Tatjana Oreškovič

Prijatelji (5)
Bojan Ahlin
Almira Catovic
Andrejka Kresal
Čebelarstvo Kokl
Branko Gaber
Spremljevalci (3)
Jerneja Ksir
Irena Zupan
Danijel Golobič
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Idealna telesna teža in ITM
Kaj se nahaja v kozmetičnih izdelkih ter milih?
Ali imate težave z zaprtostjo?
Natrijev glutaminat E620 – E625 - nevaren dodatek v živilih
Vsaka krvna skupina vsebuje genetski zapis načina prehranjevanja naših prednikov...
Oslabljena hrana
Novosti!!!
Samo še mi in Albanci ne verjamemo...
Od otroštva se začne...
Šolanje, šole - nazivi...
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
september 2022
PTSČPSN
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Novosti!!!

Tatjana Oreškovič
23.06.2016 19:07 (Jun 23, 2016)

Pozdravljeni bralci!

Že kar nekaj časa se nisem oglasila. V tem času sem potovala in raziskovala - predvsem hrano, se učila in prihajala do novih spoznanj.

Veliko mojih tez je bilo skozi medije že potrjenih in še več jih bo. A vsak sam mora priti do spoznanja in si zaželeti zdravja - poiskati pomoč in nekaj spremeniti. Velik ključ zdravja je zdrava in pravila prehrana ter odprava stresa.

Ena izmed tez, ki je bila potrjena je tudi škodljivost smutijev predvsem v kombinaciji sadje in zelenjava - kar je totalno zgrešeno, saj vemo, da se ti dve vrsti živil ne mešata med seboj, sploh pa ne v tekoči obliki.

Nato so prišli na trg tako imenovani "zdravi zeleni smutiji" in vsak, ki vsaj malo uporablja kmečko pamet ve, da ne potrebujemo na prazen želodec takšno količino beljakovin. Zelenjava vsebuje veliko beljakovin, še več pa kalčki, stročnice. Hrano, ki jo uživamo jo moramo prežvečiti, da vemo kaj jemo, da naši možgani zaznajo vnos hrane, le tako se bomo najedli, drugače bomo imeli še kar pot

SREČNO 2015

Tatjana Oreškovič
01.01.2015 11:17 (Jan 01, 2015)

Naj bo leto 2015 vaše leto, izkoristite ga sebi  v prid. Poglejte vase in začnite delati na sebi edino tako se bo kaj spremenilo. Saturen - veliki učitelj počasi zapušča svojo misijo zato bo vsem skupaj veliko lažje, a če se nismo nič naučili v tem času se bodo težave ponavljale.

Želim si da bi začeli gledati nase, kaj vnašate v svoje telo  saj iz tega izvira velko težav. Edino tista prava prehrana - naravna hrana, hrana  iz našega okolja je tisto pravo za nas. Ne nasedajte raznim pravljicam, poslušajte enkrat za spremembo sebe, svoj notranji glas.... a za to je potrebno že kaj narediti...

 

SREČNO

 

 

Dragi bralci...

Tatjana Oreškovič
14.04.2014 12:30 (Apr 14, 2014)

Pozdravljeni, dragi bralci...

 

Verjamem, da marsikdo pogreša moje članke… Z njimi sem želela predstaviti sebe in svoje delo ter dejstva, ki so povezana z našim življenjem… Marsikdo se je v njih najdel ali pa tudi ne, vem pa zagotovo da je bilo branje zanimivo in za povrh zastonj… a žal se sama s tem preživljam in nobena dobra zadeva ni zastonj… Tudi ko kupujete avto, ga vsi hvalijo tako vi kot trgovec, a zaradi tega ne boste dobili avta zastonj… To kar počnem, počnem za ljudi in zase, ker mi ni vseeno in želim pomagat, ker je mnogo takih ki rabijo pomoč…. No zdaj veste na koga se lahko obrnete…

Ko bo kaj novega vas bom pa obvestila....

