Članek
Prava pot...
Objavljeno Feb 24, 2014

Že kar nekaj časa imam občutek, da smo se že vsi skupaj naveličali vedno in istih zgodbic. Vse povsod so same reklame, članki, predavanja, oddaje o hrani, kaj je zdravo in kaj ni. Še posebej v času praznikov imamo po televiziji kuharske oddaje. Pripravljajo takšne in drugačne pojedine, predvsem pa nezdravo hrano – mastno, sladko, ki najbolj škodi telesu. Po vsem tem pa takoj prodajajo in opevajo diete, tabletke, razstrupljevalne napitke – takšne in drugačne smutije. Vse kar omogoča takojšnje izboljšanje stanja. A žal tako ne gre – nič ne gre po bližnjici. Tudi če se podamo na to pot – naročimo tabletke, ki naj bi omogočale takojšnje rezultate – smo razočarani, ker žal tega ne doživimo. In se vedno znova vrtimo v začaranem krogu, hujšamo in se redimo,…

Za pozitivne rezultate je pred nami dolga pot, brez bližnjic in veliko uloženega truda, a je zato uspeh toliko bolj slajši…

Da bi pravilno in dolgotrajno shujšali se zato moramo najprej zavestno odločiti, se pripraviti, da psiha sprejme novi način. Ker vse kar se dogaja, se dogaja v glavi. Šele na to začnemo uvajati spremembe v hrani, tudi šport je zelo priporočljiv. Veliko ljudi misli, da če pa telovadim se lahko pregrešim. Ja seveda, lahko se, samo ne vsak dan – potrebno je spremeniti prehrano – zdravo prehrano, ker se moramo zavedati da s tekom, kolesarjenjem,… ne porabimo toliko kalorij, kot jih mediji opevajo. Zato ni potrebno vnašati 2x-ih količin, deleč od tega, pa tudi vseh teh dodatkov – poživil telo ne potrebuje. To je drago-plačan strup za telo. Posledice se bodo pokazala čez toliko časa, a žal bo že prepozno.

Naše telo zelo malo potrebuje za normalno delovanje, ker je vse odvisno od naše psihe. Kljub športni dejavnostim ne potrebujemo veliko beljakovin (odvisno od vaše krvne skupine ter od vaših želja). Z vnašanjem beljakovin v telo si pomagamo pri hujšanju, ker smo dlje časa siti, in tudi naša mišična masa ne kopni. (kar je pomembno pri športnikih). Telo ne potrebuje veliko, zato ne podlegajte raznim člankom, ki prepričujejo v nasprotno.

Telo potrebuje zelo malo maščob (npr. oreščki- mandeljni, pinjole,…), ne pretiravajmo s količinami kljub temu, da je zdravo si lahko škodujemo in telo po nepotrebnem obremenjujemo z razgradnjo odvečne hrane. Zaradi tega smo veliko bolj utrujeni. Tukaj je res potrebno, da vsak posameznik  posluša svoje telo, kdaj ima dovolj, kaj mu manjka, česa ima dovolj,….. Če želimo shujšati po vadbi najmanj 1 uro ne uživajmo ničesar razen vode, ker se vse kar zaužijemo v omenjenem času nalagamo direktno v mišice. S tem rastejo.

Da bi pravilno in dolgotrajno predvsem uspešno shujšali se izogibajte predvsem ogljikovim hidratom (krompir, testenine, izd. iz bele moke,…), nepravilno kombiniranje – uživanje beljakovin in ogljikovih hidratov v istem obroku (meso in krompir, krompir in ribe,… sir ter testenine,…).

Prav tako bi se mogli izogibati dodatkom k jedem (kot so smetane, prelivi, siri,…), pijače (gazirane, alkoholne,..), sladkarije, napačna olja (uživati predvsem nenasičena olja).

Da bi ohranili svojo novo pridobljeno težo je potrebno uživati zelenjavo, sadje, ribe, mlečne izdelke, fižol in stročnice, oreščke in semena, zrna in škrob, nenasičena olja.

Vsa ta živila je potrebno uživati v omejenih količinah, ker vsaka stvar nam škoduje če je pretirana. Tudi sadje v prevelikih količinah škoduje, ker vsebuje velike količine sladkorja. Predvsem pa je pomembno pravilna kombinacija vseh teh živil.

Omejimo vnos soli, saj se zaradi njega redimo. Uporabljajmo solni cvet (izvleček iz piranske soli), primerna je predvsem za solate, oz. z njo ne solite če jed kuhate, cvrete, pečete,…

 

Marsikdo bo imel težave sprejeti nov način prehranjevanja. Odvisno je samo od nas samih kaj si ploh želimo in kaj nam predstavlja prioriteto v življenju. Ko nekaj spremenimo, pa če je to še tako majhna zadeva se počutimo veliko bolje. Ponavadi se psiha upira – ego. Zato si pustimo čas in si ne postavljamo omejitev – do takrat moram shujšati. Če želite dolgotrajne učinke, da se bo teža obdržala je potrebno iti počasi po tej poti… brez stresa… in uspeh je zagotovljen. Kot sem že napisala v prvem članku sem sama potrdilo za to. Shujšala sem iz 58 kg na 48 kg. Brez stradanja, brez odrekanja,…

 

Ni vse zdravo za vsakogar, vsak posameznik je unikat in mora ugotoviti kaj mu najbolj odgovarja. Zato ne padajte na reklame o temu kako je nekaj zdravo, kako je bio, in ne vem kaj še vse – ne padajte na razne diete. Moja prehranska karta ni nobena dieta, ampak način novega – zdravega prehranjevanja in s tem življenja.

Prav tako se vam lahko zgodi, da kljub temu, da vam ni do mesa, iz nekega določenega razloga, … lahko po določenemu času vseeno ugotovite da telo potrebuje tovrstne beljakovine zato se ne omejujete in si res prisluhnite.

 

Vzemite si čas zase in si prisluhnite, poplačano vam bo…

 

Pravijo da laž gre že dvakrat okoli sveta, ko resnica šele pokuka na plano. Da dobimo pravo informacijo se moramo zanjo res »boriti«, želeti, predvsem pa moramo biti pripravljeni in sprejeti novitete.

Od vseh člankov, metod, takšnih in drugačnih prehranjevalnih uspešnic bo čas prinesel kdo ima prav in kdo ne…. naj same energije poskrbijo za to…