Škot Mark Blyth, profesor ameriške Univerze Brown, je predvidel Brexit in zmago Donalda Trumpa na predsedniških volitvah v ZDA, sedaj napoveduje razpad Evropske unije, še pred iztekom letošnjega leta.

Blyth, ki na ameriški univerzi poučuje politično ekonomijo, je poleg navedenega predvidel tudi izid italijanskega referenduma o ustavnih spremembah, ki je prisilil k odstopu premierja Mattea Rencija.

Blyh trdi, da bo EU razpadla in to celo še prej, ko bo Velika Britanija začela razpravo o 50. členu Lizbonske pogodbe, kar pomeni formalni začetek njenega izstopa iz Evropske unije. V intervjuju za BBC Blyth trdi, da bi za Francijo predstavljala usodne posledice izvolitev Marine Le Pen za predsednico države.

“Imamo volitve v Franciji, ki se bližajo in v katerih je zelo prepričljiva opcija zmaga Nacionalne fronte v prvem krogu. Tedaj bodo vsi v Franciji organizirali veliko koalicijo, ki bo poskušala preprečiti zmago Nacionalne fronte,” je dejal Blyth.

video povezava

K.R.

BBC Newsnight on Twitter: ".@MkBlyth from @BrownUniversity got his 2016 predictions right…

“.@MkBlyth from @BrownUniversity got his 2016 predictions right… his predictions for 2017? An EU that ceases to exist… https://t.co/W6Yxc64c1y”