  

Lp

Idealna telesna teža in ITM

Tatjana Oreškovič
26.03.2014 13:24 (Mar 26, 2014)

Ženske smo celo svoje življenje obremenjene z zunanjostjo – predvsem z idealno telesno težo. Zadnje čase pa dajo na zunanji videz veliko tudi moški.

Časopisi, razne revije, oddaje so prepolne suhljatih manekenk in nam s tem pokazujejo kakšna naj bi bila idealno ženska. Veliko jih pade v depresijo zaradi tega. Kakšna je idealna telesna teža je odvisno samo od nas samih, našega prepričanja, vzgoje,…

 

Idealna teža je tista, ki zmanjšuje tveganje za degenerativne bolezni, pogosto povezane s preveč kilogrami.

Večina nas želi vedeti, katera je naša idealna teža, in imeti telo, v katerem se bomo počutile družbeno sprejemljive. Od kod nam prepričanje, da smo »debele«? Smo izmerile svoj ITM (indeks telesne mase) in delež telesne maščobe?

Ali pa smo že spet odprle najljubšo modno revijo in spet razočarane ugotovile, da nismo  »in«, skratka, da smo debele?! Smo postale zasvojene z vsako dnevnim tehtanjem in neprestano iščemo »dieto«, s katere bomo dosegle idealno težo?

Različni shujševalni pro

Pravilno dihanje... - dihanje s trebušno prepono...

Tatjana Oreškovič
24.03.2014 10:36 (Mar 24, 2014)

Še zavedamo se ne kako pomembno je dihanje, predvsem pravilno dihanje – trebušno dihanje oz. dihanje s prepono. Poleg tega, da neguje reproduktivne organe ter spolne hormone, topi odvečno maščobo, krepi imunski sistem,…

Ob dihanju s trebuhom se celice pospešeno obnavljajo, notranji organi so nahranjeni, kisik nas poganja, srce je razbremenjeno, živčni sistem pretočen, organizem močen.

Bolezen je le drugo ime za nepredihanost. A čisto lahko je obrniti smer in se spremeniti v prerojenost. Ko spremenimo svoje dihanje, preoblikujemo svojo realnost. Bolj se z dihom preselimo navznoter, manj potrebujemo od zunaj.

Friedov nasvet pri učenju pravilnega dihanja je preprost - na novo je treba odkriti prepono (diafragmo). To je mišica, ki ločuje prsi od trebušnega dela in se, medtem ko vdihujemo, malce zniža, s tem pa prisili trebušne mišice, da se upognejo navzven in ustvarjajo prostor, v katerega se lahko pljuča razširijo. Zavestno sproščanje trebušnih mišic pri vdihu preponi dopušča, da pade

Še ena od prehranskih metod, ki jo tudi sama prakticiram....

Tatjana Oreškovič
18.03.2014 11:10 (Mar 18, 2014)

 


Predstavljam vam še eno metodo prehranjevanja. Tudi iz nje sem potegnila samo tiste zadeve, za katere mislim da so pravilne in vskladu z našim načinom življenja.

 

LCHF je življenjski slog za ljudi, ki so spoznali, da jim »sodoben« način prehrane načenja zdravje in prinaša odvečne kilograme. Namenjen je tistim, ki sprejemajo izvorno prehrano kot način življenja s ciljem, da bodo izboljšali in vzdrževali svoje zdravje ter uravnali telesno težo.

Z omejevanjem vnosa ogljikovih hidratov vzdržujemo stabilen sladkor v krvi, s čimer se izognemo pretiranemu izločanju inzulina in vsem tistim zdravstvenim  težavam, ki jih prinaša kronično povišani inzulin, z izogibanjem rafiniranim rastlinskim oljem in margarinam pa se zmanjša vnos večkrat nenasičenih maščob iz družine omega-6, ki delujejo inflamatorno, se pravi, izzivajo vnetne procese v telesu. LCHF je samo eno od mnogih imen načina prehrane, ki je najbolj podoben izvorni človeški prehrani.

 

To gibanje (LCHF, paleo, primal,

Vsaka krvna skupina vsebuje genetski zapis načina prehranjevanja naših prednikov...

Tatjana Oreškovič
17.03.2014 10:31 (Mar 17, 2014)

V genetskem zapisu človeka je veliko informacij o potrebah in delovanju telesa, njihovo poznavanje je lahko ključnega pomena za uspešno in pravočasno oblikovanje bolj zdravega življenjskega sloga. Ker pa svojega genetskega zapisa ne poznamo, marsikaj delamo v nasprotju s potrebami telesa. Lahko pa ta zapis spoznamo.

Za ljudi, ki so genetsko nagnjeni k težavam s presnovo glukoze in z regulacijo inzulina, je pomembno, da so pozorno na svoje prehranske navade.

Vsaka krvna skupina vsebuje genetski zapis načina prehranjevanja naših prednikov kar še danes vpliva na vsak človečki organizem. Iz evolucije človeka lahko razberemo, kako so v določenih stopnjah razvoja nastajale različne krvne skupine, ki nam razkrivajo načina prehrane tistega časa. Posamezne krvne skupine se namreč med seboj razlikujejo tudi po presnovi in imunskemu sistemu.

Golo dejstvo je, da so vitki ljudje bolj zdravi in živijo dlje. Debelost je resen problem.

Tveganje za vsako bolezen se poveča v sorazmerju z presežno mašč

Kaj se nahaja v kozmetičnih izdelkih ter milih?

Tatjana Oreškovič
15.03.2014 09:27 (Mar 15, 2014)

Kozmetični izdelki in mila so užitki:«Če niso dobri, kakšen učinek zagotavljajo?«

Večina šamponov in tekočih mil pa tudi veliko kozmetičnih izdelkov (kreme in podobno) na tržišču pogosto vsebuje razne kemične sestavine, ki lahko povzročajo alergijske reakcije, in onesnažuje okolje. Tega sicer vsi ne vedo, vendar je o tem pomembno razmisliti zlasti, če želimo slediti zdravemu načinu življenja ter spoštovati sebe in naravo.

Rado se zgodi, da imajo tudi dragi kozmetični izdelki kot so nekatere francoske kreme za telo in obraz med svojimi sestavinami pogosto dodatkov, barvil in konzervansov, ki bi jih morali jemati zelo resno, saj so lahko strupeni. Nekatere od teh sestavin so celo v dermatoloških kremah, namenjenih mazanju poškodovane kože (na ta način je njihova morebitna škodljivost še dodatno poudarjena, saj sestavine na tovrstni koži še hitreje prodirajo v kri).

Zato je dobro, da poznamo številne umetne sestavine in smo nanje pozorni pri nakupu raznih izdelkov, saj visoka cena ali p

Aditivi...

Tatjana Oreškovič
14.03.2014 17:44 (Mar 14, 2014)

Aditivi so snovi, ki se v živilski industriji uporabljajo v različne namene. Lahko so barvila, sladila, konzervansi, ojačevalci okusa… Aditivi poskrbijo, da je nek živilski izdelek lepe barve, da se ne pokvari, da je okus izrazitejši, da je lepe oblike….

Aditivi so na deklaracijah označeni s črko E in trimestno številko. Potrošnikom so podatki o kaj se skriva za oznako E in pripadajočo številko dostopni. Tako se lahko vsakdo poduči o aditivih, ki jih vsebuje določen izdelek.

