Organizacija WikiLeaks se je ponorčevala iz virov informacij, na temelju katerih je narejeno poročilo ameriške obveščevalne službe o vmešanosti Rusije v ameriške predsedniške volitve.

WikiLeaks je analiziral objavljeno poročilo o “ruskih hackerskih napadih” in ugotovil, da je v njem zanimiv lapsus, na osnovi katerega je sestavljeno poročilo. WikiLeaks svetovni javnosti ironično sporoča, da je poročilo sestavljeno pretežno iz informacij televizijskih oddaj in Twitterja.

Pokomentiral je tudi del poročila, v katerem se navaja, da so avtorji dokumentov analizirali obnašanje “politikov,” ki so lojalni Kremlju, državnih medijev in uporabnikov socialnih omrežij, naklonjenih uradni oblasti v Rusiji“.

Ameriške obveščevalne službe so pred tem objavile poročilo o “vmešanosti Moskve” v predsedniško kampanjo v ZDA, v katerem trdijo, da je ruski predsednik Vladimir Putin osebno izdal ukaz, da se vpliva na volitve.

Znaten del poročila, z naslovom “Televizija Kremlja poskuša vplivati na politiko in naščuvati na nezadovoljstvo v ZDA”, je posvečen agenciji Sputnik in televizijskemu kanalu Russia Today.

Poročilo ameriške obveščevalne službe je narejeno na podlagi poročila iz leta 2012, v katero so vnešeni le kozmetični popravki, ki se nanašajo na ameriške volitve. Poročilo tudi ne vsebuje dokazov o Putinovi vnešanosti v ameriško volilno kampanjo.

K.R.