Članek
Barcelona-Katalonija
Objavljeno Jul 24, 2015

http://mojpogled.net/barcelona-oder-za-uzivanje-zivljenja/.......Vsi ljubitelji umetnosti bodo lahko v mestu Barcelona uživali  v ogledu številnih muzejev in galerij. Nabavite si lahko karto-articket (stane 30 eur), le ta omogoča obisk šestih muzejev in velja tri mesece. Katere muzeje je možno obiskati ? Muzej Antonia Tapiesa (katalonski ekspresionistični umetnik), Muzej  Joan Miro (katalonski slikar), Nacionalni muzej  katalonskih umetnosti (hrani eno največjih zbirk romanske umetnosti na svetu), Muzej sodobnih umetnosti (ima dela, ki so nastala v Kataloniji v 20.stoletju), Muzej Pabla Picassa (ima slike iz mladega Picassovega obdobja) in mestni muzej CosmoCaixa (velja za enega najlepših na svetu).

Peš lahko »obvladamo« le središče mesta Barcelona, drugače pa vozijo avtobusi in metro, kateri povezuje vse dele mesta. Od vseh ogledov znamenitosti mesta Barcelona, si lahko odpočijemo v eni od številnih restavracij. Restavracije s primernimi cenami in obilnimi porcijami se nahajajo v majhnih ulicah, lačni »trebušček« nasitimo s paello (rižota z morskimi sadeži), lahko pa si privoščimo »tapas« (»prigrizek«). V nekaterih restavracijah je »tapas« lahko samo pečen krompir, drugje jed s škampi, ribami ali pa samo obložen kruh. Žejo »pogasimo« s sangrio, uživamo ob plesu – flamenco, nočno življenje se v mestu Barcelona (pa tudi drugje v Španiji) za slovenske razmere začne dokaj pozno in se ne zaključi pred jutranjim soncem.

Barcelona ima plaže v skupni dolžini štirih kilometrov. Najbolj znani plaži sta Barceloneta in Sebastia. Od ostalih mestnih plaž (Sant Miquel, Nova Icaria, Llevant, Mar Bella, Nova Mar Bella, Bogatell) sta ti dve plaži ločeni z olimpijskim pristaniščem, kje so na olimpijskih igrah leta 1992 potekala jadralna tekmovanja. Vse te plaže so zelo obiskane, veliko je družin z otroki, pa mladih zaljubljencev,  če želimo »v miru čofotati« v morju, uživati v sončnih žarkih, je potrebno obiskati plaže v »predmestju« Barcelone.