Potrebno je vedeti, da niso vsi aditivi škodljivo. Za E300 se npr. skriva vitamin C. Tudi živilski izdelki, ki vsebujejo tiste »E-je«, ki v večjih količinah lahko škodujejo zdravju, jih z zaužitjem enega živila zagotovo v telo ne vnesemo toliko, da bi nam to škodovalo. Količina določenega aditiva, ki ga posamezno živilo lahko vsebuje namreč določeno z zakonodajo. Tako v živilski industriji skrbno odmerijo aditive, ki jih dodajajo v živila. Pravijo da je vse v mejah normale, a to ne drži. Zavedati se moramo da vsa

Natrijev glutaminat E620 – E625 - nevaren dodatek v živilih

Tatjana Oreškovič
14.03.2014 17:08 (Mar 14, 2014)

 

Tisti, ki jim je mar, s čim se prehranjujejo, so ravno dovoljkrat slišali, da se je za svoje zdravje (in za zdravje otrok) bolje izogibati natrijevim glutaminatom oz. glutaminatu, zato ob napisih »ne vsebuje glutaminata« veliko raje izberejo izdelek, kot bi ga sicer. Česar pa danes večina ljudi ne ve, je to, da so glutamat proizvajalci hrane pričeli skrivati pod drugimi imeni (seznam spodaj), tako da lahko ob kupovanju hrane, ki ni ekološkega porekla, še vedno v svoje telo vnašamo te ojačevalce okusa s tihim, a močnim vplivom na naše telo.

Proizvajalci hrane natrijev glutaminat (sol glutaminske kisline) tako radi dodajajo, ker naše možgane prelisiči in zdi se nam da je hrana veliko okusnejša, kot je v resnici.

Danes je natrijev glutaminat postal eden najpogosteje uporabljenih aditivov predelane hrane. A ne brez posledic.

Natrijev glutaminat, ki je hrani dodan, povzroči, da v naši krvi glutamat za kar 20-krat naraste, če ne celo več. Glutaminska kislina je aminokislina, ki je sicer

Šolanje, šole - nazivi...

Tatjana Oreškovič
13.03.2014 13:31 (Mar 13, 2014)

Danes je zelo pomemben naziv mag. –  dipl. inž,…. pa tudi tujke na splošno – bolj kot strokovno govorijo bolj jim ljudje na splošno verjamejo. Že slišim v ozadju kakšno staro mamco, ki reče: »Ja ta je pa pameten!« Pa čist to ne drži -  sicer ne bom vseh metala v isti koš, a velikokorat se zgodi da nekateri ljudje tudi s šolo ne znajo opravljati svojega dela, ker niso poslani za to delo, delo opravljajo le rutinsko in ne s srcem, sploh se ne poglabljajo v to delo. Hodijo v službo samo 15. po plačo.

Ljudje bi morali opravljati delo za katero smo poslani, ne pa delat do upokojitve na enem delovnem mestu, v času upokojitve pa se začeti ukvarjat z modelarstvom, ker za prej nisi imel čsa. Pa sploh ne pomisliš da je to mogoče tvoje poslanstvo in bi bil veliko bolj zadovoljen in srečen če bi to delo opravljal že cel čas. In tako smo odtujeni od samega sebe, nezadovoljni, nesrečni,…

Poiščite se, poiščite svoje poslanstvo,… vsi smo prišli z namenom na zemljo in imamo kakšno nalogo, da izboljša

Spomladanska utrujenost...

Tatjana Oreškovič
13.03.2014 09:45 (Mar 13, 2014)

Že se narava prebuja kar se kaže s spomladanskimi rožicami – zvončki, trombenticami,…  toplimi dnevi,  in seveda tako imenovano spomladansko utrujenostjo.

Spomladanska utrujenost se kaže pri vseh ljudeh, a pri enih ima večji učinek…

Spomladanska utrujenost se pokaže pri ljudeh, ki imajo oslabljen imunski sistem, največkrat zaradi stresa pa tudi zaradi nepravilne prehrane.

