Članek
Prijatelja za vedno?
Objavljeno Sep 08, 2022

Kdo je pravi prijatelj in kaj pomeni biti prijatelj? Vsekakor prijatelj ni tisti, ki ga (seveda ne očitno) izkoriščamo oziroma zlorabljamo. Priljubljeno mnenje, da nam pravi prijatelj vedno stoji ob strani in da bo za nas vedno pripravljen narediti vse, je treba vzeti z veliko mero odgovornosti in spoštovanja. Ali je korektno, da se na človeka redkokdaj spomnimo 'v dobrem', morda takrat, ko ne najdemo nikogar drugega, ki bi šel z nami na koncert, zabavo, v naravo … Ko se znajdemo v stiski, pa se hitro spomnimo nanj. In smo srečni, ko se odzove, ker to pa je pravi prijatelj. Zakaj prijatelji, ki so z nami 'v dobrem', zatajijo 'v slabem'? Morda se v ozadju takšnega prijateljstva (ki bi mu pravzaprav raje rekli znanstvo) skrivajo preračunljivost, koristoljubje, tekmovanje, pričakovanje, potreba po izkazovanju moči, nespoštovanje? Nekaterim takšna situacija odpre oči in ugotovijo, da imajo mnogo znancev in nobenega prijatelja. Tudi tu velja, da je bolj pomembna kakovost kot pa količina.

Prijateljstvo je vez, ki pa ni navezanost. Tako kot partnerju tudi prijatelju dovolimo, da je samostojna oseba z lastno osebnostjo in s svojim pogledom na svet. Medsebojno iskreno spoštovanje ne bo dovolilo podtalnega metanja polen pod kolena, pretakanja zaupanih osebnih informacij navzven, nadvladovanja oziroma podrejanja, manipulacije z namero doseganja lastnih ciljev … Namesto tega si prava prijatelja odkrito povesta, kar jima leži na duši, si drug drugemu pokažeta ogledalo in to sprejmeta odgovorno, hvaležno, odraslo. Znata tudi drug drugemu spoštljivo postaviti meje in po potrebi tudi uporabiti besedico 'ne'. To pa ne pomeni, da prijatelja pustimo na cedilu – seveda ko to besedico uporabimo z zavedanjem, iz srca. V tem primeru prijatelju dejansko pomagamo naprej.

Prijateljstvo torej ne pomeni, da sta si prijatelja kot 'rit in srajca', da morata stalno 'tičati' skupaj, se zapreti za vstop ostalih prijateljev ... Prijateljska vez lahko ostaja živa in močna kljub temu, da nas je življenjska pot začasno ali za stalno ločila. Prijatelju smo hvaležni za vse, kar smo skupaj doživeli in si dovolimo, da se odpremo za nove izkušnje, nove prijatelje. Višje kot je zavedanje, bolj oseba ta proces razume in spoštuje. Kakovost in globina prijateljske vezi pa raste sorazmerno z rastjo obeh udeležencev.

Navsezadnje pa je v prvi vrsti najprej potrebno biti prijatelj najpomembnejši osebi. Kako smo lahko iskreni prijatelji drugim ljudem, če prijateljskega odnosa nimamo niti do sebe? V takem primeru hitro pride do neuravnoteženosti v odnosu. In kako smo prijatelji sami sebi? Ta odgovor pride preko raziskovanja samih sebe ob dvigovanju zavedanja – torej ob spoznavanju samega sebe, svoje srčike. Ko smo prijatelji sebi, imamo vsekakor spoštljiv odnos do sebe, do svojega telesa; smo popolnoma iskreni do sebe brez cenzuriranja (maskiranja) misli; si dovolimo hvaležno prejemati tisto, kar nam kot duši pripada; se osvobodimo vsega (vzorcev, prepričanj, bremen, obvez …), kar ni naše in nas odvrača od naše poti; si znamo brez slabe vesti privoščiti počitek ali čas zase, ko to potrebujemo … Ko ponotranjimo in živimo univerzalno naravno resnico, to sploh ni več težko in nemogoče. In posledično se ob nas pojavijo prijatelji, s katerimi se medsebojno bogatimo in drug drugemu resnično pomagamo.

Ko to dosežemo, bomo morda ugotovili, da pes le ni nujno najboljši človeški prijatelj ????.

Marjetka Mihelčič

*Višje zavedanje ne omogoča le boljšega zdravja, temveč predvsem modre oz. razumske življenjske odločitve. Z njim dosledno naslovimo vse, kar smo hote ali nehote pometli pod preprogo, nevidno breme pa onemogoča, da stvari vidimo jasno in zaživimo v lastnem miru.

Zavedanje po poti univerzalne naravne resnice je povsem nevtralna ponovna pot do sebe in dejanska samopomoč oz. prisebnost v najboljšem pomenu te besede. Temeljno orodje za dvig zavedanja so Učbeniki za tretje tisočletje, ki so duševno in telesno pomirilo ter prostorsko zdravilo. V njih je zapisano najmočnejše zavedanje. Smisel življenja je namreč biti v zavedanju in živeti sebe. Največ posameznik naredi z globoko srčno namero, da se premaga in s sodelovanjem z brezpogojnimi naravnimi zdravilci - glasniki zavedanja