Kaj lahko VSAKDO izmed nas stori za dosego odprave izkoriščanja živali

OddajLeon Kralj, dne 2015-10-19 ob 18:25:21

Ok.

Po tem, ko ste prebrali pretekle objave na moji blog spletni strani http://leonkralj.blogspot.si/ ter spoznali neupravičenost izkoriščanja živali, priznavate, da je nedopustno živalim povzročati "nepotrebno" trpljenje in bi radi storili "nekaj" pozitivnega zanje. Strinjate se, da ljudje z živalmi, ki jih nameravamo jesti ali se oblačiti v njihove kože, ravnamo grozljivo. Odločeni ste pripomoči k izboljšanju položaja živali in se sprašujete kaj je tisto "nekaj", kar lahko tudi SAMI storite v tej smeri.   

Odgovor je preprost.

NAJPOMEMBNEJŠE »NEKAJ«, KAR LAHKO STORITE, JE, DA POSTANETE VEGAN. 

Postati vegan pomeni reči NE izkoriščanju živali. Obstaja veganstvo in obstaja izkoriščanje živali. Tretja možnost ne obstaja. 

  • Veganstvo ni le stvar prehrane ali načina življenja. Veganstvo je vaš osebni izraz sprejetja abolicionizma. Je osebni izraz zavrnitve sodelovanja v zatiranju nemočnih.
  • Če ste vegan, to v praktičnem smislu pomeni, da ne jeste nobenih živil živalskega izvora -      mesa, rib, piščancev ali drugih ptic, mleka in mlečnih izdelkov, jajc in medu. Ker obstaja ogromno nadvse okusnih, raznolikih, zdravih rastlinskih jedi, receptov in prehranskih produktov (vse od najenostavnejših do ekstravagantnih), ni prav nobenega razloga za uporabo živali za našo hrano. Biti vegan tudi pomeni, da ne nosite krzna, usnja, volne ali svile in da ne uporabljate izdelkov, ki vsebujejo stranske proizvode iz živali ali ki so bili testirani na živalih.
  • Vsakdo, ki postane vegan, soustvarja zmanjševanje povpraševanja po živalskih proizvodih.
  • Postati vegan je nekaj, kar lahko vsak izmed nas stori tukaj in zdaj. Za to ni potrebno nobenih kampanj ali sprememb zakonodaje. To lahko preprosto storite sami in je popolnoma odvisno le od vas.
  • Postati vegan je zelo enostavno. Gre za to, da jemljemo živali resno in ne samo da govorimo, da jih jemljemo resno. Gre za spoznanje, da ne glede na zadovoljstvo ali užitek, ki vam ga nudi zrezek, sladoled ali nošenje usnjene jakne, to nikakor ne more upravičiti povzročanja bolečine, trpljenja in smrti živalim.
  • Odrekanje mesu ne zadostuje. Nobene moralne razlike ni med mesom na eni strani ter mlekom, mlečnimi izdelki, jajci ali drugimi živili živalskega izvora na drugi strani. Z živalmi, ki so uporabljene za mleko in jajca se ravna enako slabo in končajo v istih klavnicah kot živali, ki so rejene za meso. V kozarcu mleka, kepici sladoleda ali jajcu je prav toliko trpljenja in smrti kot v zrezku.
  • Živali ali živalski proizvodi iz "proste reje" ali "humane reje" niso rešitev. Zaradi teh oznak si morda lahko olajšate slabo vest, vendar to nima prav nič opraviti z živalmi, ki jih izkoriščate.
  • Enako kot ne morete biti dosledno proti suženjstvu, če ste lastnik sužnjev, ne morete vedno biti dosledno za odpravo živalskega suženjstva, če še naprej jeste, nosite ali uporabljate telesa živali in izdelke narejene iz živali.

IN KO POSTANETE VEGAN, ZAČNITE NA USTVARJALEN IN NENASILEN NAČIN IZOBRAŽEVATI DRUGE LJUDI OKOLI SEBE O VEGANSTVU IN JIM POJASNITE KAJ JE MOTIVIRALO VAS.

 

  • Za to, da pomagate doseči odpravo izkoriščanja živali, ne rabite donirati denarja, ne potrebujete nobenega članstva v organizaciji ali društvu za pravice živali, niti česarkoli drugega, kot zgolj vašo lastno odločitev.

IN ČE IMATE MOŽNOST, POSVOJITE BREZDOMNO ŽIVAL TER JI PONUDITE LJUBEČ DOM. 

--------

Tako. To so tri najpomembnejše stvari, ki jih lahko naredi VSAK človek, v kolikor želi pomagati živalim ter prispevati k pravičnosti, lastnemu zdravju (1,2,3,4,5,6,7,8) in zdravju našega planeta (9,10,11). 

Vse o tem zakaj in kako postati vegan dobite na spodnjih spletnih straneh: 

profileimage
Všeč mi je
2
Komentarji
0
Ni komentarjev
Leon Kralj
Leon Kralj
Objavil/a 2015-10-19 18:25:21 (Oct 19, 2015)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Zloraba živali: MI in ONI
Novoletna zaobljuba 2017!
Moralna shizofrenija: Alastair Graham, škotski "Michael Vick"
Vse najboljše za Svetovni dan veganstva!
Svetovni dan veganstva
Klasičen primer moralne shizofrenije
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
junij 2021
PTSČPSN
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj