikdo resno verjame tistim prevarantom, ki nakladajo, da so pranojedci."

Veganstvo nima NOBENE zveze s pranojedstvom ali kakršnokoli obliko "jedstva".
Veganstvo je vprašanje temeljne pravičnosti.

http://leonkralj.blogspot.si/2015/10/kaj-lahko-vsakdo-izmed-nas-stori-za.html
#22
Leon Kralj
0
Nov 24, 2015
Čeravno ni odvisno od sreče in ne gre za oglaševanje, bom rekel hvala. Predvidevam, da ni bilo izrečeno v sarkazmu ... ;-)
#21
Mitja Derenda
0
Nov 24, 2015
Torej ti lahko samo še zaželim veliko sreče pri oglaševanju.
#20
Leon Kralj
0
Nov 24, 2015
Mitja,

doslej je v zgodovini še prav vsako gibanje za pravičnost povzročilo odpor. Odpor zagovornikov krivic. Če ga ne bi, bi bilo "gibanje" obsojeno na "statičnost" in bi propadlo. S to razliko, da tokrat ne gre za nasilno gibanje, pač pa miroljubno in na preprostem razumu sloneče gibanje, ki poziva k srčnosti, enakopravnosti, skupnemu dobremu in trajnostnemu razvoju.
Pričakovati, da gibanje za pravičnost ne bo obsojalo krivic, je precej naivno!

Enako naivno je upoštevati nasvet nekoga, ki ne vidi nikakršnih težav v svojem izkoriščanju živali, in opozarja, da vegani s svojim prizadevanjem za živali delamo škodo - veganom!? Zato tvoja "zaskrbljenost" za uspešnost sporočilnosti veganstva nima osnove.

Z drugimi besedami, pri ugotavljanju, kako najbolje spodbujati ljudi, da prenehajo izkoriščati živali, svetuješ naj prosimo tiste, ki redno izkoriščajo živali, da povedo, kako bi morali oblikovati naše sporočilo namenjeno njim.

Razmisli za trenutek o tem.

Vprašaj se, kako bi bilo to videti pri kateremkoli drugem gibanju za družbeno pravičnost.
Ali meniš, da aktivisti v gibanju proti rasizmu izvajajo ankete med belimi rasisti v prizadevanju, da bi jim le-ti razodeli, kako naj odpravimo rasno razlikovanje in nepravičnost?
Ali se zagovorniki feminizma obrnejo za nasvet k šovinističnim moškim, o tem, kako kar najbolje odpraviti patriarhat in nasilje nad ženskami? Seveda ne! Naravnost absurdno je spraševati zatiralce, kako bi se morali pogovarjati z njimi, da jih spodbudimo k prenehanju zatiranja.

#19
Mitja Derenda
0
Nov 24, 2015
Še zadnjič ti bom probal razložiti, da tvoje pisanje spodbuja samo odpor do veganstva. Ne glede na to, da je ideja pozitivna. Nimam kaj komentirati, saj se strinjam s tabo, samo s tvojim načinom novačenja novih članov je nekaj močno narobe. Veganom v bistvu delaš škodo.
#18
Leon Kralj
0
Nov 24, 2015
Mitja, res je, nikakor ne razumem kakšen je namen tvojih brezvsebinskih očitkov.

In glede na to, da nobenega mojega argumenta doslej - tudi v drugih blogih - nisi želel (ali bil sposoben) dojeti, sem ti s (pred)zadnjim bolj nazorno pokazal, da so tvoji očitki brez vsakršne substance in aplikativne vrednosti. So zgolj tvoje osebno mnenje, ki ga povrhu vsega nisi zmožen zagovarjati.

Zato te ponovno naprošam - potrudi se preseči svoj prvotni odziv, izvirajoč iz prezira do veganstva kot gibanja za pravičnost, in pomisli raje ali so moji zapisi smiselni.

Nadejam se konstruktivne debate, brez nepotrebnega spuščanja na osebni nivo. Hvala.
#17
Mitja Derenda
0
Nov 24, 2015
Glede na to, da prvega komentarja nisi razumel, sem ti z drugim bolj nazorno pokazal, kaj mislim o tvojem pisanju.
#16
Leon Kralj
0
Nov 24, 2015
Mitja Derenda,
potegovanje za pravičnost je vse prej kot reklama za tampone. V kolikor imaš kakšen konkreten vsebinski protiargument, ga izpostavi, v nasprotnem primeru pa te prosim, da se vzdržiš žaljivega tona. Hvala.
#15
Leon Kralj
0
Nov 24, 2015
azra,

ja, jedenje živali je nemoralno.
Zakaj?
Razlaga je zelo enostavna in razložljiva v treh logičnih točkah:

1.) JESTI ŽIVALI JE NEPOTREBNO.
Še več, znanstveni konsenz je, da so živila živalskega izvora škodljiva zdravju, A tudi, če ne bi bila - vse največje prehranske organizacije na svetu soglašajo, da je veganska prehrana primerna za vsa življenjska obdobja (tudi za nosečnice, doječe matere, otroke in športnike), poleg tega pa preprečuje in zdravi številne bolezni (srčno-žilne bolezni, raka, osteoporozo, demenco, patološko debelost, itd.). Kot že rečeno, to ni zgolj moje osebno mnenje, temveč uradno stališče vseh vodilnih prehranskih organizacij na svetu: American Dietetic Association (ADA), Dietitians of Canada (DC), Australian National Health and Medical Research Council (NHMRC), Deutsche Gesellschaft für Ernährung (DGE), British Dietetic Association (BDA), British Nutrition Foundation (BNF), itd.