 Zelo veliko ljudi tudi zboli ravo v tem času, še dobro se ne ogreje pa že vsi so v balerinkah in kratkih rokavih, kljub temu da dobro vemo da ima prvo spomladansko sonce zobe…

V tem času ko se narava prebuja bi se naš imunski sisitem moral spet zagnati, ker pa nima zadosti delavcev – energije počepne in mi zbolimo… Tako da tudi mi alternativci oz. bioenergetiki z dodatno energijo ne moremo kaj dosti pomagati, ker so ljudje tako zelo obremenjeni, pod stresom, da tudi dodatna energija ne zadošča. Enostavno morate počivati, pozitivno razmišljati,…

Žal ampak včasih tudi alternativci ne moremo pomagati čeprav bi radi. V

Od otroštva se začne...

Tatjana Oreškovič
11.03.2014 15:14 (Mar 11, 2014)

Prehrana je zelo pomembna, predvsem v otroštvu. Če ne prej, ko zbolimo ugotovimo da je tako. Prej ali slej imamo težave tudi z zobmi. Od raznih obolenj, občutljivosti na mrzlo, parandotoze,… in vse to samo zaradi nepravilne prehrane v otroštvu.

Če se leta in leta nepravilno prehranjujemo se to slej kot prej pokaže. Zobje pa so zelo občutljivi in tam se zelo hitro kaj pojavi. Zato je bolje kot plačevati zobozdravnike, poskrbeti za pravilno prehrano z dosti zelenjave in sadja.

Nihče se ne protožuje, da mora k zobozdravniku in to še privat, ker pri osebnem prej ostaneš brez zoba kot pa na vrsto, a pri hrani varčujemo in trgamo sebi od ust. A ni neumno, bolje je dobro in kvalitetno jesti, saj manj porabiš, kot bi sicer znosil k zobozdravnikom, ortodontom, raznim specialistom,…

Pa še res je zelo pomembno kakšnega zobozdravika imamo, meni je otroška zobozdravnica že v rani mladosti populila kar dosti zob. Takrat so samo pulit znali, pa tudi ko sem šla samoplačniško k zobozdavniku mi je uni

Uživanje obroka...

Tatjana Oreškovič
10.03.2014 17:19 (Mar 10, 2014)

Zdrav način prehranjevanja je zelo pomemben za naše telo. Ko pripravljamo obrok, ga pripravljajmo v miru, saj vso negativno energijo prenašamo na hrano in če jo še v nemiru pojemo, nam škoduje kljub temu, da je obrok zdrav ter s pravilnimi kombinacijami.

Zato se probajte pomiriti preden začnete kuhati, pripravljajte jedi v miru ter s pozitivnimi mislimi. Naj bo kuhanje obred kot je za Japonce obred pitje čaja. Vem da v današnjem času, ko imamo tako natrpane urnike si komaj vzamemo čas da kaj skuhamo in še najpogosteje skuhamo tisto kar je najhitreje, poleg pa urejamo še tisoč in eno zadevo.

Kljub vsemu si sami organiziramo življenje in tako kot želimo največkrat tudi imamo. Zato tudi če nimate veliko časa si lahko večji del pripravite že v naprej ali pa kar skuhate kosilo že dan prej in ga tisti dan samo pogrejete ter ga v miru pojeste.

Ko sem se začela poglabljati v prehrano in začela uvajati spremembe sva se s partnerjem odločila za redne obede vsak dan ob isti uri. Tako imava vsak

Pitje vroče vode...

Tatjana Oreškovič
10.03.2014 10:16 (Mar 10, 2014)

 

Ajurvedo omenjam že v prehranski karti.  Z njo želim poudariti pomembnost načina življenja. Ajurveda govori o umetnosti, kako vsak dan živeti v harmoniji z naravnimi zakoni. Govori o življenju, ki zaobjema celoto bivanja ter povezuje življenje posameznika z življenjem vesolja. Kar dejansko pomeni, da se povežemo z vesoljem, ter delamo po energijah. Moramo pa paziti da so telo, um in zavest v stalnem vzajemnem delovanju in hkrati v odnosu z drugimi ljudmi in okoljem.

 

Ajurveda pravi, da je zdravje popolno ravnovesje med tremi osnovnimi telesnimi energijami ter vitalno ravnovesje med telesom, umom in dušo ali zavestjo.

 

Zelo pomembno je paziti na svoje zdravje in če opazite spremembe takoj ukrepajte. Vse je veliko lažje takoj odpraviti. Če pustimo da se zadeva nakopiči in po možnosti še zakomplicira imamo zaradi tega veliko več dela.

Opazujte se, opazujte kako določena hrana vpliva na telo. Opazujte se tudi med stresom, kakšno prebavo imate, ali ste lačni, ali več pojeste ali man

Zakaj je pomembno alkalizirati živila oz. vzpostaviti ravnovesje med kislino in bazo…

Tatjana Oreškovič
07.03.2014 12:45 (Mar 07, 2014)

 Ko gre za zdravje, se vsa skrivnost skriva v ravnovesju. Ali natančneje, če želimo biti zdravi, mora telo ohranjati pravo ravnovesje med dvema osnovnima vrstama kemijskih snovi  - kislinami in bazami. Ravnovesje med temi snovmi je temelj za kratkoročno in dolgoročno preživetje ter osnova za tako imenovano pH vrednost telesnih tekočin, med katere sodijo kri, slina, seč in tekočine, ki se nahajajo med celicami in v njih.

Da bi telo torej ostalo zdravo, mora nevtralizirati ali izločati veliko večino kislin, ki jih ustvarja iz minute v minuto. Zdravo telo ves čas deluje znotraj ozkega razpona pH vrednosti v krvi in tkivih. Pravilno kislinsko-bazično ravnovesje je eden najosnovnejših elementov optimalnega zdravja, neravnovesje med kislinskimi in bazičnimi snovmi pa je zanesljiv znak, da se je telo znašlo v nevarnosti, da postane bolno oz. dovzetno za bolezen.

Z izrazom pH, ki dobesedno pomeni »stopnja vsebnosti vodika«, opredeljujemo koncentracijo vodikovih ionov v tekočini. Merjenje pH

Samo še mi in Albanci ne verjamemo...

Tatjana Oreškovič
06.03.2014 14:51 (Mar 06, 2014)

Veliko metod zdravljenja poznamo, najbližje nam je tradicionalno – zahodno medicinsko zdravljenje. Mnogi so bili že večkrat pri zdravniku in bili so razočarani nad njihovim delom – načinom zdravljenja, nekateri so zadovoljni,… vsi imamo svoje izkušnje in na podlagi teh se odločamo kakšno zdravljenje bomo izbrali.

Ena izmed metod zdravljenja je tudi alternativno zdravljenje. Žal mnogi nas ne sprejemajo, eni izmed njih so zdravniki, čeprav bi skupno sodelovanje le pripomoglo k hitrejšemu ter boljšemu ozdravljenju pacientov.

Marsikdo ima tudi slabe izkušnje in se na podlagi tega odloča drugače, vsi na splošno samo nategujejo.

Na račun vaše bolezni se koristijo bioenergetiki, zdravilci ter vedeževalci, zato je potrebno za svoje zdravje tudi sam kaj narediti in ne samo čakati da bo kaj padlo z neba.

Samo po sebi ne pride nič.

 

Samo še mi in Albanci ne verjamemo v alternativno zdravljenje…

 

Žal tako je, resnično moramo v življenju zboleti, da spremenimo način razmišljanja oz. da nekaj no

Še ena izmed neresničnih izjav...

Tatjana Oreškovič
06.03.2014 09:15 (Mar 06, 2014)

Na voljo je veliko informacij o zdravem načinu življenja ter sploh o zdravem načinu prehranjevanja, a veliko je zgrešenih informacij oz. neresničnih.

Ena izmed takih informacij so zdravi napitki kot so sadno-zelenjavni smuthiji.

 

Temelj zdrave prehrane je ne mešanje hrane, tako da kombinacija zelenjave ter sadja v istem obroku ni ugodna za našo prebavo.

Kot drugo temeljno pravilo je da uživamo cele sadeže in sadne oz. zelenjavne sokove raje izpustimo.

 

Sadje je izredno zdrav del prehrane. V sadju je veliko vitaminov, mineralov, encimov, vode in vlaknin, seveda če je sadje ekološko, brez pesticidov,… Vlaknine v sadju pomagajo upočasniti prebavo, zato smo dlje časa siti in nam ne zmanjkuje energije. Sadje vsebuje tudi veliko sladkorja, imenovano fruktoza, ki dobro vpliva na raven energije.

Fruktoza, ki se nahaja v sadju, nima negativnega učinka na raven inzulina, kot  ga ima glukoza. A če zaužijemo preveč fruktoze (recimo spijemo kozarec sadnega sladkorja), je to lahko enako škodljiv

Še ena prehranska metoda...

Tatjana Oreškovič
05.03.2014 12:53 (Mar 05, 2014)

Kot sem že večkrat omenila je prehrana bistvenega pomena za zdravo ter dolgo življenje. Ena izmed prehranjevalnih metod, ki jo tudi sama prakticiram je prehranjevanje po glikemičnem indeksu.  

Prav tako je omenjena tudi v prehranski kart kot ena izmed večih prehranskih metod moje prehrane. Ostale pa so presno-jedstvo, kislinsko-bazično ravnovesje – ločevanje hrane, prehrana po krvnih skupinah,  živa hrana in prehrana po LCHF ter prehrana po ajurvedi.

 

Samo prehrana po GI ne bo zagotovila popolnega ter dolgotrajnega uspeha, skupeh teh šestih pa sigurno bo. Ker vsaka izmed njih gradi celoto, ki so najbolj primerni za našo optimalno prehrano.

S takšnim načinom prehranjevanja je uspeh zagotovljen.

 

Za začetek naj najprej razložim osnovne pojme:

Glikemija je sladkor (ali glukoza), vsebovan v krvi. Na tešče, zjutraj, ga liter krvi vsebuje približno 1g. Ko zaužijemo ogljikov hidrat, se ta med prebavljanjem spremeni v glukozu. To pa potem zaznamo v krvi. Glikemija se dviguje, dokler ne dos

Ali imate težave z zaprtostjo?

Tatjana Oreškovič
04.03.2014 13:49 (Mar 04, 2014)

Večina ljudi ima pogosto težave z zaprtostjo, posledično zaradi neredne ter nepravilne prehrane, ter stresa…

Načeloma ni nekih predpisov kolikokrat je prav prazniti se, to je odvisno od vsakega posameznika. Odvisno je od načina življenja ter prehrane, kar pomeni ali smo športno aktivni,  pod stresom, kakšna je naša prehrana,…

Po ajurvedskem izročilu, ki mi je zelo blizu, je pa potrebno svojo vodo ter blato vsak dan redno pregledovati ter jima posvečati pozornost… Predvsem mislim, da smo pozorni na vonj in barvo vode ter kako iztrebljamo, kakšne barve je blato,…

 

Iz osebnih izkušenj lahko povem, da ni nič narobe če ne greste kakšen dan na blato, verjetno ste šli kakšen dan večkrat ali pa še boste, če nimate težav z napihnjenostjo oz. če se počutite praznega in lahkega nimate vzroka za skrb.

V primeru stresa tudi ne izločamo kot bi bilo zaželjeno, blato je lahko mehko v smislu driske ali pa trdo,…

V primeru stresa oz. v primeru če se kdaj preveč najemo je priporočljivo spiti kardamomo

Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj