Članek
Idealna telesna teža in ITM
Objavljeno Mar 26, 2014

Ženske smo celo svoje življenje obremenjene z zunanjostjo – predvsem z idealno telesno težo. Zadnje čase pa dajo na zunanji videz veliko tudi moški.

Časopisi, razne revije, oddaje so prepolne suhljatih manekenk in nam s tem pokazujejo kakšna naj bi bila idealno ženska. Veliko jih pade v depresijo zaradi tega. Kakšna je idealna telesna teža je odvisno samo od nas samih, našega prepričanja, vzgoje,…

 

Idealna teža je tista, ki zmanjšuje tveganje za degenerativne bolezni, pogosto povezane s preveč kilogrami.

Večina nas želi vedeti, katera je naša idealna teža, in imeti telo, v katerem se bomo počutile družbeno sprejemljive. Od kod nam prepričanje, da smo »debele«? Smo izmerile svoj ITM (indeks telesne mase) in delež telesne maščobe?

Ali pa smo že spet odprle najljubšo modno revijo in spet razočarane ugotovile, da nismo  »in«, skratka, da smo debele?! Smo postale zasvojene z vsako dnevnim tehtanjem in neprestano iščemo »dieto«, s katere bomo dosegle idealno težo?

Različni shujševalni programi in modna industrija nam podtikajo idealna sorazmerja, ki jih

večina med nami ne bi smela doseči, ker so najpogosteje rezultat stradanja ali pa posegov priznanih estetskih kirurgov.

 

Kaj je idealna telesna teža? Idealnih telesnih tež je toliko, kolikor je ljudi, in vaša idealna teža je tista, ki zmanjšuje tvegaje za degenerativne bolezni, pogosto povezane s preveč kilogrami in procesom staranja, in s katero se boste počutili zadovoljni in aktivni. In kaj je zdaj z ITM in deležem maščob? So te mere še naprej najpomembnejša merila za doseganje idealne teže oz. optimalnega zdravja?

ITM se še naprej uporablja kot orientacija za težo, ki omogoča optimalno zdravje, čeprav se z leti razmerje telesne teže in indeks telesne mase spreminja podobno kot učinek jojo. Indeks telesne mase (ITM) že poznamo in tudi vemo, kako pomembno je ohraniti njegove idealne vrednosti med 20 in 24,9. Vendar nam ta vrednost ne pove, kako je maščoba razporejena po telesu, in je najbolj uporabna, če merimo povprečno debelost večje skupine ljudi.

Kaj pa je z deležem maščob v našem telesu? Povprečna ženska med 20 in 50. letom je visoka 1,6 m in težka 65 kg in ima skupno 29% telesne maščobe. Pomembneje od skupne količine maščobe v telesu je, kako je maščoba razporejena, kar pokaže razmerje med pasom in boki.

Če obseg pasu delite z obsegom bokov, rezultat ne bi smeli biti večji od 0,8. Še pomembneje je, da obseg pasu ni večji od 82 cm. Obseg pasu, večji od 93 cm, kaže, da je zdravje resno ogroženo.

Pri posamičnem merjenju morate najprej izmerite obseg trupa! Maščoba, nakopičena okoli trebuha, moško telo najbolj ogroža.

Povečan obseg trupa, pravijo mu tudi »pivski trebuh«, vodi do različnih motenj: ob spremenjeni ravni hormonov in ob preveč trebušne maščobe se poveča vsebnost inzulina in sladkorja v krvi, pojavljajo se slabe krvne maščobe.

Pri obsegu trupa, ki presega 104 cm, se pri moškem dvakrat poveča tveganje za motnje erekcije in zmanjšano spolno slo. Poleg obsega trupa morate upoštevati tudi razmerje med trupom in boki, ki ga lahko izračunate, če obseg trupa delite z obsegom bokov.

 

Zdaj boste vprašali, zakaj se potem sploh tehtamo. Naše telo je programirano, da samo vzdržuje telesno težo, zato je v redu, če se občasno stehtamo, vendar ni potrebe, da bi to počeli pogosto.

Vsekakor opazujte, kako se spreminja obsega vašega pasu, in ne pričakujte hitrih in dramatičnih rezultatov, temveč bodite vztrajni in si enkrat na teden izmerite obseg pasu, po nekaj tednih pa stopite na tehtnico. Tako zanesljivo ne boste razočarani!

Obseg pasu lahko zmanjšate z zdravim programom, vendar ne stradajte, če so vaši boki, bedra in stegna širši že po naravi, torej zaradi dedne nagnjenosti.

Ne verjamem, da obstaja shujševalni program, ki bi »stanjšal« prav te dele telesa, boste pa s telovadbo in izbiro zdravih živil zmanjšali skupno količino maščob in stisnili te dele telesa, da bodo lepši. Pomembno je vedeti, da razlika med polnejšo in suho osebo ni v številu maščobnih celic, temveč v njihovi velikosti. Enako velja za celice mišic – z vadbo ne ustvarjamo novih mišičnih celic, temveč se obstoječe celice večajo! Po mnogih polemikah in primerih anoreksije končno dokaz, da je lastno telo treba sprejemati realistično in ne po diktatu modne industrije!

 

Indeks telesne teže predstavlja odstotek maščobe v telesu. Je pomembnejši od same maščobe. Gre za natančnejši način določanja telesne teže. ITM izmerim s pomočjo energije, ki je verodostojen.

Ljudje z ITM nad 30% veljajo za debele. Vrednost ITM med 25 in 30 % predstavlja debelega človeka, ljudje z ITM pod 20% pa veljajo za vitke oz. povprečne.

Pomembneje od skupine količine maščobe v telesu je, kako je maščoba razporejena, kar pokaže razmerje med pasom in boki.

Če obseg pasu delite z obsegom bokov, rezultat ne bi smeli biti večji od 0,8. Še pomembneje je, da obseg pasu ni večji od 82 cm. Obseg pasu, večji od 93 cm, kaže, da je zdravje resno ogroženo.

ITM

Hranjenost

 manj kot 18.0

podhranjenost

18.5 – 24.9

normalna hranjenost

25.0 – 29.9

prekomerna telesna masa

30.0 – 34.9

debelost – 1. stopnje

35.0 – 39.9

debelost – 2. stopnje

40.0 ali več

visoka debelost – 3. stopnje

 

 

 

1. Manekenke so v postelji DALEČ NAJSLABŠE ljubice. Tako glas ljudstva... 2. Znanec, ki je imel 7 let nazaj videoteko s porno filmi, je povedal da si je vsaj 75% članov izposojalo filme z debeluškami. Za filme z "dahavkami" ni bilo prav nobenega interesa... 3. Za debeluške mnogi povedo, da se v postelji tako potrudijo, kot da bi jim bilo vsakič - zadnjič. 4. Pregovor iz bivše države je bil: Bolje da lulja nego da žulja.! Mnogi se z napisanim ne bodo strinjali, ampak dejstva so - dejstva. Pa brez zamere, top modeli...