Recept za skyr
V novi knjigi Mlečni izdelki narejeni doma (naročite tukaj) najdemo tudi recept za pripravo islandske različice fermentiranega mleka skyr. Tehnološko je to pravzaprav sir, saj pri pripravi dodamo sirišče. S pomočjo nove knjige bomo tudi doma ...
Tanja Žgajnar Novak
Kmečki glas

Sreda, 14. avgust 2019 ob 12:43

Odpri galerijo

V novi knjigi Mlečni izdelki narejeni doma (naročite tukaj) najdemo tudi recept za pripravo islandske različice fermentiranega mleka skyr. Tehnološko je to pravzaprav sir, saj pri pripravi dodamo sirišče. S pomočjo nove knjige bomo tudi doma pripravili marsikateri mlečni izdelek.

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 11. Dec 2019 at 08:55

84 ogledov

Sladica brez peke
V prazničnih dneh lahko pripravimo tudi sladice brez peke, npr. sladico v kozarčku. Spodnji recept je iz nove knjige Sladice Alenke Kodele - že ime avtorice nam zagotavlja, da bomo s pomočjo te knjige pripravili sladice za vse okuse in da nam bodo res uspele. Panakota z mangom Za približno 4 kozarce (200 ml) PISTACIJEV DROBLJENEC: 25 g masla 25 g sladkorja 20 g moke 30 g pistacije PANAKOTA: 400 ml sladke smetane 20 g sladkorja 2 lista želatine 40 g cvetličnega medu ½ stroka vanilje MANGOV ŽELE: 120 g mangovega pireja 30 g sladkorja 1 list želatine 1. Maslo pustimo na sobni temperaturi, da se zmehča. Vse sestavine dobro premešamo, da dobimo drobljivo zmes, razporedimo jo na pekač, obložen s peki papirjem, in pečemo 15–20 minut na 160 °C. Pečen drobljenec ohladimo na pekaču, pred uporabo ga lahko še malo zdrobimo. 2. Želatino namočimo v hladni vodi. Strok vanilje prerežemo po dolžini in postrgamo sredico. V posodo za kuhanje damo 200 ml sladke smetane, sladkor, med in vaniljo. Dobro premešamo in kuhamo do vretja. Ko zavre, na majhnem ognju kuhamo dobrih 5 minut, da se nekoliko zgosti. Potem odstavimo, umešamo namočeno želatino in ohladimo. Preostalo sladko smetano čvrsto stepemo in narahlo umešamo v ohlajeno osnovo. 3. Želatino namočimo v hladni vodi. Mangov pire in sladkor kuhamo do vretja, umešamo namočeno želatino in ohladimo. 4. V izbrane kozarčke damo eno jedilno žlico drobljenca. Nanj porazdelimo panakoto in damo v hladilnik, da se ohladi in strdi. Ko se krema strdi, dopolnimo še z mangovim želejem in damo v hladilnik za dobro uro. Dobro ohlajeno sladico poljubno okrasimo in ponudimo.

Wed, 11. Dec 2019 at 08:44

90 ogledov

Sladice prave mojstrice
Sladice Alenke Kodele je knjiga, ki jo ljubitelji peke in priprave sladic morajo imeti. Mojstrica sladic in prva dama knjig o sladicah v Sloveniji je tokrat pripravila svoje življenjsko delo, noben recept se iz njenih prejšnjih šestih knjig ne ponovi, delo je temeljno in obsežno. Knjiga je lepo darilo sebi in drugim. Preizkusite ta recept: Pita treh čokolad Za približno 8 kosov TESTO: 150 g moke 50 g fino mletih mandljev 100 g masla 50 g sladkorja v prahu 1 jajce ½ kž pecilnega praška ščepec soli nadevana limonina lupina vaniljeva aroma noževa konica cimeta NADEV: 140 g temne čokolade 140 g mlečne čokolade 140 g bele čokolade 240 g sladke smetane 30 ml belega ruma ČOKOLADNI PRELIV: 100 g bele čokolade 30 g rastlinske maščobe 30 g temne čokolade 1. Moko s pecilnim praškom presejemo v posodo, dodamo mandlje, sladkor v prahu, arome, jajce, sol in na koščke narezano maslo. Sestavine na hitro zgnetemo, da dobimo gladko testo. Pripravljeno testo zavijemo v prozorno folijo za živila, ga sploščimo in damo za dobro uro v hladilnik. 2. Dobro ohlajeno in spočito testo razvaljamo na 3 mm debeline in obložimo pekač za pite velikosti 22 × 22 cm. Testo s prsti dobro pritisnemo ob rob pekača, da se čim bolj oblikuje po modelu, dno večkrat prebodemo z vilicami. Model s testom damo za 15 minut v zamrzovalnik in nato takoj v pečico, ki jo segrejemo na 175 °C. Podlago pečemo 12–15 minut. 3. Čokolado vsako posebej delno raztopimo. Sladko smetano zavremo, dodamo beli rum in prilijemo vsaki čokoladi 1⁄3 (80 ml) te mešanice. Vse tri čokoladne kreme dobro premešamo, da dobimo gladko mešanico. Temno kremo malo stepamo, ko se zgosti, pa jo nadevamo na pečeno in ohlajeno podlago in enakomerno poravnamo. Pito damo za nekaj minut v hladilnik, da se krema strdi. Kremo iz mlečne čokolade malo stepamo, ko se zgosti, jo nadevamo na čokoladno kremo in enakomerno poravnamo. Pito ponovno damo za nekaj minut v hladilnik, da se krema strdi. Tudi belo čokoladno kremo malo stepamo, ko se zgosti, jo nadevamo na mlečno kremo in enakomerno poravnamo. Pito damo za nekaj minut v hladilnik, da se krema strdi. 4. Za preliv belo čokolado delno raztopimo. Dodamo stopljeno rastlinsko maščobo in dobro premešamo. Če je preliv topel, ga nekoliko ohladimo. Ko je pita dobro ohlajena, jo prelijemo s prelivom iz bele čokolade in malo popišemo s temno čokolado. Ko se obliv strdi, jo poljubno narežemo.

Mon, 25. Nov 2019 at 12:01

140 ogledov

Hotel za žuželke
Pozimi poskrbimo za ptice, postavimo jim krmilnice. Za ekološko vrtnrjenje pa nam poleg ptic koristijo tudi mnoge žuželke. Omogočimo jim, da prezimijo v primernih prostorih iz naravnih materialov. Tak hotel za žuželke lahko naredimo sami ali pa ga kupimo. Več o vseh koristnih žuželkah na vrtu pa preberite v knjigi Moj eko vrt. 

Mon, 25. Nov 2019 at 10:42

199 ogledov

Čas je za razmnoževanje jagodičastih rastlin
Vzgoja jagodičastih rastlin iz potaknjencev Potaknjenec naredimo iz enoletnega olesenelega ali zelenega dela poganjka in dela korenine. Olesenele poganjke (debeline od 0,5 do 1 cm) naberemo v obdobju mirovanja (november, december), zelene pa v obdobju pred začetkom lesenenja. Nabrane olesenele poganjke damo v hladen zasip v mivko ali zavijemo v časopisni papir in folijo ter jih damo v hladilnik do obdobja, ko je zemlja dovolj topla, da potaknjence narežemo in potaknemo. Potaknjenec naj bo velik od 15 do 20 cm, s 3 do 4 kolenci, od katerih naj bosta eden ali dva v tleh (razvoj korenin) in eden ali dva iznad tal (razvoj poganjkov). Z lesnimi potaknjenci vzgajamo ribeze, ameriške borovnice, bezeg, aronijo, z zelenimi pa robide in ameriške borovnice. S koreninskimi potaknjenci vzgajamo maline. Uspeh prijema potaknjencev lahko povečamo z uporabo rastnih hormonov, namenjenih za razvoj koreninskega sistema. Več preberite v knjigi Gojenje jagodičja.

Mon, 11. Nov 2019 at 07:50

168 ogledov

Kostanj vabi v gozd
Kako na zanimiv način uporabiti kostanj, pa je opisano v knjigi Gozdna kuhinja.

Wed, 23. Oct 2019 at 09:59

263 ogledov

Negativne arome vina
V knjigi Skrivnosti dobrega vina (trenutno po akcijski ceni) med drugim preberite: Vsi si želimo, da vino ne bi bilo obremenjeno z neprijetnimi aromami. Strokovno govorimo o napakah in boleznih vina. Predno jih podrobneje spoznamo, si poglejmo načine, kako se jim izognemo in jih preprečimo. Velja namreč, da je napake in bolezni najbolje preprečevati, nato jih pravočasno prepoznati, kot zadnja možnost pa nam preostane njihovo odstranjevanje. Preprečitev nastanka najobičajnejših napak v vonju in okusu vina: - hitra predelava zdravega in mehanično nepoškodovanega grozdja pri nizkih tlakih; - oddelitev najbolj grobih motnih delcev in ostankov škropiv z razsluzenjem ali usedanjem, samobistrenjem brez žveplanja ali še bolje s centrifugiranjem; - dodatek selekcioniranih, dobro razmnoženih kvasovk za hiter začetek alkoholne fermentacije; - možnost uravnavanja vrelne temperature, ki naj ne zraste pri belih sortah mošta nad 20 ºC, pri rdečih pa ne nad 25–28 ºC; - manjši volumen vrelnih posod iz materialov s slabšo prevodnostjo toplote (les, cement ali plastika); - po končani alkoholni fermentaciji pretočimo vino z droži: pri manj kislih sortah čim prej, da preprečimo padec kisline; tudi nizke temperature pozimi omogočijo izločanje vinskega kamna in drugih nestabilnih snovi; - ob prvem pretoku vino ustrezno zaščitimo pred oksidacijo; najpogosteje ga žveplamo, da ne porjavi; velja pravilo, da je prvi pretok brezzračen iz enega soda v drugega prek črpalke ali pod tlakom CO2; le v primeru slabega čiščenja, žveplovodika, vlečljivosti ali sluzavosti si pomagamo z zračenjem; - dolivanje vina z istim vinom oziroma vnašanje inertnega plina ali CO2 v prazen prostor (pri večjih posodah); posoda mora biti vedno polna, saj je le tako vino zaščiteno pred oksidacijo in razvojem aerobnih mikroorganizmov na površini, ki prepogosto povzročajo kan in cik; - uporaba pokrovčkov z izolacijo (emisija kovinskih ionov), navojnih zapork, silikonskih oziroma originalno sterilnih plutovinastih zamaškov.

Prijatelji

Karmen  GostinčarAlen  Osenjak

NAJBOLJ OBISKANO

Recept za skyr