2.) ŽIVALI ČUTIJO BOLEČINO, NE ŽELIJO TRPETI IN NE ŽELIJO UMRETI.
Vsako čuteče bitje (tako živali kot ljudje) ceni svoje življenje, četudi ga ne ceni nihče drug. Razpoznati in upoštevati to inherentno vrednost slehernega življenja, pomeni, da več ne jemo živali, se ne oblačimo vanje ali jih na kakršenkoli drug način načrtno izkoriščamo (kot seveda tudi ljudi). Postati dovzeten in senzibilen za najranljivejša in najbolj zapostavljena bitja našega planeta neobhodno pomeni, da smo senzibilni tudi do vseh ostalih (ljudi). Zato so pravice živali in človekove pravice neločljivo povezane.

3.) SKLEP: jesti živali je nemoralno.
#14
Mitja Derenda
0
Nov 24, 2015
Tvoje pisanje je kot reklama za tampone.
#13
azra
0
Nov 23, 2015
Jedenje živali je nemoralno? Kdo to pravi?
#12
Leon Kralj
0
Nov 23, 2015
Mitja Derenda,

praviš, da "takšno novačenje deluje kontraproduktivno"?

Naj uganem: po tvojem je najbolj "produktivno" o krivicah molčati ali - če že - zgolj namigniti po ovinkih, kajneda?

Se pravi, če se nekoč sam znajdeš v vlogi žrtve (kakršnekoli že), bi bil gotovo navdušen nad omahovanjem tistih, ki se potegujejo zate.
Ali, če bi na primer (bognedaj) pedofil ugrabil tvojo hči ... gotovo bi tistemu, ki bi po tem dogodku javno obsodil pedofilijo ter glasno pozval širšo skupnost k čimprejšnjem ukrepanju in iskanju tvoje hčerke, rekel, da "takšno novačenje deluje kontraproduktivno".

Potrebno je poudariti še nekaj:
Še nikoli v zgodovini se niso pozitivne družbene spremembe zgodile tako, da so kampanje za enakopravnost oblikovali in vodili nasprotniki enakopravnosti. Tvoj pomislek oz. predlog, kot izkoriščevalca živali, je popolnoma identična zgodba. Med vrsticami namigneš, da bi bilo gibanje za pravičnost še najbolj produktivno, če ne vznemirjamo tistih, ki kršijo to pravičnost. Za korenito družbeno spremembo potrebujemo ohraniti cono udobja tistih, ki predstavljajo srž problema, kajne, Mitja?

V tem primeru ne gre za javno obsojanje vsejedcev, temveč za vrednotenje moralnosti nekega stališča. Jedenje živali je nemoralno. To je potrebno dati jasno vedeti. Povedati je treba po resnici in na ljudeh je ali bodo potem uskladili svoje moralne vrednote s svojimi dejanji.
#11
CD Vito
0
Nov 23, 2015
"Nekateri ljudje namigujejo, da se imamo vegani za "nekaj več""

Ne, nič ne namigujejo, to so njihova doživljanja in osebne izkušnje z veliko, morda celo večino pravovernih veganov.

Tudi sam jih imam na pretek, in moram reči, da ko človek sreča "ta prave"
se ne more načuditi njihovemu narcizmu, fanatizmu, da ne naštevam še raznih pritlehnosti.

Premaknjenjcev je vedno več, Marsikdo resno verjame tistim prevarantom, ki nakladajo, da so pranojedci. In z zamaknjenim občudovanjem jih čislajo, ko prodajajo svoje oslarije, meni se gnusijo.
#10
Mitja Derenda
0
Nov 23, 2015
Vse lepo in prav, samo tako novačenje deluje največkrat kontraproduktivno, žal.
#9
Leon Kralj
0
Nov 22, 2015
Sponko, se strinjam. Žuželke in črvi niso v svoji osnovi v ničemer drugačni od krave, kokoši, psa, tebe ali mene - vsi želimo živeti, nihče ne želi trpeti ali umreti. Vsi cenimo svoje življenje, četudi ga ne ceni nihče drug.
Razpoznati in spoštovati to vrednost življenja slehernega čutečega bitja ima lahko le eno logično potezo - postati vegan. Veganstvo je moralna osnova.

Obravnavati druge/drugačne od nas (živali ali ljudi) za manjvredne, za škodljivce ali "ugodne" za izkoriščanje, je osnova za nastanek vseh oblik diskriminacije, za razmah nasilja in vojn. Ko enkrat razpoznamo nujo zaščititi najranljivejše člene naše družbe (živali), istočasno razpoznamo tudi neupravičenost zadajanja vsakršnega nasilja nad ljudmi. Pravice živali in človekove pravice so neločljivo povezane.

http://leonkralj.blogspot.si/2015/09/veganstvo-in-diskriminacija-ce-recemo.html
#8
Sponko
1
Nov 22, 2015
*Leon. Saj se v bistvu strinjam. Vzreja živali za pre nažiranje ne vodi nikamor.
Zadnji hit so žuželke,črvi. Ravno tako so to živa bitja (polna beljakovin in še česa), ker jih pa vidimo in razumemo kot škodljivce ni takega odpora do morije.
Lepo spakirane v pogačice ne bomo več videli gomazenja in se predajali užitkom požrtije z dobrim občutkom, da smo pospravili državnega sovražnika.
#7
Leon Kralj
0
Nov 22, 2015
Ana Kos, res je.
Kdor verjame v Biblijo oz. kdor misli, da mu je Bog zaukazal prehranjevanje z živalmi, bi moral pač vzeti v roke Biblijo in preveriti. Videl bi, da to ne drži.

Sicer pa je tudi to le eden izmed množice izgovorov, s katerimi se skuša predstaviti prehranjevanje z živalmi kot nekakšno nujo.
Številčnost in razširjenost teh izgovorov med ljudmi jasno kaže na to, da se še kako dobro zavedajo, da z jedenjem živali ni vse čisto ok. Predvsem so zelo popularni naslednji izgovori:
- izgovor o "prehranjevalni verigi",
- o "trpečih" rastlinah,
- o tem, da se tudi piranhe, orke in tigri prehranjujejo z mesom,
- o pomanjkanju beljakovin,
- o "humani" vzreji,
- o jamskem človeku kot mesojedcu,
- o tem, da je najprej treba poskrbeti za človekove pravice,
- itd. itd.

Skratka, vsi se zelo dobro zavedamo, da je prehranjevanje z živalmi nemoralno. Rešitev? Postati vegan. Oziroma, kot je rečeno na zgornji fotografiji - obstaja veganstvo in obstaja izkoriščanje živali. Tretja možnost ne obstaja. Če nisi vegan, neposredno sodeluješ pri izkoriščanju živali.

Ana, vljudno vabljena na http://leonkralj.blogspot.si/ kjer v okviru novonastalega svetovnega gibanja za odpravo živalskega suženjstva (The Abolitionist Approach to Animal Rights) pišem o vsem tem še na nekoliko bolj poglobljen način.
#6
Sponko
1
Nov 22, 2015
*Ana to je vse res, ampak, o tem so bili ljudje slabo obveščeni. Brez tiskarne, spleta TV so se te zapovedi slabo razvedele. Že Eva s partnerjem (ni bilo matičarja ne župnika) je zagrizla v napačen sadež in izgubila večno življenje.
(morala bi pojesti kačo)
#5
Leon Kralj
1
Nov 22, 2015
Sponko,

"prehranska veriga" je izmišljen pojem, ki si ga ljudje privlečejo na plano vsakič, ko skušajo moralno upravičiti nekaj, česar ni mogoče moralno upravičiti.
Iskreno, mar ti ješ živali zato, da ne padeš ven iz "prehranske verige"?
;-)

EDINI izgovor, ki ga imamo ljudje za zadajanje trpljenja in smrti živalim, ki jih nameravamo jesti, je užitek ob okusu oz. navada. Načrtno vzredimo, zasužnjimo, trpinčimo, izkoristimo in ubijemo preko 70 milijard živali vsako leto, in to počnemo izključno zato, ker uživamo ob rezultatih tega početja (mesu, mleku, siru in jajcih). Povedano drugače - zadajamo grozodejstvo, za kar nimamo nobenega dobrega razloga. Obenem so nas polna usta miru in nenasilja, a trikrat dnevno si tlačimo nasilje v usta. Čas je za uskladitev naših vrednot z našimi dejanji. Postati vegan je skladno s tem, v kar verjamemo praktično vsi ljudje.

#4
Ana Kos
2
Nov 22, 2015
Pred kratkim sem brala Sveto pismo in sicer zgodbo o stvarjenju - in bila pozorna na tole, kako je Bog rekel Adamu in Evi:

29 Bog je rekel: »Glejta, dajem vama vse zelenje s semenom, ki raste po vsej zemlji, in vse sadno drevje, katerega sadje nosi seme. Naj vama bo v hrano. 30 Vsem živalim na zemlji, vsem pticam na nebu, vsemu, kar se giblje po zemlji in ima v sebi življenje, dajem
v živež vse zelene rastline.«

http://www.biblija.net/biblija.cgi?m=1+Mz+1&id13=1&pos=0&set=2&l=sl
#3
Pokaži več komentarjev
Leon Kralj
Leon Kralj
Objavil/a 2015-11-21 17:16:36 (Nov 21, 2015)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Zloraba živali: MI in ONI
Novoletna zaobljuba 2017!
Moralna shizofrenija: Alastair Graham, škotski "Michael Vick"
Vse najboljše za Svetovni dan veganstva!
Svetovni dan veganstva
Klasičen primer moralne shizofrenije
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
maj 2020
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj